Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Make-up akademie: Kouřové líčení krok za krokem

Make-up akademie: Kouřové líčení krok za krokem

Make-up akademie: Kouřové líčení krok za krokem

30. listopadu 2019 od Lucie Ulmanová

30. listopadu 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Johana Medová

Kolem kouřového líčení panuje spousta obav a mýtů. Přitom úplně zbytečně. S kouřovými očními stíny se dá opravdu kouzlit na mnoho způsobů a technika se dá snadno naučit.
Je to jako bramborový salát: receptů je mnoho, na začátku může představovat výzvu (hlavně pokud ho děláte poprvé až na Štědrý den), ale když se ho naučíte, zjistíte, že je to vlastně pořád jen uvařená brambora s pár dalšími ingrediencemi. Kouřové líčení očí je vlastně jen oční stín rozetřený do ztracena.
Kouřové líčení prošlo zajímavým vývojem: Klasické kouřovky vznikly ve 20. až 30. letech pro účely filmu. Vizážista použil černou kajalovou tužku a tu následně rozmazal, nebo jak se dnes moderní říká, ‚rozblendil‘ do stínů s jemným přechodem, kdy nejtmavší byla linka u řas a směrem ven od oka se líčení zesvětlovalo, vysvětluje vizážistka a fotografka Johana Medová, která ovládá i dobové líčení. Klasické kouřovky se dnes už většinou dělají akorát v retro líčení a při foto make-upu. Dnes se nejčastěji vykreslují právě tříčtvrteční kouřovky, kdy je přechod ze světla do tmava ne od linie řas horizontálně, ale vertikálně. Znamená to tedy, že nejsvětlejší část oka je vnitřní koutek a pod obočím a směrem ven na víčko používáme tmavší stíny, doplňuje expertka.

Jak na správné líčení

Začněte nanesením základní podkladové báze na celé horní oční víčko, která zaručí, že se po dlouhou dobu stíny nerozmažou, nerozpijí nebo neslijí do jedné linky v záhybu víčka. Potom pokračujte v nanášení vybraného stínu tak, že od nejsvětlejšího vnitřního koutku nanesete oční stín směrem ven, kde dosáhnete největší intenzity. Stín vykreslete jen na pohyblivou část víčka a respektujte tvar oka, případně ho právě stínem dokorigujte do žádoucího tvaru (populární je mandlový).

Základní barvu naneste pěnovým štětcem na oční stíny, dalšími jemnými štětci vylaďte intenzitu, přechody a stínování do ztracena. Vyzkoušejte třeba Gabriella Salvete Kosmetický štětec na oční stíny (koupit v e-shopu). Zajímavou variantu pak představuje líčení namokro, kdy štětec namočíte do vody, čímž dosáhnete ještě výraznějšího líčení.
barevné kouřové stíny

Vylepšené kouřovky

„Dnes máme samozřejmě řadu různých pomůcek a stínů, původně byly prostředky mnohem omezenější. Můžeme si tedy vyhrát nejen se stínováním, ale třeba i s barvami, vysvětluje Johana Medová. Podle odbornice je dovoleno snad všechno, a to platí třeba i o třpytkách, které se s kouřovým líčením dříve prakticky neslučovaly, nebo o barvách. Ještě před několika lety šlo opravdu jen o odstíny kouře - šedočerné. „Osobně nejvíce líčím tříčtvrteční kouřovky hnědé, s růžovým nebo lososovým přechodem, podle barevného tónu pleti konkrétní klientky. U odvážnějších klientek, třeba maturantek, pak často využijeme barvu šatů nebo barvy, které jsou k nim komplementární, tedy je doplňují.“ Vizážistka ještě dodává, že sice u klasického pojetí kouřových stínů nejsou třpytky typické, ale v moderním pojetí být mohou. Make-up má být zábava a je to tak trochu umění. A úsloví ‚pravidla jsou od toho, aby se porušovala‘ platí v tomto případě na sto procent!“
Tip redakce:
Zkuste šedočerné kouřové líčení například pomocí
Gabriella Salvete Palety 10 očních stínů 03 grey (koupit v e-shopu) či kouřovky s růžovým nebo lososovým přechodem Gabriella Salvete Paleta 10 očních stínů 01 rose (koupit v e-shopu).
vysypané stíny

Jaké jsou nové trendy?

Věděli jste, že v Asii jsou nyní populární kouřové oční stíny v oranžové barvě? To u nás v Česku se držíme konzervativnějších barev. Hnědé stíny spolu s šedivými patří k těm nejoblíbenější. Tmavší tóny šedé až černé se hodí spíše do společnosti, univerzálnější, a to třeba i na denní nošení, jsou stíny hnědé, ať v teplém, nebo studeném podtónu. Vyhrát si můžete s intenzitou nebo s matným či lesklým finišem.

Důležitá pravidla nakonec:
  • Žádné ostré přechody, takové je základní pravidlo stínování. Stíny vždycky rozetřete doztracena. Pomoci si můžete i dokreslením světlé (až neutrální) barvy třeba až pod obočí, čímž stínování dokončíte, někdy ovšem stačí základní podkladová báze, obzvlášť když je lehce do mandlova zbarvená. Jak zmiňovala odbornice, sama ráda pracuje s lososovým či jemně růžovým přechodem.
  • Kouřové líčení můžete (a nemusíte) podpořit kajalovou tužkou, kterou orámujete oči. Doporučujeme nakreslit výraznější vnější linku, na horním víčku o něco silnější, kterou lehce rozetřete plochým zkoseným štětečkem. Zatímco někteří vizážisté pracují s linkou ještě před nanesením stínů, někteří ji dokreslují až po vystínování očí. Záleží na vás.
  • Po nanesení očních stínů dolaďte oči řasenkou a dokreslete obočí. S líčením rtů to pak nepřehánějte, jeden výrazný prvek v líčení - a to jsou právě kouřové stíny - postačí.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Johana Medová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Johana Medová
vizážistka
58
"Vaše krása v mých očích!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít