Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se efektivně zbavit zarudlé pokožky

Jak se efektivně zbavit zarudlé pokožky

Jak se efektivně zbavit zarudlé pokožky

4. dubna 2022 od Karolína Hornová

4. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Načervenalá kůže kolem očí, na tvářích či nose trápí nejednu z nás a často nevíme, jak s ní zatočit. Nezbývá, než ji zakrývat make-upem nebo korektorem. Ale co když chceme mít sjednocenou pleť i po odlíčení? Řešením jsou krémy s minerály, dostatek vitaminů, ale i všemocný laser.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Načervenalá kůže, nejčastěji v oblasti nosu, okolí očí, na tvářích nebo na středu čela, bývá velice často „vedlejším produktem“ jemné, tenké pokožky,“ říká kosmetička Julie Bauer Šnoblová a pokračuje: „Klientky se mě často ptají na řešení tohoto problému a já jim říkám, že to vlastně problém není – jde o to, jaký typ a strukturu kůže máte.“ Odbornice vysvětluje, že podkoží je protkáno nervovými vlákny a drobnými cévkami – to jsou nejčastější příčiny běžného zarudnutí.


Jaký může být původ zarudnutí? 

  • Psychika: To může být způsobeno na jedné straně psychickými pocity (jako je nervozita, tréma, stud), při kterých zrudneme, protože cévky reagují na signály z nervů.
  • Fyziologie: Červená kůže může mít ale i čistě fyziologickou příčinu. „Jde o zmíněné případy jedinců s jemnou pletí, příčinou může být ale i ztráta elasticity stěn cévek s pokročilým věkem nebo třeba jen vyšší tlak – srdce pumpuje rychleji a cévky se, laicky řečeno, ocitnou pod přetlakem krve a rozšíří se,“ vysvětluje kosmetička.
  • Alergie: Nadměrné zarudnutí lze někdy pozorovat i při nebo krátce po jídle. Pokud zrovna nejíte nic extra pálivého (ostrá jídla přirozeně způsobují rozšíření cévek), pozorujte, která jídla u vás zarudnutí způsobují: mohlo by jít o potravinovou alergii. A na tu žádná kosmetika neplatí.

Tip odborníka:
Většinou řešíme případy, kdy je zarudlá kůže samotným problémem, který je (kromě estetického hlediska) jinak neškodný. Načervenalá pokožka může být ale i příznakem jiných onemocnění: pokud se na kůži objevují pupínky, skvrnky, svědící ložiska nebo se červená kůže objeví ve větší míře u jedinců, kteří dříve tyto potíže neřešili, je na čase věnovat problému pozornost. „Může se jednat o atopický nebo jiný ekzém, periorální dermatitidu, rosaceu nebo třeba nějaké infekční onemocnění,“ varuje odbornice a doporučuje v takových případech vyhledat dermatologa.


citlivá vs. normální pleť


Jak řešit zarudlou pleť?

1. Zkuste zelený korektor a středně krycí make-up

Odbornice připouští, že na každého může účinkovat něco trochu jiného. „Pokud chcete začervenání zamaskovat, nepoužívejte hned hutný krycí make-up, ale sáhněte po zeleném korektoru, který do kůže vklepete. Pak pokračujte středně krycím make-upem,“ radí kosmetička.

 

2. Vsaďte na kosmetiku s vitaminy a minerály

Pokud chcete začervenání omezit přímo v místě vzniku, vsaďte na speciální kosmetiku. „Na trhu je mnoho krémů, které cílí přímo na tento problém svým složením – nejčastěji obsahují zinek a magnezium, ale také různé vitaminy pro posílení pleti. Vyzkoušet můžete i krémy určené pro lidi s rosaceou nebo periorální dermatitidou. Většina z nich je vhodná pro citlivou pokožku,“ říká kosmetička.

 

3. Nezapomeňte hydratovat

Vysvětluje také, že viditelné a popraskané žilky (kuperóza) bývají poměrně častým problémem nejen jemné, ale i suché pleti. Doporučuje tedy preventivně hydratovat vhodným pleťovým krémem.  Zkuste třeba  L'Oréal Paris Hydra Specialist Hydratační krém suchá a citlivá pleť (koupit v e-shopu), který v sobě skrývá sílu milionu hydratačních molekul a pleť po něm bude jemná a hladká.  Zkusit můžete také Floré Bylinný pleťový krém konopí (koupit v e-shopu), který redukuje podráždění a zarudnutí a posiluje její obranyschopnost mimo jiné  díky konopnému oleji. Další možností může být kombinovaná terapie v podobě krému a užívání léků či doplňků stravy pro posílení cévní stěny – to umí i obyčejný vitamin C. Zařaďte ho v hojné míře do svého jídelníčku nebo podpořte užíváním VIX Vitamin C​ (koupit v e-shopu).

kuperóza

4. Nebojte se dechových cvičení

V případě, že zrudnete náhle kvůli zvýšenému krevnímu tlaku nebo z nervozity, zkuste sebe i svou pleť uklidnit dechovým cvičením: zastavte si nebo si sedněte a pomalu zhluboka dýchejte. Několikrát se nadechněte z plných plic a pomalu vydechujte, dokud začervenání neopadne.


Kdy je čas využít služeb laseru?

Někdy je problém silnější a jen krémy nebo správná životospráva ho nevyřeší. Zarudlá kůže na nose může na okolí působit dojmem, že si dopřáváte víc alkoholu, než je zdrávo. S červenou kůží kolem očí zase působíte unaveně. Rozšířené a popraskané žilky chytají odstín dofialova. V takovém případě je tu řešení v podobě estetické dermatologie.

laser

Cévní lasery odstraní většinu žilek, ale i svazečky cévek nebo větší problém v podobě takzvaného „ohně“. Funguje to tak, že laserový paprsek pronikne do cévky, kde se přemění na tepelnou energii a cévku uzavře a vstřebá,“ vysvětluje Julie Bauer. Bát se nemusíte – lasery jsou opatřeny chlazením, takže ucítíte jen trošku nepříjemné štípání. Už při prvním sezení lze odstranit až polovinu žilek, které se sice na náchylné pokožce budou opět tvořit, ale lze je vždy znovu eliminovat laserovým ošetřením. A nejen to, laser si dokáže poradit i s dalšími  kožními problémy.

rozšířené cévky


Co nedělat, pokud chcete omezit začervenání kůže?

  • Omezte kouření a pití alkoholu.
  • Omezte konzumaci velmi pálivých jídel.
  • Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření, používejte pleťový krém s UV faktorem - zkuste třeba Astrid Beauty Elixir Hydratační denní krém proti vráskám s UV filtry (koupit v e-shopu).
  • Omezte radikální střídání teplot (přechody z mrazu do přetopené místnosti, saunování).
  • Vyhněte se procedurám podporujícím prokrvení (prokrvující masky, silný peeling).

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít