Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Stárnutí pleti: Poznejte ho a postavte se mu

Stárnutí pleti: Poznejte ho a postavte se mu

Stárnutí pleti: Poznejte ho a postavte se mu

19. června 2018 od Eva Suchomelová

19. června 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Hrozíte se toho, jak s věkem vadne vaše krása? Podívejte se, co je rizikem pro vaši pleť, jak se stárnutí projevuje a co s tím můžete dělat. Na radu jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Čas nezastavíš, říká se. A bohužel, stárnutí organismu se podepisuje jak na zdraví, tak i na kráse. Stárnutí kůže je přirozený fyziologický proces, ke kterému dochází společně se stárnutím celého organismu. Projevy stárnutí kůže se ve větší míře začínají projevovat po 40. roce života,“ říká MUDr. Jitka Kapounová. Nejprve se ztrácí přirozená rozzářenost mladé pleti, objevují se tenké, drobné linky, které se pomalu prohlubují a stávají se z nich jasně viditelné vrásky, a nakonec se přidá povolování a ochabování pleti. „V každé vrstvě kůže dochází k určitým změnám,“ komentuje celý proces dermatoložka. „Pokožka čili epidermis se ztenčuje, dochází v ní k úbytku vody a stává se tenčí, křehčí a propustnější pro škodlivé vlivy. Ve škáře (dermis) ubývá kolagenních a elastických vláken – to se projevuje především menší elasticitou pokožky a vznikem vrásek. Snižuje se objem kyseliny hyaluronové. Z podkožní tkáně mizí tuk.“
rozdíl mezi mladou a starší pletí

Znamení věku

Různé projevy stárnutí se na pleti mohou projevit dříve nebo později v závislosti na vaší genetice, ukázněnosti vašeho životního stylu i pravidelné a vhodné kosmetické péči. Také je podstatné, jaký typ pleti máte. „Na mastném typu pleti lze stárnutí pozorovat o něco později. Rovněž plnější tvary působí ve zralém věku mladistvějším dojmem než přílišná štíhlost,“ říká odbornice na krásnou pleť. U žen se výraznější projevy stárnutí objevují s ubýváním činnosti hormonů.

Každopádně je třeba počítat s tím, že se některým projevům stárnutí pleti nevyhnete. Které to jsou?
 

1. Vrásky

„Stárnutí se na pokožce nejvýrazněji projevuje vznikem vrásek – nejprve drobných mimických vrásek, později vrásek hlubších. Kůže je povislá, méně pružná. Rozvoj je dán rychlostí ubývání kolagenových a elastických vláken v dermis,“ zmiňuje expertka nejčastější projev stárnutí, který nemine žádnou ženu.
 

2. Dehydratace pleti

„Pokožka se ztenčuje, je křehčí a sušší – ve vysokém věku má již vzhled tzv. papírové kůže,“ přibližuje dermatoložka. Samozřejmostí je v každém věku dbát na dostatečný pitný režim i hydrataci pokožky pomocí kosmetických přípravků s ohledem na aktuální roční období, povětrnostní podmínky i momentální stav pleti.
 

3. Nerovnoměrná pigmentace

Věk se projeví také na zbarvení pokožky. „Nerovnoměrným rozmístěním melanocytů a zároveň vlivem jejich snižující se funkce dochází k nerovnoměrným hyper- nebo hypopigmentacím,“ vysvětluje dále MUDr. Kapounová. Vznikají tím tzv. „stařecké“ skvrny nebo naopak místa bledší, než je okolní pokožka. Mají odlišný původ než pigmentové skvrny, ovšem oba typy pociťujeme jako vadu na kráse.

projevy stárnutí na pokožce

Ne jen na tváři

Ovšem běh času se neprojevuje pouze na tváři, podepisuje se na pokožce celého těla i na vlasech nebo nehtech. Na těle tak můžete najít různé bradavičky a výrůstky. „Fibromky (výrůstky) se objevují především v místě tření - typicky v podpaží, tříslech, pod prsy a na krku,“ konstatuje dermatoložka a dodává, že se mohou objevit i stařecké bradavice, hrubší znaménka a červenofialové flíčky zvané angiomy. Stárnutí vlasů si všimnete tehdy, když pozorujete zpomalení jejich růstu a ztrátu barvy. Začnou totiž šedivět. Nehty se méně lesknou a rostou pomaleji,“ uzavírá soupisku ztrát půvabu expertka.
 


Váš anti-age arzenál

Ale neházejte flintu do žita, i projevy stárnutí se dají přinejmenším zpomalit a můžete zabránit tomu, aby se dostavily předčasně. Proti předčasnému stárnutí pleti je třeba si vytvořit vlastní mix vhodné kosmetické péče, ukázněného životního stylu i osobního přístupu. „Pod pojmem životní styl a životospráva rozumíme nejen jídelníček, pitný režim a pohyb, ale samozřejmě kouření a stres,“ přibližuje část účinné strategie lékařka. „Obecně lze říci, že ve stáří nám kůže ukáže, jak jsme se k ní celý život chovali.

Kombinací ukázněného životního stylu a vhodné kosmetické péče je používání přípravků s UV filtry a dodržování pravidel pobytu na slunci. „Stárnutí pokožky je tím rychlejší, čím častěji vystavujeme kůži UV paprskům – opakované spálení sluncem mnohonásobně urychluje stárnutí pokožky a také zvyšuje možnost rozvoje nádorů kůže,“ radí MUDr. Kapounová nepodceňovat žhavé sluneční „polibky“. Vhodnou stravou také oddálíte stárnutí pokožky. Konzumujte hlavně ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, ryby a mořské plody. Naopak se vyvarujte zvýšené konzumace rafinovaných cukrů a živočišných tuků,“ doporučuje dermatoložka.

Tip redakce:
Pomoci může i nutrikosmetika, tzv. „kosmetika v pilulce“ - doplněk stravy obsahující stopové prvky, vitaminy (C, A, E, D) a minerály (zinek, selen a železo), které pomáhají zlepšit stav pokožky zevnitř. Na zlepšení stavu nehtů a vlasů je to např. methionin. Dále se používají fytoestrogeny, L-carnitin, probiotika apod.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
192
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít