Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 6 mýtů o depilaci horního rtu

6 mýtů o depilaci horního rtu

6 mýtů o depilaci horního rtu

22. ledna 2020 od Jana Kantorová

22. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Knírek nad horním rtem, méně či více viditelný, trápí velké množství žen. Některé ženy nedají dopustit na odstranění laserem, jiné zase zkouší voskové pásky. Všechny ale spojuje strach, že se vousky nad horním rtem objeví ve větší intenzitě. Je to ale pravda?
Způsobů, jakými lze odstranit chloupky na obličeji nebo na tváři, je hned několik. Můžete použít žiletku, pinzetu, cukrovou pastu, voskové pásky, depilační krémy nebo zajít na laser či IPL. Každá metoda si najde svého zastánce i odpůrce. V této oblasti ale stále panuje velké množství mýtů a nepravd, které ženám podvědomě brání se knírku zbavit tak nějak napořád. Podívali jsme se na to, z čeho panují obavy a jak se z nich jednou provždy vyléčit?

TIP: Širokou nabídku depilačních přípravků můžete najít také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop). 

Mýtus č. 1: Porostou mi tmavší a tvrdší chloupky

Ne. Barva a síla chloupků je dána geneticky, a proto nedochází ke změně, ať je odstraňujete jakkoli. Chloupky mohou vypadat na první pohled silnější, ale to je proto, že jsou seříznuté v jejich širší části těsně u povrchu kůže. Problematičtější u odstraňování chloupků žiletkou je riziko, že začnou zarůstat, a tím vzniknou pupínky, a oblast nad horním rtem tak bude upoutávat více pozornosti.
Tip redakce:
Chloupky tmavnou a sílí například v různých fázích menstruačního cyklu nebo v těhotenství či v přechodu. V takové chvíli se může zdát, že chloupky rostou silnější. Nebojte, ochlupení se vždy zase zmírní.
holení žiletkou

Mýtus č. 2: Objeví se pupínky

Ano i ne. Záleží na tom, jakou metodu odstraňování si vyberete. Pokud jde o voskové pásky, u jedinců s velmi citlivou pletí může dojít k podráždění, výskytu pupínků a zarudnutí na delší dobu. V takovém případě je lepší volit například pinzetu (pokud máte chloupků méně) nebo třeba cukrovou pastu.

Mýtus č. 3: Mohu si ublížit

Ano i ne. Voskové epilační pásky, které můžete zakoupit v drogerii, vyžadují trochu umu a zkušeností. Proto je vždy lepší se pro začátek s někým poradit a najít ten správný grif, jak proužek rychle a bezpečně strhnout. Neopatrným zacházením může totiž dojít k poranění, kdy si strhnete i kus kůže
Tip redakce:
Chloupky vytrhávejte těsně po koupeli, kdy je pokožka napařená. A poté dopřejte pleti patřičnou péči, abyste redukovali začervenání a podráždění. Vyzkoušejte například
NIVEA Care Zklidňující krém (koupit v e-shopu).
používání pinzety

Mýtus č. 4: Může se objevit alergická reakce

Ano. A to ve chvíli, kdy máte citlivou pokožku a používáte běžné depilační krémy. Jde sice o bezbolestnou a poměrně rychlou metodu, ale agresivnější chemické složení může způsobit, že se objeví alergická reakce. Vždy je tedy lepší krém nejdříve otestovat na jiné části těla a používat krémy, které jsou určeny výhradně na odstraňování chloupků na obličeji.
Tip redakce:
Pokud chcete mírné podráždění zamaskovat, sáhněte po
NIVEA Essentials BB Denním krému OF 20 (koupit v e-shopu), který najdete ve světlém i tmavším odstínu. Díky tomu redukujete začervenání.
maskování knírku make-upem

Mýtus č. 5: Chloupky nemohu zesvětlit

Ne. Některé ženy využívají bělicí produkty na chloupky nad horním rtem, které je pouze zesvětlí. Díky tomu jsou pak méně viditelné. I tyto krémy ale vyzkoušejte, ideálně třeba na chloupcích na předloktí. Zároveň se ale nedoporučuje tyto krémy používat v létě, kdy se pleť opálí. Vybělené chloupky by na ní příliš vynikly.
Tip redakce:
Knírek lze také zamaskovat make-upem. Ale pozor! Špatně zvolený
odstín make-upu může chloupky ještě více zvýraznit. Ideálně proto volte lehký tónující make-up, který je snadno zakryje, ale neulpí na nich.
laserová epilace knírku

Mýtus č. 6: Epilace je napořád

Ano i ne. Epilace může být dočasná i trvalá. Tou dočasnou je míněno vytrhávání chloupků strojky, pinzetami, voskem, pastou nebo krémy. Trvalá epilace se provádí lasery, IPL nebo ultrazvukem. Tyto metody vlastně způsobují prořídnutí chloupků v lokalitě, na kterou působí. Je potřeba chloupky zachytit v jejich růstové fázi, proto je nutné zvolenou metodu několikrát opakovat, aby chlupy opravdu zmizely.
Tip redakce:
Znáte rozdíl mezi pojmy depilace a epilace? Při depilaci se odstraňují pouze chloupky z povrchu kůže, tedy bez kořínků. Využívá se při ní například žiletka nebo depilační krémy. Naopak epilace odstraňuje s chloupky i kořínky, a je tak dlouhodobá. Jejími zástupci jsou právě vosk, cukrová pasta nebo trvalé formy epilace.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít