Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ideální líčení podle mužů

Ideální líčení podle mužů

Ideální líčení podle mužů

20. ledna 2017 od jas

20. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a jas ve spolupráci s expertem Simona Bártová

Většina žen se líčí ze tří různých důvodů: aby se líbila sama sobě, ostatním ženám a aby se líbila mužům, což je nejčastější. Víte ale, co se mužům na ženách skutečně líbí? Co je zaujme a vyvolá pozitivní ohlas? Ocení dokonalý make-up, nebo spíše přirozenost?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pro mnohé to může být překvapivé, ale muži preferují spíše nenalíčené ženy. V roce 2014 byly zveřejněny v odborném časopise experimentální psychologie závěry bádání, během něhož byla skupina žen fotografována před a po nalíčení. Následně byly snímky upraveny tak, že vznikla série fotek, na kterých byla žena zachycena zcela nenalíčená, lehce nalíčená až po nejvýraznější make-up. Vzhled dotyčné v jednotlivých fázích pak hodnotila skupina žen a mužů. A zatímco ženám se líbily více nalíčené modelky, muži hlasovali pro přirozenější vzhled. V závěru tedy autoři průzkumu poznamenali, že se ženy řídí mylným předpokladem, jestliže se malují, aby se líbily mužům. Ostatně podobně vyznívají i nejrůznější ankety magazínů. „Samozřejmě se mi líbí, když je žena upravená, ale stejně jako mnoho dalších mužů nemám rád, když je make-upu příliš,“ uvedl pro magazín Shape moderátor Brian Kelsey.


Přirozený vzhled není bez práce

Negativní postoj mužů k příliš silnému líčení potvrzuje z praxe i vizážistka Simona Bártová. „Často se jim nelíbí, když je patrná příliš silná vrstva materiálu na obličeji. Obávají se, co by se stalo při případném kontaktu,“ říká Bártová. Na druhou stranu onen preferovaný přirozený vzhled bývá často výsledkem nemalého úsilí před zrcadlem. „Muži na ženách oceňují líčení, které si ani neuvědomují,“ říká vizážistka, podle které je prostě potřeba rozlišovat jednotlivé příležitosti a přizpůsobovat jim make-up. „Přes den nebo na sport je potřeba dát si záležet na pečlivém neviditelném podkladu. Na party se hodí trochu přidat, nebála bych se kouřových očí, tvářenky a svěžích rtů. Vždy je však dobré dbát na to, aby líčení působilo přirozeně,“ říká.

Ultralehkou texturu má například make-up Fresher Skin od Rimmelu. Neucpává póry a působí svěže a bez lesku po celý den.


Rtěnka vzbudí zájem

Pokud jde o to, která část obličeje poutá nejvíc pozornosti, vyhrávají ústa, jak ukázal další z experimentů, který provedl v roce 2010 tým vědců na Univerzitě v Manchesteru. A to tím spíše, pokud je žena zvýrazní rtěnkou. Muži, zařazení do studie,, sledovali namalované rty v průměru celých sedm vteřin, zatímco ostatním částem obličeje – očím a vlasům – věnovali sotva vteřinu. Bez rtěnky se pozornost věnovaná ústům výrazně zkrátila ve prospěch očí a nosu – každé partii věnovali muži zhruba dvě sekundy. „Tato studie potvrzuje, že rty hrají velkou roli v otázce sexuální přitažlivosti,“ uvedl psycholog Geoff Beattie, psycholog a vedoucí akademického průzkumu. Vůbec nejlépe volají o pozornost plné rty a rudá rtěnka. „To je ideální kombinace pro získání mužovy pozornosti. Ale obecně platí, že stačí jakákoli rtěnka, aby žena docílila zvýšené mužské pozornosti,“ dodal pro list Daily Mail Beattie.

A pozor, není pravda, že červené rty jsou jen pro někoho. „Červená rtěnka sluší každému. Samozřejmě není červená jako červená, liší se v sytosti, odstínu a také záleží na stylu aplikace,“ říká Bártová. Červená přitahuje pozornost nejen na ústech. Obecně je červená barvou, kterou upoutáte, a vyplatí se proto mít v šatníku několik červených kousků. Podle studie Univerzity v Rochesteru z roku 2010 muži jako více přitažlivé hodnotili ženy v červené.

Pokud se výrazným barvám rtěnek vyhýbáte kvůli tomu, že máte pocit, že barva na rtech nevydrží déle než do prvního napití, vyzkoušejte například Revoluční dlouhotrvající dvoufázovou barvu na rty od Dermacolu.


Nevinný pohled očí

Je to genetická danost, a tudíž výhoda jen některých, ale muže upoutá taktéž žena s velkýma očima. Vzpomeňte na herečku Milu Kunis nebo Emmu Stoneovou. Tato preference je v mužích zakódovaná, neboť velké oči podvědomě odkazují k dítěti, jehož tváři oči dominují a vzbuzují tak v mužích ochranářský instinkt. Pokud nemáte oči od přírody výrazné, stojí za to jim trochu pomoci.

„Základem je zvýrazněné obočí, potom už stačí jen korekce kruhů pod očima, lehký stín na sjednocení a vytvarováni víčka a kvalitní řasenka,“ shrnuje Bártová. „Lze také použít tužku na vytažení kontury oka a lehce ji pak rozmazat do kouřova,“ doplňuje.

Podtrhnout pohled vám pomůže např. loňská novinka od L´Oréal - řasenka Volume Million Lashes FATALE. Obsahuje sytě černé pigmenty a ergonomický kartáček, který prodlužuje a tvaruje každou řasu zvlášť, od kořínků až po konečky.

Možná ale uděláte nejlépe, když se zeptáte právě svého partnera, jak se mu líbíte nejvíce právě vy. Velmi často se ženy setkají s překvapivou odpovědí, že se jim nejvíce líbí po ránu - nenalíčené, ale svěží, voňavé a odpočaté.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás jas ve spolupráci s expertem Simona Bártová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Simona Bártová
Vizážistka a lektorka Make-Up Institute Prague
150
"Snažím se, aby mé klientky viděly svou vnitřní krásu. Na druhou stranu, trocha make-upu nikdy neškodí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít