Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Seriál: Zvláštní vlasová péče I. Péče o barvené vlasy

Seriál: Zvláštní vlasová péče I. Péče o barvené vlasy

Seriál: Zvláštní vlasová péče I. Péče o barvené vlasy

17. března 2017 od Martina Hühneová

17. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Mnohé zvládnou barvení hravě samy, jiné svěří svoji hřívu raději do péče prověřeného salonu. Změnit barvu není v podstatě problém. Ovšem svá úskalí to má: jde o zásah do struktury vlasu. Jak tedy o svoji chloubu pečovat, aby pramínky byly stále v kondici a vysněná a nákladná kolorace vydržela co nejdéle?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Která z žen občas nezatouží překvapit okolí zbrusu novou vizáží a pozměnit svou trošku okoukanou image? Být prostě trošku jiná, případně alespoň zakrýt šediny. Není tedy divu, že po barvě na vlasy, ať v klasické podobě, nebo melíru, sahá dnes téměř 70 % Češek. Vyplatí se investovat do kvalitní barvy, která je k vlasům ohleduplná.Postupně se ustupuje od barev s amoniakem a vznikají alternativy s šetrnějšími technologiemi. Velmi šetrné jsou barvy na olejové bázi,“ říká Petra Měchurová, špičková kadeřnice a majitelka stejnojmenného salonu. Barvy s přírodními oleji dokážou proniknout do vlasu a zároveň o něj pečují.  Vyživují je, hydratují a posilují. I přesto je však jemně narušují.  Proto odbornice doporučuje věnovat barveným vlasům zvýšenou péči.

barvy


Držte vlasy v kondici

Po aplikaci barvy nemyjte vlasy alespoň 48 hodin. Pokud to vydržíte déle, tím lépe. Barvě tak dáte dostatek času, aby se stabilizovala. Každá koupel s použitím šamponu barvu z vlasů totiž více či méně vymývá. Aby ztráta barevných pigmentů byla co nejmenší a péče o vlasy opravdu účinná, vybírejte šampony z řad speciálně určených pro barvené vlasy. „Dokážou prodloužit životnost barvy a dodají vlasům lesk,“ vysvětluje expertka. Ochranné látky v nich umějí minimalizovat škody napáchané barvením a vytvářejí vrstvu, která barvu podpoří. Totéž platí i pro další přípravky, které k ošetření nebo úpravě vlasů použijete. Jako první se nabízí kondicionér. Ten je vůbec v péči o jakoukoliv ´kštici´ nezbytný. Zvolte jej z téže pečující řady, ať už vymývací, nebo bezoplachový. Podpoří totiž efekt šamponu a navíc vlasy na povrchu uzavře. Tím je i chrání. Kondicionér zajistí hydrataci vlasů, vyživí je a dodá jim lesk. Husté a skvěle upravené vlasy vám zajistí například Fibralogy Biphase Spray, dvousložkový expres balzám Elsève od L'Oréal Paris. Neoplachuje se a usnadňuje rozčesávání.  Vaše vlasy budou lesklé a k tomu chráněné před působením tepla a UV záření. Co se mytí týče, vyhněte se příliš teplé vodě. Horká lázeň vlasy vysušuje a oslabuje. Studenější voda, pokud ji zvládnete, napomůže nejen barvě, ale i zdraví vaší hřívy. Ostatně každé mytí se na kvalitě barvy podepisuje, např. tím, že barva ztrácí svůj lesk, rychleji se vymývá a mění odstín.
 

sprej

Tip redakce:

Pokud se vám vlasy více mastí, neváhejte a vsaďte na suchý šampon. Pomůže vám mezi mytím udržet vlasy svěží a čisté.


Zahalte hřívu do masky

Péče o barvené vlasy zahrnuje i pravidelnou aplikaci masek. Použití kvalitních přípravků, jako jsou pečující krémy, rostlinné oleje nebo i aplikace domácích masek, přispívá vždy k celkovému ozdravění vlasového porostu. Vyzkoušejte například Elsève Color Vive (Day Cream) od L'Oréal Paris. Intenzivní denní krém, obohacený o lněný elixír a UV filtry, vlasy chrání proti okolním vlivům, prodlužuje zářivost barvy, intenzivně vyživuje a okamžitě se vstřebává. Stejně jako v případě šamponu nebo kondicionéru platí pravidlo jedné speciální řady. Přípravky jsou většinou vyvinuty tak, aby se vzájemně podporovaly a doplňovaly.  Tím dosáhnete nejvyššího možného úspěchu v péči o své vlasy.

maska

Masku nanášejte určitě jedenkrát týdně  – hlavně přesně podle uvedeného návodu. „Regenerace z identické řady je důležitá pro podpoření vzájemně se zvyšujícího efektu jednotlivých přípravků. Aplikujte ji tak, aby v žádném případě nestékala ke kořínkům vlasů, tedy pouze do jejich délek,“ nabádá Petra Měchurová. Doplňuje, že je opravdu důležité dodržet manuál ke každému z jednotlivých přípravků. Podle kosmetické konzultantky může vyvolat odlišná doba použití i opačný efekt.


Vyvarujte se negativních vlivů

Následnou neméně důležitou součástí péče o vlasy, jež podstoupily proces barvení, je jejich ochrana. Chraňte je zejména před slunečním zářením. Jednoduše noste klobouky nebo jiné pokrývky hlavy a braňte je před sluncem přípravky, které eliminují vliv UV záření. To totiž dokáže vlasy nejen vysušit a oslabit, ale doslova i odbarvit. Podobné je to s chlorovanou vodou v bazénech. Pokud to jen jde, vyzbrojte se koupacími čepicemi. Chlór vlasy nejen poškozuje, ale umí i změnit tón barvy. Více o vlivu chlóru na vlasy se dočtete v našem článku Zpátky do bazénu - vlasy a chlór.

negativní vlivy

Mohly byste se pak dočkat vážně nemilého překvapení. Stejné nebezpečí na vás číhá i při koupání v moři. Mořská voda umí být pěkně zlomyslnou lazebnicí. Naštěstí přípravky na olejové bázi, pokud je aplikujete před vstupem do vody, ať chlorované, nebo oceánské, umí vlasy téměř dokonale ochránit. V péči o krásnou barvu se ale vyhněte jakýmkoli pečujícím produktům s alkoholem. Ať vám nabízejí zaručený a skvělý výsledek, ve finále vždy vlasy vysuší. Stejné je to u čisticích šamponů. Jsou velmi agresivní a barvu z vlasů vymývají. Podobně se vyvarujte šamponů nabízejících odstranění lupů.


Mokré vlasy vyžadují zvláštní péči

O mokré vlasy pečujte velmi jemně. Zejména při jejich úpravě. Vlhké kadeře a pramínky jsou náchylné k poškození. Ty barvené zejména. Drsným kartáčováním jim nepomůžete, vlasy spíš mechanicky poškodíte. Nechte je proto přirozeně trochu proschnout. Velmi jemně je pročešte kvalitním hřebenem. Posléze použijte vhodný přípravek a zvolený styling. Ať se rozhodnete fénovat, žehlit, nebo uplatnit jiný způsob tepelné úpravy, vždy aplikujte přípravky, které redukují přílišný vliv tepla na vlasy: tedy termoregulační séra a podobné produkty. Barvené vlasy, zejména ty jemné, jsou mnohdy křehké a vždy vyžadují zvláštní péči. Věnujte se jim. Zvolený dlouhotrvající odstín plný lesku bude vaší odměnou.

mokré vlasy

Zdroj foto: Fotolia a archiv značek Elsève a L´Oréal Paris

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Měchurová
kadeřnice
1419
"Účes vyjadřuje osobnost a styl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít