Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy První pomoc: Co dělat, když vás svědí hlava, nebo máte mastné vlasy?

První pomoc: Co dělat, když vás svědí hlava, nebo máte mastné vlasy?

První pomoc: Co dělat, když vás svědí hlava, nebo máte mastné vlasy?

15. listopadu 2021 od Nina Vránová

15. listopadu 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Znáte to také? Problémy s vlasy dokážou člověka pěkně potrápit. Teplota a vlhkost vzduchu se mění, vaše hříva dostala pořádně zabrat na letních dovolených a nyní ji čeká každodenní přecházení z tepla do zimy. Jak dát vlasy zase dohromady? Co napravit krepaté vlasy, mastné vlasy nebo pokožku hlavy, která svědí?

První pomoc, když vás svědí hlava

Svědivá pokožka hlavy bývá jedním z nejčastějších problémů. Nepříjemné pnutí a svědění vás může nutit neustále se „drbat“ ve vlasech. Bohužel jej často neutlumí ani vědomí, že vaše černé sako bude vypadat jako čerstvě zasněžená zahrádka. Naštěstí existuje v dnešní době široká paleta možností, které dokážou pokožku hlavy zklidnit.
 

Jaké jsou nejčastější příčiny?

  • nevhodný šampon nebo jeho nedostatečné vymytí
  • příliš utažený culík a časté nošení čepic
  • špatná životospráva
  • stres

Co s tím?

Ideální je pokožku hlavy zklidnit. Chybu rozhodně neuděláte, pokud sáhnete po Alpecin Hybrid Kofeinový šampon (koupit v e-shopu), který pokožku hlavy hydratuje a zklidní a je vhodný právě proti svědění. Prevencí proti svědivosti může být také třeba Head & Shoulders Deep Cleanse Šampon proti lupům prevence svědivosti (koupt v e-shopu). Pokud problém se svědivou pokožkou hlavy neustupuje, je namístě navštívit odborníka, který musí vyloučit případnou bakteriální nebo plísňovou infekci.

První pomoc, když máte citlivou pokožku hlavy

Co to vlastně je citlivá pokožka hlavy? Znamená to, že je napjatá, pálí, svědí, štípe, je zarudlá. je hyperreaktivní a hypersensitivní. Ať už je citlivá méně či více, je důležité zjistit, jaké faktory citlivost způsobují. Příčinou může být třeba nevyvážená strava, mohou ji způsobit potravinové alergie nebo používání nevhodného šamponu. Dalšími faktory mohou být klimatické podmínky, které právě na podzim nejsou úplně příznivé, anebo také znečištěné prostředí nebo stres. Vynechte produkty se silikony nebo parabeny a dopřejte si péči z lůna přírody.

Co s tím?

Se zarudnutím, bolestivostí nebo štípáním vám může pomoci třeba březová voda. Zklidňující proces nastartujte tak, že ji vmasírujete do umytých vlasů. Zkuste Dixi Březovou vodu na suché vlasy (koupit v e-shopu). A pozor, neoplachovat!

První pomoc, když máte mastné vlasy

Ráno si vlasy umyjete a už odpoledne vidíte, že to celé můžete zase zopakovat? Příčinou může být nadměrná produkce kožního mazu na pokožce hlavy. Žlázy u kořínků vlasů produkují příliš mnoho mazu. Z toho důvodu se vlasy při povrchu hlavy mastí, zplihnou a vytvoří nevzhledné pramínky. Co za to může? Určitě stres, nevhodná vlasová péče nebo nevhodná strava - průmyslově zpracované potraviny, fast food, cukr nebo tučná jídla. Za to vám vaše vlasy rozhodně nepoděkují. Ale také za tím mohou být hormonální změny spojené s pubertou, těhotenstvím nebo menopauzou.  Mnoho lidí má k přílišné produkci mazu genetickou dispozici. A v neposlední řadě mastné vlasy může ovlivnit také roční období.

Co s tím?

Občas pokožku hlavy jemně promasírujte prsty.  Zmírníte tím nadměrnou produkci kožního mazu a uvolníte se. Jestliže vás mastné vlasy trápí, pak jejich každodenní mytí není na závadu. Ideálně je však umývejte po ránu. Vybírejte šampony bez silikonu, třeba NIVEA Osvěžující micelární šampon (koupit v e-shopu), který účinně čistí pokožku hlavy a zároveň ji dlouhodobě osvěží. Při oplachování šamponu postupujte mimořádně pečlivě. SOS typem může být použití suchého šamponu třeba Batiste Cherry suchý šampon (koupit v e-shopu), který odstraní přebytečný kožní maz z pokožky hlavy i vlasů.

První pomoc, když máte krepaté vlasy

Jsou neforemné, odstávají do všech stran a těžko se upravují. Za krepatění může většinou vlhkost. Vnější vrstva vlasů je pórovitá a díky tomu vlasy snadněji absorbují vlhkost ze vzduchu. Ve chvíli, kdy se vody ve vlasech nahromadí příliš, začnou se nafukovat, jsou hrubší na dotek a krepatý efekt je na světě. Ke krepatění vlasů může docházet po mytí, v deštivém počasí nebo v podnebí, kde je vlhkost vzduchu vyšší. Tyto problémy jsou také většinou doménou kudrnatých vlasů, které jsou přirozeně pórovitější. Pozor, krepatění se ale může dostavit i v opačném případě, a to když vlasy trpí velkým nedostatkem vlhkosti.

Co s tím?

Ideální je na krepatění vlasů myslet už při jejich umývání. Dobré je v tuto chvíli vlasy hydratovat, uhladit a zbytečně nepodráždit.  Naštěstí je na trhu spousta kouzelných pomocníků, kteří vaše vlasy zjemní, vyživí a uhladí. Kondicionér je v tomto boji hlavní zbraní a rozhodně byste jeho výběr neměla podceňovat! Vyživující balzám na vlasy Syoss Curls Balzám pro vlnité a kudrnaté vlasy (koupit v e-shopu) spolehlivě zkrotí divoké krepaté vlny. 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít