Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kyselina hyaluronová vs. Botox: Víte, jak to funguje?

Kyselina hyaluronová vs. Botox: Víte, jak to funguje?

Kyselina hyaluronová vs. Botox: Víte, jak to funguje?

17. února 2018 od Karolína Hornová

17. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Existuje mnoho mýtů kolem kyseliny hyaluronové a botoxu, některé jsou pravdivé, jiné je potřeba vyvrátit. Společně s MUDr. Helenou Aksamítovou z kliniky Asklepion uvedeme na pravou míru způsoby použití těchto látek. A také si posvítíme na to, jak fungují v kosmetických přípravcích.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kyselina hyaluronová v kosmetice: Nevyplňuje, ale hydratuje

Zatímco botox se do kosmetických přípravků nepřidává, kyselina hyaluronová ano. Najdete ji i v mastech a hojivých gelech z lékárny. Jejím hlavním účinkem při vnější aplikaci je výborná hydratace. „Pro estetickou funkci musí být kyselina hyaluronová vpravena do hlubších vrstev, což je možné v podstatě jen injekčně kvůli velkým molekulám kyseliny, které při nanášení na kůži do hlubších vrstev téměř neproniknou, proto dochází jen k hydrataci opravdu svrchní vrstvičky a k efektu vyplnění nedojde,“ vysvětluje MUDr. Helena Aksamítová. Krémy či séra s kyselinou hyaluronovou tedy vrásky nevyplní, nicméně je dokážou zmírnit právě důkladnou hydratací. Jsou vhodné třeba v případě, kdy se tvoří jemné mimické vrásky z důvodu suché a jemné pleti okolo očí.

kyselina hyaluronová

Jak funguje kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová má podobu čirého gelu a jde o látku, která je přirozeně obsažena v pokožce. Má zde „na starosti“ hydrataci, protože je schopna na sebe vázat velké množství vody. S věkem ubývá. Pokud se injekčně dodá do pokožky, díky schopnosti hydratace ji dokáže vyhladit, ale i regenerovat buňky a celé podkoží. Látka se kvůli regeneračním schopnostem používá i při běžné léčbě (např. v ortopedii a dermatologii). Pokud se rozhodnete pro injekční aplikaci kyseliny hyaluronové, doporučuje se opakovat jednou za 9 měsíců až za rok. Pravidelná aplikace kyseliny pomáhá i celkově zlepšovat stav a strukturu pleti, zpevňovat ji.

Pečlivý výběr produktu

Měli byste si ale dát i pozor na to, jaký produkt kupujete. Nižší koncentrace kyseliny není na škodu. „Při injekční aplikaci se koncentrace výplně pohybuje mezi 2 a 3 procenty kyseliny hyaluronové, pro hydrataci mezoterapií se používá ještě nižší koncentrace kyseliny hyaluronové,“ vysvětluje MUDr. Aksamítová. „Proto přípravky s 1-3procentní koncentrací plně vyhoví hydrataci pokožky, stoprocentní koncentrace je tedy marketingový trik,“ dodává. Hodnotit bychom neměli ani podle ceny. Levnější přípravek může být klidně i stejně kvalitní jako ten vyloženě předražený. „Cena může být zavádějící, vždy je nutno číst složení přípravku,“ uzavírá lékařka.

Tip redakce: Tři produkty pro komplexní hydrataci pleti
Hydratace suché, jemné a citlivé pleti: Intenzivní hydratační krém s 24hodinovým efektem hydratace Hyalurogel Rich od značky Mixa.
Hloubková hydratace očního okolí a vyhlazení jemných mimických vrásek: Gelová oční maska Dermacol Hyaluron Therapy.
Odlíčení, které nevysušuje a působí preventivně proti vzniku vrásek: Micelární voda Hyaluron Micellar Lotion od značky Dermacol.Botox vs. kyselina hyaluronová: Víte jak to funguje?

Jak funguje botox?

Botulin je považován za nejúčinnější toxin, který produkují bakterie. Je obvykle využíván jako léčebný prostředek např. v neurologii při léčbě poruch hybnosti svalů v okolí oka, svalových křečí nebo při nadměrném pocení. Využití v korektivní dermatologii vzniklo postupem času vlastně náhodně. Botox (botulotoxin) reaguje s nervovými receptory a má schopnost zablokovat či omezit různé reakce – např. stažení svalu. Je vhodný k omezení „pohybu ze zlozvyku“ (třeba krčení nosu, mračení při přemýšlení, čtení atd.), jenž může mít za následek nevzhledné mimické vrásky (typicky nad kořenem nosu apod.). Na aplikaci botoxu se nedoporučuje chodit častěji než dvakrát do roka. Efekt není trvalý, po půl roce až roce začne odeznívat.
 

Na co se používá?

„Botulotoxin je látka používaná v korektivní dermatologii zejména při korekci vrásek tvořených mimikou. S jeho pomocí vyhladíme vrásky zejména mezi obočím, vrásčité čelo nebo vějířky kolem očí. Botulotoxinem lze zmírnit i vrásky nad horním rtem,“ uvádí MUDr. Helena Aksamítová, která se aplikací těchto látek dlouhodobě zabývá. „Dále se botulotoxin využívá v boji proti nadměrnému pocení v oblasti podpaží, dlaní a chodidel,“ dodává lékařka.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Helena Aksamítová
dermatoložka, Asklepion – Institut estetické medicíny, Praha
1590
"Na mé práci mě baví, jak nám špičkové technologie na řešení zdravotních či estetických problémů umožňují pracovat na harmonizaci vzhledu celého těla."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít