Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pomoc - pupínky! aneb Jak políčit na ten správný korektor

Pomoc - pupínky! aneb Jak políčit na ten správný korektor

Pomoc - pupínky! aneb Jak políčit na ten správný korektor

4. ledna 2017 od Martina Hühneová

4. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Mladistvá, zářivá, zdravě zabarvená a tím vším přitažlivá pleť. Všechny po ní toužíme. Chceme ji mít sametovou, hebkou a bez chybičky jako filmové hvězdy. Proč bychom se nemohly prokazovat stejně dokonalou vizitkou? Naším tajným pomocníkem může být dobrý korektor.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ať si vybereme za ideál mladistvou Julii Roberts jako živelnou divošku Pretty Woman, nebo třeba éterickou Audrey Hepburn snídající u Tiffanyho, na jejich tváři nenajdeme sebemenší defekt. Opravdu byly od přírody tak dokonalé?

Konkrétně třeba Audrey Hepburn si na svou takřka perfektní pleť potrpěla. Přesto se před kameru bez významné asistence týmu vizážistů a maskérů nepostavila. Nikdo totiž není zcela dokonalý. A prostředek, kterým lze menší i větší nedokonalosti úspěšně zakrýt či eliminovat, se jmenuje korektor. Pomocník, bez kterého se dnes většina z nás jen těžko obejde, je na trhu už více než tři čtvrtě století. S první komerčně dostupnou pleťovou kamufláží přišla firma Max Factor v roce 1938. Prodával se tehdy pod názvem Erace.

Bez aspoň minimálního make-upu dnes vychází z domu málokterá žena. Pleť sjednotí, vyhladí nerovnosti. Dokonce ji ochrání před okolními negativními vlivy. S problémovou pletí, trpící na akné, popraskané žilky, zarudnutí, pigmentové skvrny, šupinky či rozšířené póry, si však poradí málokterý. „Tyto nedostatky zvládne právě korektor. Zakryje to, na co make-up nestačí, “ říká Tereza Patočková, filmová maskérka a školitelka. „Nejdůležitější je stanovit si, co chceme zakrýt,“ vysvětluje dáma, která zdokonalila tváře řady světových filmových celebrit. „Také bychom měly mít povědomí o tom, jaký typ pleti máme. Zda sušší, či mastnější. A zejména, jaká je její barva. S tím ale vždy pomůže vizážista. Poradit se s ním není vůbec od věci,“ dodává. Při pohledu do zrcadla máme totiž podle Terezy tendenci se přeceňovat nebo přezírat nedostatky. A také ne všechny disponujeme talentem rozlišit všemožné jemné odstíny pleti. Navíc naše pokožka může vykazovat nedostatků více. Pak ale k jejich nápravě budeme potřebovat i více korektorů.

Vybrat si ten správný korektor je jak pátrání po svatém grálu. Stejně jako tato bájná relikvie by měl disponovat téměř zázračnou mocí. A veden šikovnou rukou má dokázat, že naše pleť bude vypadat zdravě a mladě.
„Odstín korektoru je třeba podřídit vždy barevnému nádechu pleti a problému, který chceme zakrýt. Neměly bychom jej proto zkoušet na ruce, jež má často jiné zabarvení než pokožka na tváři. Vždy jej musíme zkusit přímo na pleti zbavené nánosu make-upu a vždy na denním světle. Umělé osvětlení totiž neuvěřitelně zkresluje,“ nabádá Tereza Patočková.

Barva korektoru by podle ní měla být shodná s barvou make-upu nebo o málo světlejší. Záleží na tom, zda korektor použijeme pod make-up, nebo na něj. „Žádná pravidla make-upu nejsou tesaná do kamene. Jestliže pleť nevykazuje výraznější defekty, je nejjednodušší nanést na krémem ošetřenou pokožku make-up. Nedostatky, které nezakryl, pak doladit shodně zabarveným korektorem. Výsledek zafixovat pudrem. Korektor by tedy nikdy neměl mít tmavší barvu, než jakou má pleť. Zároveň ne příliš světlou, která naopak přitáhne pozornost ke slabině, kterou chceme zakrýt,“ radí vizážistka. Korektorů je dnes nepřeberná řada. Kosmetické korporace nabízejí doslova plejádu odstínů i konzistencí. Tuhé, krémové, tekuté… Orientovat se v nich a vybrat ten správný, tak není vůbec jednoduché.

„Nejžádanější jsou korektory k zakrytí kruhů pod očima. Málo spíme. Musíme si prostě pomoci, aby náš vzhled působil vitálně. Proto by korektor neměl být příliš tekutý, aby se nesléval, ale ani příliš tuhý. Ten zalézá do vrásek a zvýrazňuje je. Ideálně by měl mít hustotu krému,“ objasňuje maskérka. Podle ní bychom také měly nanášet korektor přesně na konkrétní místo, které chceme zamaskovat. Tedy při nanášení nepřetahovat a důkladně jej pak propojit s okolím, aby nebylo znatelné ohraničení mezi korektorem a pletí.

Podobně jako u dětských omalovánek bychom měly jemně nanést tenkou vrstvu přímo na konkrétní partii. A to platí obecně, ať korigujeme jakýkoliv nedostatek. „Stejný typ korektoru doporučuji nanést i do koutku oka u nosu. Efekt je úžasný, vytvoří mladistvější vzhled,“ prozrazuje maskérka s tím, že s jeho pomocí můžeme rozjasnit i víčka, sjednotit pleť kolem nosu nebo opticky potlačit hloubku nosoretních rýh. Pokud pleť vykazuje známky stárnutí a pod očima jsou výrazné vrásky, je podle jejího názoru podstatné tuto část obličeje důkladně vyčistit a dostatečně ošetřit hydratačním krémem. Tato oblast disponuje minimem mazových žláz, je proto ideální dopřát jí také speciální krém pro péči o okolí očí. Zhruba po pěti minutách odsajeme přebytky krémů papírovým kapesníčkem a pak naneseme cíleně tenkou vrstvu korektoru. Ten buď jemně vklepáváme konečky prstů, nebo použijeme štěteček či houbičku, kterými jej lehce vetřeme.

Se zarudlými místy ve tváři si podle maskérky filmových superstar nejlépe poradí korektor se žlutým podtónem. Čím je postižené místo červenější, tím více do žluta by měl být korektor zabarven. Žlutá totiž vždy červenou potlačí.

Platí to i o zeleném nádechu maskovacího prostředku. S ním ale většinou pracují vizážisté a maskéři, kteří mají barvy jak se říká pod palcem. Neznamená to ale, že jej nemůžete použít. „Myslím, že optimální je prakticky zkoušet, co naší pleti sedí. Jak barevně, tak složením. Jeden a ten samý korektor se bude chovat na pleti tří různých žen pokaždé jinak. S věkem se také pokožka mění. To, co nám vyhovovalo ještě před několika lety, může už dnes být pro výsledný efekt kontraproduktivní,“ upozorňuje maskérka. Pokud mají zarudlá místa intenzivní barvu, je vhodné aplikovat korektor na podklad pod make-up ještě před jeho použitím. I zde se nejlépe osvědčí korektor s krémovou texturou. Je dobře roztíratelný a díky bohaté pigmentaci má velké krycí schopnosti.

Korektory v tyčince jsou vhodnou volbou pro ty, kdo trpí na akné. Mají většinou polotuhou konzistenci a výborně kryjí. Jsou tak účinné i na pigmentové a červené skvrny či popraskané žilky. „Tyčinky umožňují nanést korektor na konkrétní bod nebo linii. I tady je však nezbytné propojit korektor s okolím, abychom neměly obličej posetý skvrnami. V případě akné je ale hygieničtější místo prstů použít k roztírání štěteček,“ radí Tereza Patočková a doplňuje: „Na trhu je v současnosti už poměrně dobrá nabídka korektorů, které deficit pleti nejen zamaskují. Obsahují zároveň složky, jež působí antibakteriálně. Podpoří hojení, zklidňují a ochrání následně i před UV zářením. Existují i speciální korektory, které dokážou pokožku zbavit přebytečného mazu a redukují nežádoucí lesk.“

Korektory obsahují různé množství pigmentů. Pokud chceme zakrýt vážnější vady pleti, měly bychom sáhnout po takovém, který je na ně bohatý. Mají i různé odstíny. Nejsou jen béžové, ale mají podtóny žluté, zelené, fialové, oranžové nebo růžové.  „Béžové zjemňují vrásky. Zelené se postarají o jemné žilky. Žluté zakryjí červené a nafialovělé skvrny. Fialové jsou účinné na nažloutlá místa. Oranžové si poradí s nežádoucím modrým nádechem tmavší pleti. V neposlední řadě růžové vyváží přílišný modrý podtón na pleti světlé,“ vypočítává vizážistka a uzavírá: „ Podle typu pleti bychom také měly zvolit texturu korektoru. Tekutý korektor se snadno aplikuje a kromě suché pleti je všestranně použitelný. Tuhé a krémové korektory zase příliš neprospívají pleti mastné.“

„Gumovat“ v obličeji je tedy trošku experimentální věda. Ale při trošce trpělivosti a s radou od zkušené kosmetičky mohou ženy dosáhnout lepších a rozhodně přirozenějších výsledků a efektů než například s pomocí metod korektivní dermatologie.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Tereza Patočková
Make-up & hair stylistka, umělecká maskérka, expertka na make-up
74
"Skutečná krása z duše pramení, avšak správné líčení je její koření."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít