Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Pravda o fénování: Opravdu ničí vlasy?

Pravda o fénování: Opravdu ničí vlasy?

Pravda o fénování: Opravdu ničí vlasy?

14. října 2020 od Jana Kantorová

14. října 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Fénovat, nebo nefénovat? I tak by mohla znít otázka, kterou si ženy po umytí vlasů často kladou. Někteří tvrdí, že teplo z fénu ničí vlasy, jiní zase, že jsou vlasy díky fénování rozhodně zdravější. Jak to tedy ve skutečnosti je?
Část žen nechává své vlasy volně proschnout a tvrdí, že je to ta nejlepší metoda, jak ochránit vlasy před tepelnými zásahy zvenčí. Zbytek vlasy zarytě fénuje a nenechává si do toho mluvit ani od kadeřníků. Tyto dva tábory hájí svou pravdu na každém kroku mnoha pádnými argumenty. Avšak odborníci mají jasno.
mytí vlasů

Mokré vlasy = citlivé

Jakmile se vlasy jednou namočí, jsou citlivější než kdy předtím. Mohou se polámat, začít třepit nebo přetrhnout. Není tedy vhodné trhat je kartáčem nebo je motat do copů a drdolů, protože pak by mohlo dojít k jejich nenávratnému poškození. Mokré vlasy naopak potřebují speciální péči a rozhodně by nemělo docházet k:
  • tření ručníkem různými tahy ze strany na stranu, protože se vlasy mohou polámat,
  • motání vlasů, a to i když vás to láká a můžete mít pocit, že tak vlasy ochráníte,
  • ždímání vlasů, stačí je jen lehce zmáčknout a voda vyteče sama,
  • česání za mokra, protože tak si vlasy vytrháte a polámete, navíc ztratí objem.

TIP: Širokou nabídku produktů určených k péči o vlasy najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Jak pečovat o vlasy?

Jen fénovat nestačí – péče o vlasy musí být komplexní, a to od začátku mytí až do konce vysoušení vlasů. Víte, co k takové péči patří?
péče o vlasy
1. Šampon na vlasy: Odstraní nečistoty a mastnotu, dodá vlasům i pokožce živiny. Vyzkoušet můžete například Gliss Obnovující šampon Fiber Therapy pro namáhané vlasy (koupit v e-shopu).

2. Kondicionér: Uhlazuje a uzavírá vlasové kutikuly, vlasy poté nejsou tak křehké a lámavé. Když nechcete kondicionér umývat, může se vám hodit N.A.E. Regenerační bezoplachový balzám Riparazione (koupit v e-shopu).

3. Speciální výživa: Dodává vlasům navíc potřebné živiny. Ideální jsou masky na vlasy nebo regenerační oleje na vlasy jako třeba Herbal Essences Olej na vlasy Bio:renew s arganovým olejem a aloe vera (koupit v e-shopu).

4. Ochrana před teplem: Vlasy chrání právě při fénování, před sluncem či saunou. Spreje obsahují speciální polymery, které udržují kutikulu vlasů i v teple uzavřenou. Vyzkoušejte například Toni&Guy Sprej pro tepelnou ochranu (koupit v e-shopu) nebo Syoss Keratin Heat sprej pro kontrolu účesu 4 (koupit v e-shopu), který se hodí pro rovné i kudrnaté vlasy.

Fénovat ano, ale správně

A tady je odpověď. Fénování samo o sobě vlasům neškodí, naopak je po umytí zase rychle dostává do formy. Velmi důležité ale je, jak dobře umíte své vlasy vysoušet. V tom je totiž to kouzlo.
fénování přes kulatý kartáč
  • Nejdříve vlasy jemně prosušte ručníkem a poté nechte zhruba 10 minut volně schnout.
  • Poté vlasy pomocí prstů rozčešte, zároveň namasírujte pokožku hlavy, protože tak stimulujete kořínky vlasů k růstu. Pak pročešte vlasy měkkým kartáčem na vlasy.
  • Fén zapněte pouze s mírně teplým vzduchem a profoukejte vlasy v předklonu, tak aby vzduch směřoval od kořínků ke konečkům.
  • Polosuché vlasy se pak ideálně tvarují. Právě teď přichází čas na nanesení spreje na ochranu před teplem. Při tvarování používejte teplý vzduch a kulatý kartáč. Foukání pramenů přes kulatý kartáč uhlazuje kutikuly a dodává jim tvar.
  • Fén držte od vlasů ve vzdálenosti 20–30 cm a vzduch zase musí směřovat od kořínků ke konečkům.
  • Objemu pak docílíte tak, že studeným vzduchem krátce vyfoukáte vlasy směrem od konečků ke kořínkům.
Tip redakce:
Pro některé vlasy je fénování doslova blahodárné, a to například pro ty, které se velmi mastí. Díky správné práci s fénem můžete totiž docílit zmírnění pocitu mastných vlasů.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít