Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co škodí pleti obličeje a děláme to (skoro) všichni

Co škodí pleti obličeje a děláme to (skoro) všichni

Co škodí pleti obličeje a děláme to (skoro) všichni

21. ledna 2019 od Jana Kantorová

21. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Téměř každá žena touží po hladké pleti bez vrásek. A tak používá různé druhy kosmetiky, ale neuvědomuje si přitom, že zlozvyky, které občas každý dělá, mají na pleť negativní dopad. Které to jsou?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Čistíte obličej mýdlem

Mýdlo používejte jen na mytí rukou, sprchový gel na omývání celého těla při sprchování. Pleti obličeje se ale obloukem vyhýbejte. Zpravidla má totiž mýdlo mnohem vyšší pH, než je pH pokožky. Dochází tak k vysušování a podráždění, jehož výsledkem jsou vrásky, suchá a červená pokožka nebo akné, které naopak způsobí, že se pleť začne nadměrně mastit. Pro ranní očistu je tak ideální třeba micelární voda, pleťová voda nebo jen měkká voda z kohoutku. Večer pak k čištění a odličování používejte gely, mléka nebo oleje.
 
mýdlo

2. Podceňujete používání OF

Na jaře a speciálně v zimě máte pocit, že nemusíte chránit pleť obličeje opalovacím krémem, protože je zima a slunce ještě není tak nebezpečné. Omyl, protože slunce není o moc slabší než to letní, a navíc je pleť v zimě a po ní ještě oslabená. Není nutné hned používat opalovací krémy, ale hlídejte si, zda má váš denní krém nebo make-up OF.

 
3. Stále si vymačkáváte pupínky

Mezi nejčastější zlozvyky (a to i mé) patří vymačkání pupínků. Přitom ale dochází k poškozování pleti a vytváření drobných jizviček. K tomu navíc může dojít k rozšíření infekce a výsevu nových pupínků. Proto zkuste vydržet, pupínek zamaskovat korektorem a nechat ho, aby zmizel sám. Nebo používejte speciální kosmetiku určenou právě pro problémovou pleť, která s pupínky účinně bojuje.
 
vymačkávání pupínků

4. Stále si saháte na obličej

Zkuste se zaměřit na to, kolikrát denně si sáhnete rukama na obličej. Uvidíte, že je to častěji, než se zdá. Pokud to jde, okamžitě s tímto zlozvykem skoncujte nebo ho alespoň minimalizujte. Nejen, že si rozmazáváte make-up po obličeji, ale zároveň si také po pleti roztíráte mastnotu a špínu, která se v průběhu dne na rukách nastřádá. Na pleť sahejte tedy jen ráno a večer při masírování, mazání a odličování. A vždy jen čistýma rukama.
 
sahání na obličej

5. Používáte špinavé kosmetické štětce

V jaké kondici jsou vaše štětce a houbičky na make-up? Čistíte je vůbec nebo alespoň správně? Pokud ne, pak máte nakročeno ke kosmetické katastrofě v podobě zanesených pórů a pupínků. Bezproblémové pleti by měly stačit štětce vyčištěné jednou za týden až dva, u citlivé pleti nebo při akné je potřeba umývat je častěji, klidně každý den. A to večer, aby měl štětec nebo houbička čas pořádně uschnout. Právě u houbiček na make-up je pak potřeba být opravdu důsledná, ideálně mít jich po ruce více a střídat je. Nikdy z nich totiž nesmyjete všechno, zůstávají na nich odumřelé buňky a vlhkost.
 
Tip redakce:
Štětce můžete vyčistit napěněným dětským šamponem nebo přípravky, které jsou určeny k jejich mytí. K dostání jsou také spreje na bázi alkoholu, které jsou vhodné třeba při cestách, kdy potřebujete štětec vyčistit rychle. Navíc stav pleti může zhoršovat také nečistý displej mobilního telefonu nebo polštář. Je proto ideální měnit povlečení alespoň jednou týdně.
 
čištění kosmetických štětců

6. Neodličujete se

Pro pleť je hotovým peklem, pokud ulehnete do postele bez odlíčení. Pod zbytky make-upu a celodenního nánosu nečistot pleť nemůže dýchat, póry se ucpávají a tvoří se vrásky. Navíc je opravdu potřeba, abyste pleť odlíčily pořádně, a to včetně odlíčení očí. Vždy pleť čistěte tak dlouho, dokud není vatový tamponek zcela čistý. Na závěr se pak doporučuje pleť dočistit pleťovou vodou nebo tonikem.
 
omývání obličeje

7. Příliš mnoho kosmetiky

Méně je někdy více. To se týká i používání kosmetických přípravků na obličej. Vlastně tak kupujete a nanášíte na pleť produkty, které ani nepotřebujete a spíše vám ve velkém množství škodí. Pleti navíc vůbec nedělá dobře, když každý měsíc měníte kosmetické produkty nebo na sebe výrobky příliš vrstvíte. Jednotlivé látky totiž mohou negovat své účinky. Jakmile pak vaše pleť reaguje začervenáním, svěděním, olupováním, pak ji důkladně omyjte a přípravek již nepoužívejte. Stejně tak je důležité hlídat životnost kosmetických přípravků.

 
8. O pleť skoro vůbec nepečujete

Druhým extrémem je pak ponechání pleti svému vlastnímu osudu. Neošetřená pleť ale vstřebává mnohem více škodlivin. Když ji tedy vyčistíte, pak ji potřebujete také hydratovat. Jinak bude citlivá a vysušená. Pořiďte si proto denní i noční krém podle typu své pleti a pravidelně jimi obličej ošetřujte.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Jana Slaná 26.března 2019
Dám si poradit snažím se ,ale můj zdravotní stav mi brání budu muset být pečlivě snazivejejsi!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít