Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pravda a mýty v péči o zuby

Pravda a mýty v péči o zuby

Pravda a mýty v péči o zuby

18. března 2019 od Eva Suchomelová

18. března 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Nikola Sokolová, DiS.

Zachrání ústní voda nepravidelnou zubní péči? Jsou potřebné mezizubní kartáčky? Potřebujete zubní pastu s fluorem? Pojďme si s expertkou na zubní hygienu posvítit na nejčastější mýty v péči o zuby.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zdravý chrup nejen zdobí každý úsměv, je také předpokladem celkového zdraví každého člověka. O zubní péči slyšíte dnes a denně a stejně často byste se jí měli věnovat. Děláte to ale správně? Nejčastější otázky kolem čištění zubů jsme probrali s dentální hygienistkou Nikolou Sokolovou, DiS., z Dentální kliniky Jan Stuchlík. A tady je výsledek – co je pravda a co mýtus?

 
1. Zubní pasta jedině s fluorem – MÝTUS

Jistě to znáte z reklam, že pro zdraví svých zubů je zubní pasta s fluorem nezbytná. Možná se podivíte, ale není tomu tak. Zubní pasta nemusí obsahovat fluor, ten se do těla dostane i jinak a není potřeba to s ním přehánět,“ uvádí rozšířený mýtus na pravou míru expertka na čistý chrup.
 
zubní pasta

2. Na péči o zuby stačí kartáček, pastu nepotřebuji – PRAVDA

S tímto názorem jsem se setkala už u svého zubaře a shodnou se na tom i další experti. Pro správnou ústní hygienu je nejpodstatnější mechanická práce kartáčku. „V zásadě ano, pasta je spíše kosmetickým doplňkem,“ souhlasí Nikola Sokolová.Podstatná je správná technika a délka čištění. Kromě klasického zubního kartáčku je třeba ještě jednosvazkový kartáček a mezizubní kartáčky, případně dentální nit.“

 
3. Ústní vodou nahradím pravidelnou péči o zuby – MÝTUS

Ačkoli jsou ústí vody populární, zázraky nedovedou. Rozhodně nezachrání zanedbanou ústní hygienu. „V žádném případě nenahradí pravidelnou péči o chrup,“ potvrzuje dentální hygienistka. „Ústní voda může být hygienickým doplňkem pouze na přechodnou dobu, např. po chirurgických zákrocích v ústech, ale dlouhodobě ji nedoporučuji. Podstatné je mechanické čištění chrupu. Zuby je nutné čistit každý den, ráno po jídle a večer před spaním a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu.“
 
ústní voda

4. Je jedno, jakým kartáčkem zuby čistím – MÝTUS

Jedno to rozhodně není. Zubní kartáček pro děti i pro dospělé musí mít určité vlastnosti, aby mohl co nejlépe plnit svůj účel, tedy čistit zuby. „Zuby čistěte kartáčkem s malou hlavicí hustě osázenou měkkými, do rovna zastřiženými štětinkami, příp. solo (jednosvazkovým) kartáčkem vždy po celé jejich ploše,“ radí odbornice. „A nezapomínejte ani na hůře dostupná místa v zadní části úst. Večer je třeba kromě klasického kartáčku použít také mezizubní kartáčky.“

 
5. Mezizubní kartáčky jsou potřeba – PRAVDA

Opravdu se vyplatí si mezizubní kartáčky pořídit a naučit se s nimi zacházet. Víte proč? Klasický ani solo kartáček totiž není schopen vyčistit mezizubní prostory. Právě v těchto místech, kde se zuby vzájemně dotýkají, při nedostatečném vyčištění velmi snadno vznikají a šíří se mezizubní kazy,“ vysvětluje Nikola Sokolová.
 
kartáčky

6. Zuby stačí čistit jen 2x denně – PRAVDA

Jak se říká: večer pro zdraví, ráno pro krásu – a je to pravda. „Ano stačí si čistit zuby 2x denně, je ale důležité dbát na správnou techniku čištění,“ doplňuje dentální hygienistka.

 
7. Elektrický kartáček je lepší než obyčejný – MÝTUS

Možná máte po vyčištění elektrickým kartáčkem pocit, že jsou zuby mnohem rychleji a mnohem lépe vyčištěné. Ovšem nemusí to být pravda, navíc sklovina i dásně trpí. Co na to expertka? „Doporučuji čistit klasickým zubním kartáčkem – čištění tak máte lépe ‚pod kontrolou‘, lépe posoudíte kontakt mezi kartáčkem a zubem a tomu uzpůsobíte i čištění.“ Odborníci berou na milost sonické kartáčky, ale pokud si osvojíte správnou techniku čištění klasickým kartáčkem, nemusíte utrácet za drahý přístroj.

 
8. Na cesty mi stačí jen dentální nit – MÝTUS I PRAVDA

Samozřejmě, že při cestování chce člověk uspořit místo v zavazadlech. Ale ne na úkor zubního kartáčku. „Dentální nit můžete použít místo mezizubního kartáčku, ale bez klasického štětinkového kartáčku se neobejdete,“ upozorňuje odbornice.
 
zubní nit

9. Bělicí zubní pastu mohu používat neustále – MÝTUS

I když si přejete mít pověstný „hollywoodský úsměv“, s bělicí pastou ani jinými zuby vybělujícími metodami to nepřehánějte. „Dlouhodobé používání bělicí pasty může negativně ovlivňovat zuby i dásně,“ varuje Nikola Sokolová. „Doporučuji se vždy poradit se zubním lékařem nebo dentální hygienistkou.“ Což by měl učinit každý, když jde na pravidelnou preventivní prohlídku k zubaři – konzultovat svoji vlastní péči o chrup s odborníkem a případně si osvojit vhodnější návyky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Nikola Sokolová, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Nikola Sokolová, DiS.
Dentální hygienistka
325
"Zuby jsou vizitkou člověka."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít