Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetický slovníček: retinol

Kosmetický slovníček: retinol

Kosmetický slovníček: retinol

20. května 2017 od Pavla Maříková

20. května 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Jde vám hlava kolem z různých odborných názvů, které používají kosmetické firmy ve svých reklamách? Úžasné účinky kyseliny hyaluronové, koenzym mládí Q10, hydratační urea, protivráskový kolagen nebo retinol. Přinášíme vám slovníček kosmetických pojmů, kde vám vysvětlíme, v čem jednotlivé ingredience pomáhají a zda náhodou nejde jen o marketingový trik.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Začneme retinolem neboli vitaminem A. Většina z nás by si přála jednoduchou radu, jak dosáhnout hladké pleti bez vrásek, skvrn, viditelných pórů a mastnoty. Na první pohled by se mohlo zdát, že lékem na všechny zmíněné potíže může být právě tzv. retinol. Byl objeven na začátku minulého století, a přestože byl po celou dobu v kosmetice využíván, své největší slávy se dočkal až v posledních letech, kdy proběhla řada studií zaměřených právě na účinky retinolu.

Retinol neboli vitamin A je vitamin rozpustný v tucích a kromě výrazného vlivu na tělo má při aplikaci přímo na pokožku velké účinky proti rohovatění pokožky a na její lepší epitelizaci. Nedostatek retinolu vede k šupinatění a olupování pokožky, a tím i jejímu stárnutí,“ vysvětluje Petra Řehořková z Petra Clinic.Retinol se používá v kosmetice již mnoho let, ovšem pouze některé typy kosmetiky jej mají v opravdu kvalitní formě,“ upozorňuje. Retinol zvyšuje tvorbu kolagenu, a zjemňuje tak vrásky. Kromě toho také zlepšuje strukturu pokožky a některé výzkumy tvrdí, že má příznivý efekt i na pigmentové skvrny nebo akné.


Retinol pomáhá proti stárnutí pleti i akné

Retinol jako takový objevil v roce 1913 americký biochemik Elmer McCollum a poprvé se jej podařilo syntetizovat v 40. letech minulého století. V kosmetice se však začal využívat až mnohem později. Důležité je říci, že vitamin A se v pleti vyskytuje i normálně. Je důležitý pro správnou funkci buněk, které se nacházejí v horní vrstvě kůže. Když chybí, ubývají buňky, jež produkují keratin, a pleť má tendenci být sušší. Jak vypadá suchá a stárnoucí pokožka, všechny víme. Retinol pomáhá kromě obnovy buněk také s vyšší produkcí elastinu a kolagenu, které stárnutí pleti zabraňují. „Používání retinolových produktů bych doporučila ženám po třicítce, nebo i dříve, pokud mají pleť se sklony k rychlému stárnutí a k mírné akné,“ říká Petra Řehořková. Retinol totiž dokáže proniknout do horních vrstev pokožky a zapůsobit na vlákna tak, aby se jim pružnost vrátila.


Ingredience pro krásu I.: Retinol

Pozor na předávkování při užívání vnitřně

Mohlo by se zdát, že nejjednodušším způsobem, jak pleti dodat retinol, popř. vitamin A, je užívat ho vnitřně ve formě různých doplňků. Před tím ale Petra Řehořková varuje. „Vitamin A, potažmo retinol je velmi silný antioxidant, a protože jde o vitamin rozpustný v tucích, je možné se jím předávkovat. Já osobně tedy příliš nedoporučuji užívání různých přípravků pouze s vitaminem A. Při předávkování hrozí i poškození oka,“ varuje. Nicméně při aplikaci retinolu na pleť toto samozřejmě nehrozí.


Může způsobit lehké podráždění pleti

Na trhu je řada volně prodejných přípravků (krémů, sér apod.). Obsahují retinol v nízké formě koncentrace, a tak je můžete vyzkoušet i samy doma. V drogeriích najdete například krém L´Oréal Age Specialist s retinolem nebo Revitalift noční krém. 

Ingredience pro krásu I.: Retinol

„Pokud však chcete docílit většího efektu, je vhodné sáhnout po čistém retinolu, který se prodává v různých formách koncentrace, nebo vyzkoušet některou z neinvazivních metod omlazení pokožky, jež s retinolem pracuje,“ doplňuje Petra Řehořková. „Já osobně například již na první pohled u klientky poznám, zda je pro ni retinol vhodný a může jí pomoci. A pokud ano, tak v jaké koncentraci. Konzultaci s odborníkem bych doporučila v každém případě, protože při špatně zvoleném produktu s vyšší koncentrací retinolu hrozí podráždění pokožky, které od dalšího užívání odradí.“ Když už se reakce objeví, je vhodné retinol na pár dní vysadit (tedy přestat používat produkt s retinolem) a za pár dní, když se pleť uklidní, to zkusit znovu.

Ingredience pro krásu I.: Retinol


Retinol a sluníčko

Dříve se předpokládalo, že retinol a jemu příbuzné látky, tzv. retionoidy, pomáhají jen pleti poškozené nadměrným sluněním. To se ale vyvrátilo. Řada studií skutečně ukázala, že ppřípravky s retinolem pomáhají zlepšit kvalitu stárnoucí pokožky u všech lidí bez ohledu na to, nakolik byla jejich kůže vystavena slunění. „V souvislosti se sluněním a nadcházejícím létem bych ráda jen uvedla, že retinol před sluncem samozřejmě nechrání ani nijak nezajistí, že se pokožka nespálí. Je třeba tedy používat opalovací prostředky jako jindy. Já osobně opalování nedoporučuji – pro naše zdraví i pleť je dostačné vystavit se sluníčku na 15 minut denně,“ uzavírá téma Petra Řehořková.


Co je třeba vědět před tím, než se rozhodnete produkty s retinolem vyzkoušet:


•    Všechny formy vitaminu A jsou citlivé na světlo a přístup vzduchu. Hledejte v drogeriích tedy pouze produkty, které mají dobrý uzávěr a neprůhledné balení, jež minimalizuje působení světla i vzduchu.
•    Začínáte-li užívat retinol, postupujte pomalu. Místo každodenního používání přípravků s retinolem je zkuste nejdříve aplikovat ob den, popř. střídat s vaším běžným krémem nebo sérem. Některým ženám bude stačit používat retinol takto, tedy jednou za dva dny, pleť jiných bude vyžadovat každodenní péči.
•    Ostatní přípravky, včetně čisticí řady, by měly být velmi jemné a zklidňující. Pouze dokonalá komplexní péče o pleť zajistí, že získáte z účinků retinolu maximum.
•    Nespoléhejte se na to, že retinol dokáže přelstít účinky slunečního záření a „zastavit“ stárnutí pleti. Jak bylo zmíněno výše, naopak – retinol se se sluncem nesnáší, takže nezapomínejte na kvalitní krém s vysokým UV faktorem, a to i ve městě a ve dnech, kdy je pod mrakem.
•    Vyhněte se produktům, jež obsahují pouze retinol. Stejně jako váš jídelníček potřebuje řadu živin a vitaminů, stejné je to i s vaší pletí. Nestačí jen jedna složka k tomu, aby pokožka vypadala dlouho mladě a svěže.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít