Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Dlouhé a husté řasy? Víme, jak na to!

Dlouhé a husté řasy? Víme, jak na to!

Dlouhé a husté řasy? Víme, jak na to!

20. srpna 2017 od Eva Suchomelová

20. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Toužíte po krásných dlouhých a hustých řasách a klenutém, dokonalém obočí? Jak na to, jsme se zeptali kosmetičky Martiny Zatloukalové ze studia Bomton Jalta.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Oční řasy i obočí patří mezi tzv. kožní deriváty s obdobným složením jako vlasy nebo chlupy. Oční řasy brání vniknutí nečistot do oka. Hlavní funkcí obočí je zabránit stékání potu do očí.

Průměrná délka života oční řasy je pět měsíců. Každá řasa si projde během svého života třemi růstovými fázemi. V první fázi (tzv. anagenní = fázi růstu) se aktivuje kořínek řasy a zahájí se růst nové řasy. Produkce buněk končí v katagenní neboli přechodné fázi. A nakonec, v telogenní fázi se stará řasa uvolňuje a vypadává.


Víte, že…

  • Na horním víčku bývá 150-200 řas, na dolním méně, cca 70-100 řas.

  • Řasy rostou na obou víčkách ve 3-4 řadách.

  • Kdybyste vedle sebe postavily všechny řasy, které se během lidského života vymění, táhly by se na vzdálenost téměř 2,8 km.

  • Řasy vzácně a velmi pozdě šedivějí, tj. dlouho si zachovávají pigment.

 
Přípravky určené pro výživu řas působí v první fázi. Ovlivnit to můžete dvěma způsoby – vnitřně a zevně. „Užívání doplňků stravy pro růst vlasů přispívá k tomu, aby byly řasy a obočí hustší a vitálnější,“ říká Martina Zatloukalová. „Skrze kosmetiku můžeme do těla dopravit pečující látky, ale je nezbytné, aby se již tyto látky v těle nacházely. Přípravky by rozhodně měly obsahovat vitaminy A, D a E.“ Existuje mnoho tipů pro krásné a husté řasy.
Podíváme se více na kosmetické produkty, kterými můžete pečovat o své řasy a obočí.

Dlouhé a husté řasy? Víme, jak na to!


Séra na řasy

Na trhu je k dostání velké množství sér pro výživu řas a obočí. Obsahují látky potřebné pro stimulaci řasového kořínku a podporu růstu řas, jako je biotin, D-panthenol a kyselina hyaluronová. Příkladem může být například BIOHAR MAX pro růst řas, který se aplikuje přímo na oční víčka a díky obsahu přírodních proteinů, vitaminů a polypeptidů řasy celkově regeneruje. Ani řasám se nevyhýbá stárnutí, proto se objevují i přípravky, které zpomalují tento přirozený proces. Vichy Lifactiv sérum na oči a řasy je určeno pro ženy nad 35 let a obsahuje účinný rostlinný sacharid rhamnosa, ceramidy, termální vodu z Vichy a perleťové složky. Zajišťuje tak výživu pleti v okolí očí, z nichž vyrůstají právě i řasy, a tím podporuje jejich zdravý růst.


Správné použití

Při aplikaci sér jsou podstatné dvě věci – přiměřené množství a délka používání. Zde opět platí, že méně je více. Pokud na oči nanesete větší množství, rozhodně tím nedosáhnete většího účinku. Maximálně vás tak budou oči pálit. Přípravku skutečně není potřeba mnoho, množství špendlíkové hlavičky úplně stačí. Aplikujte přípravek přesně podle návodu na správné místo - některý se nanáší přímo na řasy, jiný k jejich kořínkům. Nicméně dbejte, aby se vám rozhodně nedostal do oka. „Doporučovala bych používat produkty v intervalech, jelikož řasy nebo obočí ztrácejí schopnost regenerace,“ radí zase ohledně délky použití Martina Zatloukalová. Je tedy vhodnější udělat si pomocí séra kosmetickou kúru. I zde délku použití většinou přípravky uvádějí v návodu na použití.


Průzračná regenerace

Na rozdíl od sér lze průzračné regenerující řasenky používat denně, klidně jako alternativu barevných maskar. Jedná se o lehký bezbarvý gel, který se kartáčkem snadno nanese na řasy. Řasenky se liší složením, tu správnou pro sebe najdete jedině tak, že ji vyzkoušíte. I u těchto řasenek platí stejná hygienická pravidla jako u běžných řasenek – nejdéle po třech měsících ji vyhoďte. Také na ní ulpívají nečistoty, které se zachytily na řasách. Ty jsou živnou půdou pro mikroorganismy, jež by mohly následně zapříčinit zánět v oku nebo v jeho bezprostředním okolí. Stejně jako ty barvicí, ani tyto řasenky si nepůjčujte s kamarádkami.

Nezapomínejte, že řasenka není primárně určena k pročesávání již nabarvených řas. Pokud byste to udělala a kartáček před vložením zpět do gelu neočistila, kontaminujete si výživný obsah barvou a řasenka je na vyhození.

V drogeriích aktuálně seženete z pečujících řasenek například miss sporty Just Clear Mascara, kterou můžete použít jak na den, tak i na noc pro regeneraci řas. Čirou gelovou řasenku essence Lash & Brow Gel Mascara sice můžete používat pouze přes den, ale zase s ní můžete krotit neposlušné řasy i obočí. Jde tedy o péči i styling v jednom produktu. 

Dlouhé a husté řasy? Víme, jak na to!


Obočí v hledáčku

Měly byste se věnovat nejen svým řasám, ale dopřát péči i svému obočí. V drogeriích najdete u mnoha značek i gely na obočí v bezbarvém provedení, ale na rozdíl od předchozích pečujících řasenek mají tyto skutečně pouze stylingovou funkci. Takové jsou například fixační gel na obočí Rimmel Brow This Way Gel Clear, gel na úpravu a uhlazení obočí Max Factor Natural Brow Styler nebo průhledný gel na obočí Astor Seduction Codes Brow Gel Transparent.


Nechte je vydechnout

„Kvalitu řas a obočí ovlivňuje i make up, který nanášíme. Při pravidelném používání make-upu ztrácejí obočí a řasy svou kvalitu. Je vhodné používat báze a svědomitě se denně odličovat. Taktéž je vhodné nechat oči i obočí občas úplně odpočinout a nenanášet žádný produkt,“ shrnuje na závěr své rady o péči Martina Zatloukalová.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít