Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Mýty o vráskách: Čemu (ne)věřit?

Mýty o vráskách: Čemu (ne)věřit?

Mýty o vráskách: Čemu (ne)věřit?

19. srpna 2019 od Helena Pokorná Hladíková

19. srpna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Bojíte se okamžiku, kdy uvidíte v zrcadle první vrásky? Anebo vás téma krémů proti vráskám či vyhlazení vrásek nechává zcela chladnými? Ať tak či onak, možná vaše smýšlení ovlivňují mýty kolující napříč ženskou populací, které stojí za to nechat si vysvětlit…

1. Mám mastnou pleť, vrásky se mě proto netýkají

Jak je to doopravdy: Lidé s mastnější pokožkou mají díky většímu množství mazu v pleti skutečně menší sklon k tvorbě vrásek, ale rozhodně to neplatí plošně u všech majitelek mastné pleti a ani to neznamená, že se jim nikdy nevytvoří jediná vráska. Třeba vznik tzv. vraní stopy neboli vrásek kolem očí nemá s kožním mazem nic společného, takže tento typ vrásek se může vyskytnout bez ohledu na typ pleti. Pokud máte mastnou pleť, určitě nespoléhejte jen na to a snažte se myslet na prevenci vrásek ideálně ještě před dovršením 30. roku věku a určitě po něm.
vrásky kolem očí

2. Moje máma nemá vrásky, já je tedy taky mít nebudu

Jak je to doopravdy: Geny v životě – a krásu nevyjímaje – hrají velkou roli, někdy možná větší, než si sami myslíte. I v případě tvorby vrásek mají nemalý vliv, a to například na množství melaninu, tedy pigmentu, který ovlivňuje, jakým způsobem vaše pokožka reaguje na sluneční záření způsobující předčasné stárnutí pokožky a potažmo i vznik vrásek. Všechno však nelze svádět jen na dědičnost, velký podíl má také váš životní styl (zda kouříte, vhodně se stravujete, pijete alkohol…) a celkový přístup k péči o pleť. Pakliže na sebe kašlete a vaše maminka vypadá stále jako vyžehlená i bez kosmetických zákroků, můžete se jen modlit, aby vaše geny byly stejně dobré, ale spoléhat se jen na to? Takový přístup vám zajistí tak akorát vzhled indiánské stařenky. A to jistě nechcete, že?
dědičnost

3. Nesmát se je nejlepší prevence proti vráskám

Jak je to doopravdy: Předsevzaly jste si, že se po třicítce přestanete usmívat, abyste nemusely řešit vrásčitou tvář? Tak na to rychle zapomeňte! Nejen proto, že by váš život ztratil veškerou šťávu, ale hlavně kvůli tomu, že vrásky v obličeji vznikají z jakýchkoli mimických grimas (mračení nevyjímaje, takže si moc nepomůžete).  Nesmát se nepředstavuje žádnou zaručenou protivráskovou ochranu, tou je naopak dostatečná UV ochrana a kvalitní péče o pleť. A pokud už vám nějaké ty mimické vrásky přece jen vznikly, můžete je zmírnit například injekční aplikací botulotoxinu, který na pár měsíců ochromí funkci mimického svalu. Používá se ale jen do těch partií obličeje, kde ztráta mimiky nevadí, tedy například mezi obočím či na čele. Nebo vsaďte na účinky kyseliny hyaluronové, která propadlinu, například v oblasti nosoretních vrásek, velmi dobře vyplní. Smích však ze svého života v žádném případě nevylučujte!
výživný krém na pleť

4. Stačí, když budu hodně pít, pak se nemusím žádných vrásek bát 

Jak je to doopravdy: Pít každý den dostatečné množství vody je pro správné fungování organismu i kvalitu pokožky rozhodně prospěšné. Hydratace je zásadní zejména pro vysušenou pleť, kdy brání jejímu dalšímu vysoušení a případnému následku v podobě vrásek. Ale že by samotná sklenice vody způsobila vypnutí již existujících vrásek či zabránila vzniku nových? Takové zázraky se prozatím nestávají. Určitě tedy dodržujte pitný režim v průběhu celého roku, ale zároveň nezapomínejte na již několikrát zmiňovanou prevenci vrásek – ochranu před UV zářením a kvalitní péči o pleť.
hydratace pleti

5. Na vrásky fungují jen drahé krémy 

Jak je to doopravdy: Oblíbené reklamní tvrzení, díky němuž lidé investují tisíce a tisíce korun do luxusní kosmetiky, protože věří, že vyšší cena skýtá zaručený výsledek. S krémy (nejen) proti vráskám je to ale stejné jako s jídlem – důležité je složení. Proto předtím, než si nějaký krém koupíte, prostudujte jeho složení, protože i obyčejný krém z drogerie může mít na vaši pleť dobré účinky. A co ve složení krémů vlastně hledat? Obecně je vhodné používat přípravky s obsahem retinolu, jemuž se přezdívá „zabiják vrásek“.  Jedná se o antioxidant, který dokáže zmírnit negativní působení volných radikálů, jež způsobují stárnutí pokožky. Najdete ho třeba v L’Oréal Paris Revitalift Denní hydratační péči proti vráskám + pro zpevnění pleti. Dobře působí rovněž koenzym Q10, který najdete například v NIVEA Energizujícím nočním krému proti vráskám Q10 Plus C nebo Ellie Hyaluron Boost Vyplňujícím krému pro oční okolí a kontury tváře. Vsadit ale můžete i na přírodní oleje, jako je třeba levandulový, který poskytuje pleti potřebnou vlhkost a zpevnění. Obsažený je třeba v Garnier Bio Lavandin Denním krému proti vráskám.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Libuše Šimková 27.srpna 2019
Obyčejné krémy z drogerie obsahují velmi málo účinných látek, jejich význampro plet' je tedy zanedbatelný ve srovnání s kvalitní luxusní kosmetikou. Což je naprosto logické.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít