Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Kouzlení s žehličkou na vlasy

Kouzlení s žehličkou na vlasy

Kouzlení s žehličkou na vlasy

27. ledna 2020 od Eva Suchomelová

27. ledna 2020 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Místo krepatých vlasů hladké? Místo rovných vlasů kudrny? Nebo jen ozvláštnit účes? Naučte se podle našich tipů kouzlit s žehličkou na vlasy a každý den můžete mít jiný styling!

Jak správně s žehličkou na vlasy zacházet

Pokud chcete mít perfektní účes a zároveň zdravé vlasy, je potřeba dodržet několik důležitých pravidel:
  • Vyhněte se každodennímu žehlení. Zdravé vlasy by ale žehlení měly zvládnout i několikrát týdně.
  • Žehlete pouze čisté vlasy. Umytím zbavíte vlasy nečistot i vlasových přípravků, které byste jinak do vlasů nechtěně zažehlily.
  • Nežehlete vlasy mokré! Voda na vlasu by se vlivem velmi vysoké teploty v podstatě uvařila a unikající pára by porušila ochrannou vrstvu vlasu.
  • Už při mytí použijte vhodné přípravky: šampon a kondicionér buď hydratační, nebo s tepelnou ochranou vlasů.
žehlička na vlasy

Teplota je klíčová

Celkově není dobré vystavovat jakýkoli typ vlasů vyšším teplotám, a pokud, tak jen krátce. Na úpravu jemných vlasů používám teplotu 180-190 °C, pro velmi jemné vlasy doporučuji zvolit ještě nižší teplotu. Některé profi žehličky mají až 5 stupňů nastavení, od 150°C do 230 °C, přičemž horní hranici zvládnou jen opravdu pevné vlasy,“ uvádí zkušenosti ze své praxe Dagmar Míznerová, majitelka Hair studia 5th Avenue a ambasadorka značky Babyliss. U barvených, vlnitých či jemných vlasů není vhodná teplota ani kolem 200 stupňů.

Pro zdravý vlas ještě něco navíc

Kromě regulace teploty si u žehličky pohlídejte i materiál kleští, jimiž se vlasy upravují. Jejich povrch by měl být hladký, aby po něm vlasy plynule klouzaly, nejlépe titanový, keramický, případně diamantovokeramický. „Dámy s hustými vlasy by si měly v první řadě zkontrolovat velikost žehlicích destiček,“ radí Dagmar Míznerová. „U žehličky, kterou používám já, je to 120 x 28 mm, což jsou už rozměry typické pro profesionální žehličky.“ V neposlední řadě si vybírejte modely vybavené ionizační funkcí. Tyto záporné ionty dodávají vlasům potřebnou vlhkost a zdravý lesk.

Tepelná ochrana vlasů

I když použijete nejmodernější model žehličky, rozhodně předtím ošetřete vlasy i přípravkem na ochranu vlasů před teplem. Už během mytí vsaďte na šampon, např. TRESemmé šampon Biotin + Repair 7 (koupit v e-shopu), a kondicionér nebo balzám. Do vlhkých, ručníkem vysušených vlasů aplikujte vlasovou mlhu s ochranou při tepelné úpravě, třeba Toni&Guy Sprej pro tepelnou ochranu Heat Protection (koupit v e-shopu), pak vlasy vysušte fénem a chopte se žehličky.
dlouhé rovné vlasy

Do hladka

Zkrocení krepatých vlasů nebo řešení pro Bad Hair Day – původní funkcí žehličky na vlasy je přece vyhladit vlasy dorovna. Také majitelky přírodních kudrn občas zatouží mít vlasy způsobně uhlazené.

Správný postup:

  1. Před žehlením vlasy umyjte. Zkuste např. John Frieda Šampon Frizz Ease Flawlessly Straight Shampoo (koupit v e-shopu) pro hladké vlasy bez elektrizování nebo John Frieda Šampon pro objem Luxurious Volume Touchably Full Shampoo (koupit v e-shopu).
  2. Po umytí a vysušení vlasů ručníkem použijte přípravek pro tepelnou ochranu vlasů a vyfoukejte je. Kulatým kartáčem je nadzvedněte od hlavy, získají tak objem. Pak až začněte žehlit.
  3. Žehličku vždy táhněte po vlasovém prameni plynule, ať některé jeho části zbytečně nevystavujete teplu déle. „Konce pak nežehlete dorovna, ale spíš mírně dovnitř,“ doporučuje Dagmar Míznerová. Účes bude přirozený, ale ne zplihlý.
  4. Máte vlasy opravdu hodně kudrnaté? Postupujte po malých pramíncích a velmi pomalu, aby se vlas stačil prohřát a natáhnout.
  5. Dodržujte správné pořadí stylingu: nejdřív žehlení a až potom lakování, vosk a další úpravy.
Tip Dagmar Míznerové:
Aktuálním hitem je parní žehlička na vlasy. Jemná pára s obsahem záporných iontů vlasy šetrně narovná a dodá jim potřebnou hydrataci a lesk. Od běžných žehliček se liší tím, že se v nádržce na vodu generuje jemná pára s obsahem iontů pro šetrné i účinné narovnání vlasů.
plážové vlny

Plážové vlny celoročně

Pokud má vaše žehlička zaoblené hrany, hravě s ní můžete vlasy navlnit. „Díky nim se vyhnete nepřirozeným ‚zlomům‘ které by celkový dojem úplně zkazily,“ upozorňuje expertka. Ležérně, ale zároveň mladistvě působí tzv. Beach Waves čili plážové vlny. Jak na to? Žehličku nahřejte na 180-190°C a a pak postupujte následovně:

Správný postup:

  1. Omyté a vysušené vlasy rozdělte na 4 části a zasponkujte.
  2. Natáčení začněte odspodu. Vezměte pramen široký cca 3 cm, vložte ho do žehličky a otočte o 45 stupňů směrem nahoru.
  3. Otočte žehličku svisle dolů, vertikálně, o 90 stupňů.
  4. Pomalu projeďte pramen až do konečků vlasů.
  5. Pokračujte stejným způsobem po všech pramenech. Vlasy těsně podél tváře vkládejte do žehličky pod úrovní oka, ostatní prameny natáčejte 7-8 cm od hlavy.
  6. Vlny nechte vystydnout, proklepte prsty nebo rozčešte.
  7. Na závěr nastylujte slaným sprejem, např. got2b Stylingový solný sprej Beach Girl (koupit v e-shopu) a profoukejte studeným vzduchem. Pak projeďte vlasy pouze prsty.
konce vlasů zatočit lehce dovnitř

Rychlé obměny a tipy:

  • Alternativně někdy můžete vyzkoušet třeba vlnkovačku nebo krepovačku. Ta první dělá spíš větší vlny, krepovačka pak jemnější, menší.
  • Žehlit rozhodně nemusíte vlasy po celé hlavě. Stačí třeba většinu z nich umotat do ležérního drdolu a žehličkou vytvořit něžné vlny jen kolem obličeje.
  • Žehličku můžete aplikovat jen na konce.
  • Přeleželé a zkrepatělé vlasy? Buď vlasy vyžehlete zcela dorovna, anebo dovlňte zbytek vlasů, aby případná přeleželá místa zanikla.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít