Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Pravda o chemii v šamponech

Pravda o chemii v šamponech

Pravda o chemii v šamponech

17. ledna 2019 od Anna Adlerová

17. ledna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Kateřina Janouchová

Společnost se v kosmetice v poslední době přiklání k přírodním látkám. Objevuje se mnohdy až fanatické odmítání „zničující chemie“. Takový přístup může ale vlasům i škodit. Proč nejsou přírodní šampony vždycky výhra? Na jaké látky si dávat v šamponech pozor a proč se bez profesionálních „šamponů s chemií“ některé ženy neobejdou?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Informace ohledně chemie ve vlasové kosmetice jsou často rozporuplné a těžko si vybrat, čemu věřit. Chemikálie obsažené v šamponech se prý vstřebávají skrz kůži do těla a spouštějí koloběh tragédií. Jedná se však o všechny chemikálie? Na téma chemie vs. příroda jsme se podívali blíž se zkušenou kadeřnicí Kateřinou Janouchovou.
 

Neduhy přírodní vlasové kosmetiky

Možná se vám stalo, že jste si pořídili šampon na čistě přírodní bázi, ale po pár umytích vám přestal vyhovovat. Co se stalo? „Velkým problémem přírodních šamponů je větší množství přírodních olejů, které nemají přirozenou schopnost rozpouštět se ve vodě,” říká Kateřina. Po delším používání vlasy obalí a ty se stávají těžší a mastnější,” pokračuje. Tato vlastnost přírodních šamponů ubližuje nejvíc jemným vlasům, které mají samy o sobě sklon k plihnutí. „Vždy ale záleží na přesném složení konkrétního produktu,” dodává expertka na krásné vlasy.
 

Nebezpečné chemické přísady v šamponech

Etiketa výrobku musí být ze zákona vždy opatřena složením. Zakázaným látkám je ve směrnici Evropské unie pro složení kosmetiky věnována velká pozornost – zakázáno je 1371 látek. Některé látky sice nejsou zákonem vyloženě zakázány, ale jejich šetrnost k tělu zpochybňují mnohé studie. Jsou to především tolik známé parabeny, silikony nebo sulfáty.
 
lesklé vlasy

Na co si dát pozor

1. Parabeny 
Díky svému protimikrobnímu účinku se používají pro konzervování a delší životnost kosmetiky. Nejsou přímo toxické, ale jejich časté používání může vést k alergiím či problémům s pokožkou, popř. jiným zdravotním problémům – narušují hormonální regulace. Na etiketách je poznáte podle přípony: -paraben (např. butylparaben).

2. Ftaláty
Používají se běžně jako změkčovadla na PVC a najdete je všude kolem sebe. V kosmetice jsou některé z nich zakázané jakožto látky poškozující plodnost, ale jejich přítomnost se těžko sleduje. Pro ostatní je nastavena nejvyšší možná hranice v produktech, která nesmí být překročena. Na etiketách pak nesou označení DBP a DEP. Často se používají pro výrobu kosmetických obalů, z jejichž stěn se uvolňují do přípravku samotného. Mohou představovat nebezpečí pro imunitu člověka a oslabují plíce, ledviny nebo játra. Jsou faktorem pro rozvoj astmatu či alergií.

3. Sulfáty
Mohou za pěnivost šamponů
. Dráždí kůži a oči a mohou narušovat přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Vysušují pokožku hlavy a způsobují její předčasné stárnutí. Můžou způsobovat podráždění a svědění pokožky nebo vést ke vzniku roztřepených konečků nebo vypadávání vlasů. Narušují strukturu vlasů poškozováním vlasových proteinů. Nejčastějšími sulfáty na etiketách výrobků jsou SLS (laurylsulfát sodný) a SLES (laurethsulfát sodný).

4. Silikony
Vytvářejí efekt oslnivých a zdravých vlasů
. Jedná se ale opravdu jen o přesvědčivý efekt. Levnější silikony jsou nerozpustné ve vodě – krásný závoj na vašich vlasech je tedy jen vrstva silikonů, kterou voda nesmyla. Přes tuto vrstvu do vlasů nepronikne výživa ani hydratace. Tím pádem vlasy vysychají a rapidně se ničí. Najdete je hlavně v kondicionérech. Na etiketách je poznáte podle koncovek: -cone, -ane, -onol. Mezi nejčastěji používané silikony patří dimethicone nebo cyclomethicone.


Tip redakce:
Skupina silikonů je tak velká, že v ní objevíte i silikony, které ve vodě částečně rozpustné jsou, a tím pádem na vlasech nevytvoří neproniknutelnou a škodlivou bariéru. Vyzkoušejte si malý test a svůj oblíbený kondicionér rozmíchejte v malé skleničce vody. Pokud se alespoň částečně ve vodě rozpustí, klidně si ho ve výbavě nechte.

 
Útěk k přírodní kosmetice

Přijde vám celé téma chemie v šamponech moc komplikované? Bohužel to nebude o nic jednodušší. Myslíte si, že když sáhnete po přírodní kosmetice, bude vyhráno? Možná ano, ale pravděpodobně ne. Kateřina vysvětluje proč: Čistě přírodní péče dokáže fungovat jen v prvních dvou vrstvách vlasu, ale nedokáže jít hlouběji, kde je právě potřeba řešit výživu vlasů – popřípadě už problém s jejich poškozením.” Krásné, lesklé vlasy plné života, po kterých každý touží, tedy s čistě přírodními produkty spíš mít nebudete.

mytí vlasů šampónem

Jak je na tom veganská kosmetika?

Veganská kosmetika má rozhodně smysl z hlediska etického hlediska pro ženy, které odmítají v kosmetice jakékoliv živočišné látky. Neznamená to ale, že neobsahuje chemické přísady. Označení „vegan“ neznamená, že je kosmetika vyrobena z čistě přírodních látek, protože proces certifikace řeší pouze živočišné složky. Ohledně účinků, které má veganská kosmetika na vlasy, byste měli uvážit i kvalitu vody, ve které vlasy myjete. V dnešní době jsme vystaveni smogu, prachu a hlavně nekvalitní vodě, která je plná solí, hormonů a pesticidů. Vlasy si v takové vodě umýváme, a tudíž čistě veganské šampony ani vlasová péče mnohdy k dosažení lepší kvality vlasů vůbec nepomůžou,” říká k tématu kadeřnice.
 

Proč potřebujeme chemii

To, že šampon obsahuje chemické látky, ho automaticky neřadí do fronty na odpad. Některé přísady byste naopak měli vyhledávat. Jedná se například o výživné složky, které vlasy potřebují k regeneraci, nebo v řadě případů i tolik zatracované silikony (ve vodě rozpustné), bez kterých vlasy nikdy nebudou vypadat jako z reklamy. Je faktem, že profesionální šampony obsahují více výživných látek, díky nimž jsou vlasy zdravé a krásné. Jsou to především proteiny a vitaminy, které díky dalším přísadám dokážou proniknout do hlubších vrstev vlasu a tam ho zrekonstruovat.
 
přírodní šampon

Jak si tedy šampon vybrat?

Pokud jsou produkty na bázi chemie v kombinaci s přírodními složkami, jedná se v dnešní době o nejlepší péči na vlasy. „Jsem pro zlatý střed – nepřehánět to s chemií, vyhnout se nebezpečným látkám a zároveň nepropadat trendům přírodních produktů. Je to stejně jen čistě marketingový tah, kde nikoho nezajímá, jak dopadnou vaše vlasy,” komentuje Kateřina závěrem.
 
Podle čeho si vybíráte vlasovou kosmetiku vy? Nebo už jste raději dali šamponům sbohem? Rozhodujete se podle vzhledu vlasů po umytí, nebo pilně studujete etikety? Hlasujete čistě pro přírodní kosmetiku, nebo vám vyhovuje „přátelská chemie“ v šamponech?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Kateřina Janouchová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

13 komentářů k článku
Pavel Ambrož 17.února 2019
Mám opravdu jemné světlé vlasy, po umytí šamponem a uschnutí jsou zplihlé, proto jsem na ně musel používat vždy tužidlo. Abych řekl pravdu, své vlasy jsem začal mít rád až tak před rokem. V té době jsem vysadil šampon a začal si mýt vlasy jen vodou. Občas si je myji ve výluhu kopřiv či březových listů - dle rady babičky mé kamarádky, která si je tak za mlada (jako ostatní) myla. Tužidlo není třeba, vlasy bez mytí šamponem jsou načechrané od přírody. Moje kadeřnice si teď nad kvalitou mých vlasů libuje. No-poometoda je plná reklamy, nedejte se zastrašit, že mytí vlasů vodou je jen pro nejodvážnější! Manželka také odložila šampon a nemůže si vynachválit. Zamýšlel jsem se nad výživou v šamponech...po přečtení složení mého drahého šamponu jsem jej s klidným svědomím odložil, protože tam žádná nebyla:-) jo a alternativní mytí vlasů moukou jsem ihned zavrhl, kdo má pak čistit/dělat nový odpad.
Teta drogerie 30.ledna 2019
Dobrý den, velice Vám děkujeme za Vaše názory. Složení šampónů jsou různé, tudíž každému vyhovuje něco jiného. Výběr toho správného šampónu je tedy zcela individuální a je potřeba vyzkoušet, co nejlépe vyhovuje právě Vám.
Olga Studničková 26.ledna 2019
Staci se podivat, co ma Teta v sortimentu, jasne, ze tu nemuze byt receno, ze je chemie spatna ;-) Ale nic proti Tete, chodim do ni rada, mam tu sve oblibene prostredky, vetsinou ale sahnu po tech prirodnich. Doufam, ze jich bude v sortimentu pribyvat
Michaela Fenglová 24.ledna 2019
Šampony si kupuji v drogerii a střídám značky. Po přečtení tohoto článku a složení na Head & Shoulders Supreme Repair, který teď používám, zjišťuju, že je plný sulfátů a silikonů. Silikony se běžně používají jako těsnící tmely - to, že silikon vlas obalí a do vlasů nepronikne výživa ani hydratace bude zřejmě pravda. Mimochodem v Nivea šamponu tu vidím jen laurethsulfát sodný a v Cannaderm šamponu není nic z těchto látek...každý ať používá, co mu vyhovuje.
Renata Horáková 23.ledna 2019
Všechno záleží na konkrétním produktu. V čistě přírodní kosmetice něco někomu může sednout a jinému ne, když se změní značka, může to být zase naopak. Musí se to vyzkoušet. Přírodní kosmetika je obecně mnohem lepší, v dnešní době se dá vybrat ze spousty značek, nebo vyrábět doma (to dělám já, je to víc než jednoduché a stojí to jen zlomek ceny). Samozřejmě to bez chemie jde, jen je to pro mnoho lidí něco nového a tak se toho bojí. A když vyzkouší jednu věc a nevyhovuje jim, tak hned zavrhnou všechno. Kdyby jim nevyhovovala jedna značka konvenční kosmetiky, tak vyzkouší jinou a nic negativního neřeknou.
Eva Janíková 23.ledna 2019
Dobrý deň.

Tento článok je opäť zdrojom vymyslených informácií, ktoré sú zozbierané na internete a nepodložené na pravde. Krásna ukážka skvelého marketingu pre vybraných výrobcov kozmetiky. Len dúfam, že je to dobre finančne ohodnotené.
Keby sa človek trochu viac rozumel alebo sa zaujímal o výrobu a vstupné produkty kozmetiky, sám by pochopil, čo je zdraviu neškodné a čo je ozaj škodlivé.
Dnešná kozmetika je už tak pod drobnohľadom a najprísnejšíme testami vstupných surovín, že čokoľvek si kúpite, tak Vám to rozhodne neublíži. Výnimkou sú samozrejme osoby, ktoré majú už nejaké zdravotné problémy.
Takže milé dámy, nebojte sa kúpovať kozmetiku, ktorú máte radi a vyhovuje Vám.
Tomáš David 22.ledna 2019
Přečtěte si radši něco o no poo
Sandra Abigail Maitland 22.ledna 2019
Chvíli jsem používala čistě přírodní šampon a vlasy jsem měla v příšerném stavu, po návratu k té špatné chemii to trvalo asi čtvrt roku ale vlasy se mi zase daly do pořádku a už nebudu s přírodními věcmi experimentovat. Je to stejné jako přírodní kosmetika,kvalita mizerná a jen marketing.
Petra Čechová 22.ledna 2019
Střídám více šamponů a různě je měním, nepoužívám nikdy jeden neustále. Kombinuju hennový šampon s klasickým a takto mi to vyhovuje.
Vladislava Nademlýnská 22.ledna 2019
to že bez chemie se vlasy nevyživí je úsměvné :-) zřejmě poplatné objednateli článku, nebo sponzorovi

Expert z článku

Kateřina Janouchová
Hair Stylist
6110
"Kadeřnická práce je tvořivým posláním. Mým cílem je, aby každá klientka odcházela krásná a sebevědomá."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít