Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Nedostatky pleti: Vady na kráse, o kterých se nemluví!

Nedostatky pleti: Vady na kráse, o kterých se nemluví!

Nedostatky pleti: Vady na kráse, o kterých se nemluví!

22. srpna 2016 od Karolína Hornová

22. srpna 2016 10 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Mastná pokožka, červené pupínky, nebo naopak suchá pleť, či nevzhledné červené fleky. „Malé“ problémy, které působí velké potíže, a to především, usadí-li se na našem obličeji. Jak to vyřešit?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Akné se s mnohými z nás táhne déle než zastydlá puberta. Neměli bychom ale soudit na první pohled. Mnohdy jde o příznaky dermatologických obtíží, kterých není snadné se zbavit ani s pomocí lékařů či nejlepší kosmetiky. Zeptali jsme se odbornice, jak s těmito problémy zatočit a zlepšit nejen stav pleti, ale i svého sebevědomí.

 

Akné: Puberta nekončí?

Sladkých sedmnáct už vám dávno bylo, a přece se stále trápíte s akné v obličeji, na zádech nebo třeba hýždích? Není to nic, co bychom třeba po třicítce chtěli řešit. Ale zároveň nejde o nic neobvyklého. „Akné je vlastně zánětlivé onemocnění kůže, které vzniká tím, že kožní maz ucpe póry, ve kterých se nachází tukové žlázky produkující maz kvůli zvláčnění pokožky,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic a dodává: „Nejčastějším důvodem je nerovnováha mužských a ženských hormonů – hlavně tedy převaha androgenů (mužských hormonů). Dalšími faktory, které ovlivňují vznik akné, jsou dědičnost, stres, léky, nesprávná životospráva, nebo dokonce nadměrná hygiena.
 

Změňte jídelníček a „zklidněte hormon“

Řehořková upozorňuje, že akné trápí i zhruba 15 % žen po třicítce. Viníkem je především hormonální nerovnováha (akné mohou způsobovat i hormony hypofýzy nebo štítné žlázy). Při problémech s akné v tomto věku bychom se neměli uchylovat pouze k léčbě příznaků pomocí mastí či léků. Jako první je třeba soustředit se na změnu jídelníčku, případně ji konzultovat s odborníkem, stejně jako další možné příčiny – akné může být i symptomem problémů se štítnou žlázou.

Důležité je také vypozorovat, kdy se akné objevuje, a případně ho včas řešit „prevencí“ na kosmetice„Zhruba týden před začátkem menstruace klesá hladina estrogenu, nazývaného také hormon lásky, a zhoršuje se tak kvalita pleti, vlasů i nehtů. Právě v tuhle dobu je dobré o sebe více pečovat, zajít si do salonu nebo na nějakou zkrášlující proceduru,“ říká Petra Řehořková a dodává, že při výskytu akné je třeba dbát na to, abychom se pokožky nedotýkaly, boláčky takzvaně „nenípaly“ a v případě potřeby provedly správné hloubkové čištění pokožky (ať už doma, nebo v salonu).

 

Kdo může za akné? 

Akné, ale třeba i velmi obtížně léčitelnou růžovku může způsobovat i přemnožení roztoče demodex v pokožce. „Tento drobný roztoč přežívá v mazových a potních váčcích na kůži, je to normální a v podstatě se ho nelze zbavit. Jenže někteří lidé jsou náchylní k jeho přemnožení, což vede ke kožním problémům,“ vysvětluje Petra Řehořková. Pod dohledem dermatologa pak můžeme sáhnout po přípravcích, které tohoto roztoče hubí. „Jsou v nich bohatě obsaženy látky s insekticidními účinky,jako jsou síra, zinek, bor, a vitaminy ivermektin, pyrethroid či niacin. S odumíráním demodexu je spojeno přemnožení dalších bakterií, což vede k dočasnému zhoršení stavu. Pacienti, které na to neupozorní lékař, to často pokládají za důkaz, že lék nepomáhá,“ dodává Řehořková.


Pozor na růžovku

Rosacea (růžovka) bývá někdy kvůli podobným projevům s akné zaměňována. Nejčastěji se projevuje u žen ve středním věku, které mají jemnou a bledou pleť. Jde o chronický zánět pokožky, při němž podkožní cévky ztrácí pružnost a zůstávají roztažené: začervenání, pupínky a hrbolky pak připomínají pleť notorického alkoholika. Pokud rosaceou trpíme, měly bychom používat přípravky pro citlivou pleť a vyvarovat se dráždivé kosmetiky, mechanických a chemických peelingů. Růžovku ve většině případů zcela vyléčit nelze. Lze ji ale výrazně potlačit, a to jak pomocí speciální kosmetiky (ideálně konzultované s dermatologem), tak estetickým zákrokem pomocí IPL světla.

 

Kůže jako ukazatel zdraví

Náš zevnějšek o nás říká mnohé. Pěstěné nehty bez záděrek, upravené vlasy bez roztřepených konečků, elegantní oblečení, decentní líčení… To všechno jsou věci, které může s trochou šikovnosti a času ovlivnit k lepšímu každá z nás. Pokožka ale odráží naše vnitřní zdraví – když je s ní něco v nepořádku a mastička to do týdne nespraví, je to signál, že bychom měly zkusit změnit životní styl. „Pokud máte vleklé dermatologické problémy, neměly byste nikdy otálet s včasnou diagnostikou,“ upozorňuje Petra Řehořková.

Jen tak můžeme včas odhalit příčiny našich problémů a co nejlépe je zaléčit. Některých neduhů se sice nezbavíme, ale s trochou snahy, s pomocí lékařů a dnes už téměř zázračných přípravků a léčebných metod můžeme výrazně zmírnit jejich projevy. A především – nesuďme druhé podle pokožky. Říká o nás sice mnohé, ale na druhou stranu často i to, co ve skutečnosti nemusí být pravda.

 

To je dermatitida! Předepíšeme kortikoidy…

Snad nejčastější slovo kožních lékařů, které většinou slyšíme, přijdeme-li za nimi s nějakými těmi pupínky. Rozhodně bychom ale neměli odcházet pouze s uklidněním a receptem na kortikoidovou mast. „Dermatitida je společný termín pro všechny záněty kůže, kterých existuje velká řada. Některé jsou běžnou alergickou reakcí, jiné jako příznak některého závažnějšího onemocnění,“ varuje Petra Řehořková.

Dermatitida může být spojena s alergií, ať už na potraviny, kosmetické přípravky, nebo třeba prací prostředek, ve kterém perete oblečení. Často mívá neznámou příčinu jako v případě dyshidrotické dermatitidy, která se projevuje v podobě nevzhledných hnisavých puchýřků na rukou a nohou. Mezi dermatitidy patří ale i lupénka nebo také obyčejná kopřivka.


Je to ekzém, či není? 

Diagnostika typu ekzému není jednoduchá a vždy je potřeba navštívit několik specialistů. „Nejdříve je určitě na řadě zkusit změnit životní styl – změnit stravu, vyloučit některé potraviny, vyhýbat se čisticím prostředkům, apod. Dále je nutné navštívit alergologa, který případnou alergii vyloučí nebo potvrdí. U dermatologa se standardně přistupuje k pátrání po skrytých infekcích. Pokud na kůži, v dýchacích cestách nebo v močových cestách je nějaká zjevná nebo skrytá infekce, může aktivovat imunitní systém a nepřímo i ekzém. Dále třeba atopický ekzém je možno diagnostikovat podle vzhledu kožních projevů a jejich typických míst, na kterých se vyskytují. Takovéto podezření je samozřejmě ještě nutné doplnit některým laboratorním vyšetřením,“ doporučuje Petra Řehořková.

 

Na lupy pomůže rašelina

I ty patří mezi dermatitidy. Takzvaná seboroická dermatitida může mít mnoho podob, od „klasických“ lupů až po nevzhledná, začervenalá a svědící ložiska na pokožce hlavy a obličeje. O návštěvě dermatologa i v tomto případě platí čím dříve tím lépe. Často postihuje kojence, u kterých rychle vymizí; v dospělosti se ale často vrací. Postihuje nejčastěji mladé muže a ženy v období menopauzy.

Její léčba není snadná i proto, že se u ní, stejně jako u mnoha dalších ekzémů, nezná pravá příčina. Mohou to být genetické dispozice, hormonální nerovnováha, přemnožení kvasinek, ale třeba i výkyvy počasí. Někdy stačí použít speciální šampon, jindy je nutné užívat speciální fungicidní přípravky proti kvasinkám. Pomáhají ale i rašelinové zábaly a pobyt na slunci a čerstvém vzduchu, ideálně u moře.

Poslední záchrana? Moře!

Dovolená u moře často pomůže i tehdy, kdy všechny „mastičky“ selhaly. Ekzémy, jejichž původ není známý, nelze léčit snadno. Často je zhoršují výkyvy počasí a teplot. V našich zeměpisných šířkách je pro ně ideální „živnou půdou“ období podzimu, okořeněné navíc zvýšeným výskytem virových infekcí. Právě v této době je důležité věnovat naší podrážděné pokožce více péče – ať už prevencí v podobě výživných krémů pro citlivou pokožku, stravy s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, nebo třeba právě podzimní dovolenou u moře.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít