Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Zaostřeno na ofiny: Nejlepší styling pro kulatý obličej

Zaostřeno na ofiny: Nejlepší styling pro kulatý obličej

Zaostřeno na ofiny: Nejlepší styling pro kulatý obličej

30. září 2017 od Karolína Hornová

30. září 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Ofina může mít stovky podob a může váš obličej změnit téměř k nepoznání. Společně s kadeřnicí Ivou Borovskou vám pomůžeme vybrat tu, která vyzdvihne vaše přednosti a zakryje nedostatky, pokud jste majitelkami kulatého obličeje.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Kulatý obličej působí mladě, ale někdy bohužel trošku oplácaně, a to i v případě, že jste hubená. Často za mnou chodí ženy a radí se, zda lze tvar obličeje opticky vytvarovat právě účesem. Říkám, že možné je alespoň do jisté míry všechno. Pokud se nebojí změn a rozhodnou se pro ofinu, je to pro mě ideální možnost, jak si s tvarem obličeje pohrát,“ říká kadeřnice a hair stylistka Iva Borovská.


Vrstvení a prostříhání odlehčí kulaté tvary

U každého typu obličeje při optickém tvarování zakrýváme to, co „přesahuje“. Za ideální je považován oválný obličej – v případě toho kulatého tedy takto přesahují lícní kosti a oblast spánků, které lze zakrýt sestříhanými prameny vlasů. „Kulatému obličeji nejvíce sedí prostříhané, vrstvené ofiny s ležérním vzhledem. Ideální je, pokud se rozhodnete pro ofinu s delšími prameny po stranách, které lehce zakryjí širší oblast spánků a lícních kostí,“ říká Iva Borovská. Dodává, že lidé s kulatým obličejem většinou nemívají vysoké čelo – ofina tedy nemusí být nikterak hustá, protože s její pomocí není třeba čelo schovávat. Dobrou volbou je naopak řidší ofina, kterou můžete i ležérně rozdělit uprostřed nebo na straně, a tak opticky prodloužit obličej.

„Pokud máte delší, vlnité vlasy, vyzkoušejte prostříhanou, ledabylou ofinu ve francouzském stylu. Rovným delším vlasům bude slušet patka ke straně, která trochu naruší souměrnost obličeje a odvede pozornost jinam. Zmíněná vrstvená ofina s delšími prameny po stranách pak bude vypadat skvěle i v případě, že hodně nosíte ohon nebo drdol – nechte prameny volně viset podél uší a zbytek vlasů sčešte dozadu,“ přidává kadeřnice další tipy. Tvář opticky prodlouží i dlouhá ofina, která odkrývá střed čela.

patka ke straně


Žádné rovné ofiny – opticky rozšiřují obličej

A čeho byste se jako majitelky kulatého obličeje měly naopak vyvarovat? Iva Borovská nedoporučuje ostře zastřižené rovné ofiny, které obličej opticky ještě rozšíří. „Jako příklad bych uvedla třeba plnoštíhlou zpěvačku Beth Ditto, která se proslavila černým krátkým mikádem s mikro ofinou, která obličej ještě více zkracuje a opticky rozšiřuje,“ říká kadeřnice. Husté, podfoukané ofiny, které se nosily v padesátých létech, zase zbytečně upozorní na kulaté tvary obličeje.

Pokud máte krátký sestřih, zkuste účes „na kluka“, který nosila třeba modelka Twiggy – s ofinou sčesanou ke straně nebo patkou a zastřiženými pejzy v oblasti před ušima. „Je to nadčasový účes, kterým lze obličej hezky vytvarovat,“ říká kadeřnice. Upozorňuje, že pokud se pro něj rozhodnete, není rozhodně bezúdržbový. „Pokud se vám vlasy trochu vlní, bude se určitě hodit uhlazující bezoplachový balzám nebo sprej a také stylingový gel, který patku udrží na místě,“ radí kadeřnice.

prostříhaná ofina s mikádem


Styling prodlouží „životnost“ ofiny

Pokud jste hodně originální, kreativní a nevadí vám na sebe poutat pozornost, stejně jako zmíněné zpěvačce, můžete tento typ ofiny poněkud modifikovat. „Pokud se vám rovná ofina v retro vzhledu přece jen líbí, zkuste to probrat s kadeřnicí a trochu ji upravit – řešením může být nedělat její linii jako podle pravítka, ale trochu prostříhat konečky nebo celé prameny, aby ofina nepůsobila moc tvrdě, a po stranách nechat delší prameny,“ říká kadeřnice. Sama vyznává jednoduchý, přirozený styl, který lze snadno upravit v domácích podmínkách – a pro ofiny to platí dvojnásob.

„Samozřejmě mám ráda kreativní nápady, ale na začátku se vždy ptám, kolik času je žena svému účesu ochotna doma věnovat. Pokud očekává přirozený výsledek s párminutovým stylingem, doporučují spíše přirozeně vypadající střih bez rovných linií,“ říká Iva Borovská. Nutností každé majitelky ofiny je podle ní kulatý kartáč, kterým ofině dodá potřebný tvar. „Před fénováním použijte stylingový přípravek, pěnu nebo sprej, který vlasy jakoby zesílí a ztuží, takže budou držet tvar a nebudou se vlnit nebo krepatět. Stejně tak zacházejte s jemnými vlasy, pokud nechcete, aby vám prameny ofiny poletovaly sem a tam,“ uzavírá kadeřnice.

dlouhá ofina ke stranám
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít