Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vypadávání vlasů: Co byste o něm měli vědět?

Vypadávání vlasů: Co byste o něm měli vědět?

Vypadávání vlasů: Co byste o něm měli vědět?

16. října 2019 od Helena Pokorná Hladíková

16. října 2019 5 minut čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

To, že denně přijdete až o několik stovek vlasů, je normální proces. Jenže co když najednou na polštáři a dalších místech zůstávají nezvykle velké chomáče vlasů? Nejspíš je načase zpozornět…
Cyklus vypadávání starých a růstu nových vlasů je dlouhodobá záležitost, přičemž každý den vám může vypadnout až 300 vlasů, nemluvě o silnějším jarním a podzimním padání vlasů, kdy je toto číslo ještě vyšší. V souvislosti se ztrátou kštice se častěji mluví o mužích a androgenetické alopecii neboli zvýšené citlivosti jejich vlasů na testosteron, který poškozuje vlasové kořínky a způsobuje vypadávání vlasů. Tento problém však čím dál více trápí i ženy a nemusí se jednat jen o padání způsobené hormonální nerovnováhou v těhotenství či po porodu. Příčin může být mnoho a někdy postačí jen malá změna k tomu, abyste zastavili masivní ztrátu vlasů. Vždy je však ze všeho nejdůležitější zjistit, proč vlasy tak hojně mizí, proto se pojďme podívat na různé příčiny ztráty vlasů, z nichž některé se týkají jen žen, jiné mohou stejnou měrou potrápit ženy i muže jakéhokoli věku.

Tip redakce:
Při dědičném vypadávání vlasů vyzkoušejte jedinečný účinek šamponu Alpecin Coffein C1 (koupit v e-shopu), který posiluje oslabené kořínky a zásobuje je aktivními látkami.
strava pro silné vlasy

1. Hladové vlasy

Zkusili jste se zamyslet nad tím, jak vypadá skladba vašeho jídelníčku? Pokud ne, co nejdříve to udělejte (zejména pokud čekáte miminko nebo se vás týká menopauza), protože za vypadáváním vlasů může stát strava chudá na vitaminy a další důležité látky.


Co s tím:

Obohaťte svůj jídelníček o co nejpestřejší výběr potravin, které obsahují látky vyživující vaše vlasy. Proti padání vlasů dobře fungují například:
  • vitaminy skupiny B, zj. riboflavin, kyselina pantotenová či pyridoxin (kvasnice, vnitřnosti, vejce, ryby, luštěniny, brambory, celozrnné pečivo, ořechy aj.),
  • vitamin C (černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, zelí aj.),
  • železo (luštěniny, obiloviny, brokolice, hořká čokoláda, dýňová semínka aj.),
  • zinek (semínka, hovězí maso, ryby, ústřice, krevety, kvasnice aj.),
  • hořčík (datle, banány, špenát, vařená čočka, ořechy aj.).
Tip redakce:
Zdraví a krásu vlasů můžete podpořit přípravkem
DonnaHAIR Forte (koupit v e-hopu), který obsahuje zvýšenou dávku aminokyselin klíčových pro strukturu vlasů. Vlasy vyživí, posílí, zpevní, udrží jejich objem i lesk a pomůže při zvýšeném vypadávání.

2. Pozor na štítnou žlázu

Vypadávání vlasů mohou způsobovat i problémy se štítnou žlázou, a to jak její snížená, tak zvýšená činnost. Ta zvýšená navíc může mít na svědomí to, že jsou vaše vlasy jemné a křehké.


Co s tím:

Správné fungování štítné žlázy musí vyšetřit odborník (endokrinolog). Pakliže jste vyloučili jiné příčiny padání, zkuste se poradit se svým lékařem, zda by vás raději neměl poslat na vyšetření. Zajít můžete i za trichologem neboli specialistou na problematiku zdraví vlasové pokožky a vlasů.

3. Prokletá menopauza

Jako by těch změn ženy v menopauze neměly málo, vlivem klesání hladiny estrogenu může dojít i k padání vlasů.


Co s tím:

Snažte se udržet rozkolísanou hladinu hormonů v rovnováze, k čemuž vám pomůže především pohyb, meditace nebo již zmiňovaný zdravý jídelníček.

Tip redakce:
Vašim vlasům by mohly prospět i výrobky řady Plantur 39, která byla vyvinuta speciálně pro potřeby žen v období menopauzy. Vyzkoušet můžete třeba
Fyto-kofeinový šampon pro jemné, lámavé vlasy (koupit v e-shopu) který díky působení kofeinu chrání vlasy před účinky snižující se hladiny estrogenu již při samotném mytí.
stres a vypadávání vlasů

4. Stres vlasům nesvědčí

Všeobecně skloňovaná příčina všech možných neduhů se bohužel týká i vypadávání vlasů. Nemusí však jít jen o důsledek dlouhodobého vystavení stresu v práci, soukromém životě apod. Nadměrné padání vlasů se může náhle objevit i 2–3 měsíce po silně stresujících událostech, jako jsou například porod nebo nemoc.


Co s tím:

Pokud to jen trochu jde, snažte se odbourat veškeré stresové faktory, které vám dlouhodobě znepříjemňují život. To, co se stalo v minulosti, už nezměníte, ale můžete se z toho poučit, případně si alespoň uvědomit, že za padáním vlasů nestojí nic horšího než pouze jednorázový šok, který už máte naštěstí za sebou.

5. Špatné zacházení a nesprávná vlasová kosmetika

Ačkoli valná většina příčin vypadávání vlasů vychází z vnitřní nerovnováhy, stranou nelze nechat ani vnější faktory, k nimž patří nešetrné zacházení s vlasy a nevhodná péče.


Co s tím:

Nemyjete si vlasy příliš často a nepoužíváte při tom špatný šampon? Nemáte drsný kartáč či hřeben nebo si vlasy nečešete příliš intenzivně a hrubě? Nesvazujete vlasy každý den těsnými gumičkami a jinými vlasovými doplňky? Nevystavujete vlasy často horkému vzduchu? Pakliže jste si na některou z otázek (nebo na více z nich) odpověděli kladně, měli byste změnit přístup k péči o své vlasy a pozorovat, zda poté padání ustalo nebo se alespoň zmírnilo na běžný stav. Pokud ne, je namístě jiné řešení.
konzultace vypadávání vlasů s lékařem

Pár rad závěrem:

  • Pokud i po provedené změně padání vlasů přetrvává déle než 3 měsíce, s návštěvou odborníka určitě neváhejte.
  • Víte, že náprava problému může trvat 3–4 měsíce? Nevěšte proto hlavu, když se účinky nedostaví okamžitě.
  • Nestyďte se a řešte tento nepříjemný problém včas. Čím dříve začnete (a čím dříve si vypadávání vůbec všimnete), tím lépe.
  • S vypadáváním vlasů může pomoct také pravidelná masáž hlavy, a to buď speciálními přípravky, nebo třeba rozmarýnovým olejem. Masáž provádějte 2x denně po dobu 2–3 minut.
  • Vyzkoušet můžete rovněž pomoc přírody či různé babské rady. Vlasům všeobecně velmi prospívá oplach nebo šampon z kopřivy, někdy se doporučuje také masáž kefírem či cibulovou šťávou s medem.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít