Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Proč svědí hlava? Známe 4 důvody!

Proč svědí hlava? Známe 4 důvody!

Proč svědí hlava? Známe 4 důvody!

14. listopadu 2020 od Lucie Nagyová

14. listopadu 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Nagyová

Svědění hlavy dokáže každého z nás nepříjemně potrápit. Nejenže způsobuje nepohodlí a snižuje náladu, ale zvýšené podráždění pokožky může vyústit až ve vypadávání a poškození vlasů. Ale nemalujme hned čerta na zeď, hlavní je najít důvod, proč se to děje.
Svědění pokožky na hlavě začíná pozvolna, ale pokud se ignoruje, může narůst do velkých rozměrů. Nejdůležitější je najít příčinu a rychle ji řešit. Pokud za to mohou lupy, vši, zapaření vlasové pokožky kvůli nošení čepice či prach a pot, jde o důvody, které zvládnete vyřešit sami. Pokud ale bojujete s alergiemi, lupénkou nebo seboreickou dermatitidou, je vhodné raději zajít za odborníkem.

Jak poznáte, že se jedná o podráženou pokožku

Je-li vaše vlasová pokožka podrážděná, dochází k nepříjemnému svědění. Svědění hlavy je spojeno s pokožkou:
  • vysušenou,
  • šupinatou,
  • zarudlou,
  • takovou, u které dochází k vypadávaní a poškození vlasů.
 
Větší náchylnost pokožky ke svědění může mít na svědomí ještě několik dalších důležitých faktorů. Víme o čtyřech nejběžnějších. Které to jsou?

1. Barvení  

Barvení vlasů berete jako zcela běžnou záležitost. Ale špatně zvolená barva vlasů může způsobit alergickou reakci. Pokožka po aplikaci barvy reaguje tak, že zarudne a začne pálit. Alergie vás překvapila? Reakce může přijít kdykoliv a v jakémkoliv věku, alergickou reakci může vyvolat například araphenylenediamin (PPD), ten bývá obsažen především v dlouhotrvajících černých a hnědých barvách. Abyste předcházeli riziku, vyzkoušejte nejdříve barvu nejlépe na malé části pokožky.

 

TIP: Doplňte si své zásoby péče o vlasy z klidu a bezpečí domova na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

2. Dehydratace pokožky 

Jednou z příčin, které stojí za svěděním hlavy, je nedostatečný příjem tekutin. Pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, a pokud zapomínáme pít, odráží se to na našem těle i pokožce. Kůže je suchá, vlasy nevypadají dobře a ztrácejí přirozený lesk. Vyvážená strava s dostatkem vitaminů a minerálů společně s dostatečnou hydratací pomohou zmírnit příznaky suché pokožky hlavy.

3. Časté umývání vlasů 

Nejrozšířenější příčinou svědění hlavy je také časté umývání vlasů. To vede k podráždění a nechtěnému vysoušení vlasové pokožky. Při každodenním mytí se ochranný film nestačí obnovovat a kůže vysychá. Pokud máte suchou pokožku, stačí mýt vlasy jednou až dvakrát týdně. Mastné vlasy umývejte tak často, jak je potřeba. Pokud máte suchou pokožku hlavy, je vhodné volit hydratační šampon. Ten má tu výhodu, že většinou pouze hydratuje, ale nezatěžuje vlasy. Vhodný je například Aussie Hydratační šampon Hydrate (koupit v e-shopu). Pokud ke svědění pokožky dochází, je lepší volit produkty, které ho už při mytí odstraňují. Takový je například Cannaderm Capillus seborea Šampon (koupit v e-shopu), který díky šetrným mycím látkám zmírňuje tvorbu šupinek, svědění i zarudnutí pokožky. Nebo sáhněte po šamponu Alpecin Hybrid Coffein Shampoo (koupit v e-shopu), který hydratuje a zklidňuje pokožku hlavy.

4. Příliš horká voda 


Zapomeňte na mytí vlasů horkou vodou, které vede k podráždění a následnému vysoušení pokožky. Vlasy myjte teplou vodou a na závěr spláchněte vodou chladnou – pokožka hlavy se prokrví a uzavřou se póry, díky čemuž tak dochází k menší tvorbě mazu. A pozor na fénování příliš horkým vzduchem, vysušuje suchou i mastnou pokožku hlavy, ta mastná pak začne zvyšovat produkci mazu, což není výhoda.
Tip redakce:
Prevencí svědění pokožky hlavy jsou hydratace a regenerace. S tím vám může pomoci například tonikum, které se natírá na pokožku po umytí vlasů. Vlasovou pokožku skvěle hydratuje
Dixi Revitalizační vlasové tonikum Vitanol (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lucie Nagyová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít