Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Skřípete v noci zuby? Příčinu hledejte ve své duši

Skřípete v noci zuby? Příčinu hledejte ve své duši

Skřípete v noci zuby? Příčinu hledejte ve své duši

24. října 2019 od Helena Pokorná Hladíková

24. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková ve spolupráci s expertem MDDr. Tereza Musilová

Sami o tom pravděpodobně nevíte, ale co když vás partner/ka upozorní, že ho/ji v noci budí vaše skřípání zubů? A co teprve, když tento nepříjemný zvuk začnou vydávat vaše děti? Na tento častý problém jsme se zeptali stomatoložky MDDr. Terezy Musilové z Dentální kliniky Jan Stuchlík.
Skřípání zuby se odborně nazývá bruxismus. Je definováno jako stav, kdy člověk zatíná zuby, tře jimi o sebe, ačkoli právě nežvýká, čímž dochází k nadměrnému zatěžování zubů i celých čelistí. Rozlišuje se bruxismus denní a noční, přičemž tím denním mají odborníci na mysli mimovolné zatínání zubů například při soustředěné činnosti, sportu apod. Dennímu bruxismu jsme však schopni sami zamezit, jakmile si ho uvědomíme. To o nočním skřípání, které je také mnohem častější, tvrdit nelze, tam přebírá vládu naše podvědomí. Noční skřípání zubů má nejčastěji souvislost s psychickým stavem člověka. Objevuje se u lidí, kteří nejsou v psychické pohodě, mají náročné povolání, trápí je stres nebo úzkosti. Zejména u dětí se skřípání může vyskytovat i při infekčních onemocněních,“ vysvětluje expertka. Řada lidí přechází skřípání zubů ve spánku jen jako špatný zlozvyk, to se však podle odborníků nevyplácí. Proč?

Obroušené zuby, někdy až migréna

Při dlouhodobém nočním skřípání se totiž zuby postupně obrušují a mohou být citlivé, až bolestivé, zejména v reakci na teplé a studené potraviny. „Objevují se i bolesti čelistního kloubu a svalů, které jsou při nočním skřípání zubů a zatínání čelistí nadměrně zatěžované. Dětské zuby jsou méně odolné než dospělé, proto u nich obrušování probíhá výrazně rychleji,“ varuje stomatoložka. Ke zmíněným problémům se však mohou přidat i další potíže, u nichž byste bruxismus jako příčinu na první pohled možná ani neodhalili – bolest krku, tváře nebo hlavy způsobující až migrény. A právě v tom tkví nebezpečí dlouhodobého a především neřešeného bruxismu, o zhoršené kvalitě spánku zejména u spolunocležníků ani nemluvě. Jenže jde se skřípáním zubů vlastně vůbec něco dělat?
bolest hlavy

Pomůže dlaha i psychohygiena

Nejdůležitější ze všeho je hlavně přijít na to, že se vás nebo vašich dětí bruxismus vůbec týká. Pokud vás na to někdo blízký neupozorní, může vás samotné „trknout“ ranní bolest hlavy nebo čelistí, případně citlivé zuby, či dokonce závratě. Jakmile tedy zjistíte, že máte se skřípáním zubů potíže, snažte se situaci ihned řešit, ideálně nejprve se svým zubařem. „Pro lidi trpící bruxismem se v ordinaci zhotoví speciální dlahy na zuby proti skřípání, které si pacient nasadí vždy před spaním. Brání to obrušování vlastních zubů,“ říká odbornice. A jak je to u dětí? V případě dětí mladších 6 let se zmíněné chrániče nepředepisují, tam pomůže jedině dodržování spánkového režimu dětí a zájem ze strany rodičů o to, jak se jejich dítě cítí a zda ho něco netrápí. Psychohygiena je ovšem důležitá i u dospělých jedinců. „Vždy je potřeba řešit příčinu skřípání zubů, tedy omezit stres a faktory, které přispívají k psychické nepohodě. Při přetrvávajících obtížích je vhodná i návštěva psychologa,“ uzavírá stomatoložka.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková ve spolupráci s expertem MDDr. Tereza Musilová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MDDr. Tereza Musilová
stomatoložka
6
"Zdravé zuby jsou vizitka naší péče."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít