Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Mezizubní kartáčky: Mohou nahradit dentální nit?

Mezizubní kartáčky: Mohou nahradit dentální nit?

Mezizubní kartáčky: Mohou nahradit dentální nit?

23. června 2018 od Helena Hladíková

23. června 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Bc. Eliška Kývalová

Čištění zubů běžným kartáčkem je základ, ale pro opravdu zdravé zuby je potřeba udělat více – dostat se do mezizubních prostor. S tím pomohou hlavně mezizubní kartáčky, na jejichž správný výběr a použití jsme se zeptali dentální hygienistky Elišky Kývalové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Prostory mezi zuby jsou nejzáludnějším místem dutiny ústní, kam obyčejný kartáček nemá šanci proniknout. V mezizubí zůstává mnoho zubního plaku, který není okem viditelný. Při nedostatečném čištění se zde množí bakterie a vznikají zubní kazy a záněty dásní,“ vysvětluje expertka. V rámci správné ústní hygieny tedy musí přijít ke slovu další pomocníci, a to v podobě mezizubních kartáčků a zubních nití.

čištění mezizubním kartáčkem

Zdravé zuby? Pořiďte si mezizubní kartáček i nit

Řada lidí však s jejich používáním otálí, neví si rady, kterou pomůcku vlastně vybrat, anebo spoléhá jen na zubní nit, což je chyba, jak potvrzuje odbornice: V zadním úseku chrupu se nacházejí stoličky, které jsou anatomicky větší a objemnější, a tedy i mezizubní prostor je zde větší. Pro tato místa doporučuji používat hlavně mezizubní kartáček. Zubní nit je v těchto zadních úsecích chrupu nedostatečná, není schopná vyčistit celý tento mezizubní prostor, proto se hodí především pro čištění předních úseků chrupu.“ Zubní nit tedy funkci mezizubního kartáčku určitě nenahradí, ale chcete-li mít skutečně zdravý chrup, ve svém dentálním „arzenálu“ mějte vždy obě pomůcky. A jak je to s frekvencí čištění mezizubním kartáčkem? „Stejně jako si čistíme zuby dvakrát denně, je důležité mezizubní kartáček používat každý den. Jednou denně s ním pořádně vyčistěte všechny mezizubní prostory,“ říká odbornice.
 
Tip redakce:
Někdy jsou však mezery mezi předními zuby tak úzké, že jimi neprojdou ani ty nejmenší mezizubní kartáčky. V takovém případě čistěte tyto prostory pravidelně alespoň zubní nití.

používání kartáčku

Na velikosti záleží

K dostání je spousta druhů a velikostí mezizubních kartáčků. Zatímco typ držáku nejspíše zvládnete vybrat sami podle toho, jak dobře se vám s daným provedením pracuje, o správné velikosti byste se měli poradit u odborníka na dentální hygienu. Je třeba mít na paměti, že každý pacient má individuální stav dutiny ústní (stěsnání zubů, protetické práce, rovnátka apod.), kvůli tomu se vždy doporučuje raději navštívit odborníka," objasňuje expertka. Ten provede vyšetření dutiny ústní a zubů a podle výsledků vyšetření a úrovně dentální hygieny doporučí vhodné pomůcky, tedy i mezizubní kartáčky, a předvede, jak je používat. Každý pacient má jiné zuby a také různou velikost mezizubních prostor, je tedy potřeba individuální přístup. „Hygienistka vám sdělí velikost mezizubního kartáčku, která přímo odpovídá vašim mezizubním prostorům. Kartáček by totiž neměl být příliš tenký, protože by dostatečně nevyčistil prostor v mezizubí, ale ani ne moc velký, aby mezerou vůbec mohl projít. Každý mezizubní prostor je navíc jiný, často se tedy doporučuje používat více než jednu velikost mezizubního kartáčku,“ dodává ještě odbornice.
mezizubní kartáčky

Pár rad na závěr

  • Při zavádění mezizubního kartáčku směrujte drátek ke korunce zubu pod šikmým úhlem, ale pozor, ne násilím, abyste si nepřivodili případné poranění.
  • Jakmile kartáček zavedete, srovnejte ho do vodorovné polohy a mezizubní prostor vyčistěte 1–2 tahy dopředu a dozadu - nikdy kartáčkem neotáčejte kolem jeho osy.
  • Když se štětinky kartáčku opotřebují, roztřepí anebo se ohne drátek, je načase vyměnit kartáček za nový.
  • Při výběru kartáčku se seznamte s velikostmi a jejich barevným provedením dané značky - každá totiž má svou „barevnou velikostní řadu“, což je důležité vědět i tehdy, když přecházíte od jednoho výrobce ke druhému.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Bc. Eliška Kývalová

Související články

1 komentářů k článku
Milada Voštová 26.června 2018
Pěkný článek ale uvítala bych video s postupem .

Expert z článku

Bc. Eliška Kývalová
Dentální hygienistka
37
"Úsměv je okno do duše. Mějte svá okna čistá."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít