Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Co o vás řekne váš účes II.: Dlouhé vlasy

Co o vás řekne váš účes II.: Dlouhé vlasy

Co o vás řekne váš účes II.: Dlouhé vlasy

18. dubna 2017 od Eva Suchomelová

18. dubna 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petr Hroch

Vaše vlasy jsou mocnou zbraní. Podle psychologů působí dlouhé vlasy dojmem živočišné vitality. To znamená, že mozek vyhodnocuje ženu s dlouhými vlasy jako zdravou a odolnou. A nejen to. Víte, že můžete různými druhy vlasového stylingu ovlivnit to, jak vás vnímá vaše okolí?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
U žen se tak nějak více očekávají dlouhé vlasy. „K ženám v našem kulturním prostředí prostě delší vlasy patří. Stačí se jen podívat na základní umělecká díla, která definovala ženskou krásu, stejně tak dlouhé vlasy najdeme v základních mýtech a pohádkách,“ vysvětluje Petr Hroch, proč tomu tak je.


Rozpuštěné vlasy

Způsob nošení dlouhých vlasů je výrazným prostředkem řeči těla, je spojen s mnohými kulturními pravidly a je také silným manipulačním prostředkem,“ zamýšlí se odborník. Volně rozpuštěné vlasy jsou spojovány se smyslností, až erotičností. Z historického hlediska nesou otevřené erotické narážky.

„Volné a dlouhé vlasy odjakživa odhalovaly sexualitu. Ne náhodou se o divočejších děvčatech v češtině říká, že jsou rozpustilé,“ odhaluje Petr Hroch zajímavou spojitost účesů s naší řečí. Proto byly a svým způsobem dodnes jsou dlouhovlásky vystaveny jistému rozporu. Jak říká odborník: „Od ženy očekáváme ženskost (a ty dlouhé vlasy) a zároveň jakousi cudnost, tedy kontrolu nad živočišnou ženskostí (účes či pokrývka vlasů).“ Proto je moment rozpuštění sepnutých vlasů pro muže symbolem popuštění zábran či sexuální nespoutanosti.

dlouhé vlasy


Zapomeňte na nedbalost

Z praktického hlediska mají dlouhé vlasy výhody i nevýhody. Pokud nemáte dobrý střih a kvalitní nebo dobře opečovávané kadeře, budete vypadat rozcuchaně a okolí vás může vnímat jako velmi zmatenou a nekompetentní. A jak říká stylistka a odbornice na módu Lauren A. Rothmanová ve své knize Bible stylu: „Nedbalá péče o vlasy může působit jako nedostatečné uvědomování si vlastních kvalit.“ Sama doporučuje dospělým zaměstnaným ženám nosit vlasy v délce maximálně pod prsa. Podle jejích zkušeností bývají výrazně delší vlasy (pokud jsou vaše, a nikoli uměle prodloužené) zplihlé s poničenými konečky. A s takovými vlasy nikdo nevypadá dobře. U prodlužovaných vlasů si dejte pozor především na to, aby nepůsobily umělým dojmem. To je pak lepší se uchýlit ke krátkému účesu. Celkově se odborníci shodují na tom, že do zaměstnání je vhodnější si dlouhé vlasy sepnout nebo zaplést. Rozpuštěné lokny se pak hodí spíš pro dny a chvíle volna. Ideálně pro romantickou procházku ve dvou.

dlouhé vlasy


Copy, uzly, drdoly

I vlasy, spoutané do nějakého uzlu nebo výčesu, mohou vysílat rozmanité signály. „Vlasy svázané jsou jednoduše spojovány s jistou svázaností. A taky rafinovaností, pečlivostí,“ vypočítává Petr Hroch. „Žena se složitějším účesem vypadá jinak, než když si vlasy rozpustí, účes lze tedy vnímat i jako kamufláž. Něco se jím skrývá nebo se něco má předvést, třeba bohatství. Nebo to má na muže působit jako mašle na zabaleném dárku – má vzbudit touhu po rozbalení, po odhalení.“ Záleží na tom, zda jsou kadeře pevně stažené a uhlazené, nebo naopak sepnuté volně, s ležérně vykukujícími prameny.

dlouhé vlasy


Racionalita a puntičkářství

Přísné, utažené drdoly či „ulízané“ culíky v obecných stereotypech naznačují, že jejich nositelka je velmi racionální, rezervovaná, až puntičkářská. „Na druhou stranu je jednoznačné, že žena důslednou kontrolou svého účesu může dát najevo svou cudnost, věrnost nebo oddanost jinému poslání, než je ženská sexuální role,“ upozorňuje psycholog. Jiné to je s vysoko vyčesanými účesy. Výše posazený drdol či uzel odhaluje ženskou šíji, která je významnou erotogenní zónou. V takovém účesu je žena velmi žádoucí, přitažlivá, proto se hodí na nějakou extra příležitost, např. pro návštěvu divadla nebo na ples. Vzpomeňte si na Pretty Woman, kdy Julia Roberts vejde před návštěvou opery do místnosti v rudých večerních šatech s dekoltem a s rusými vlasy sepnutými na temeni. Odhalená šíje si doslova říká o mužovu pozornost.

dlouhé vlasy 

Ještě jinak jsou vnímány volně svázané vlasy. Aktuálním trendem i pro všední dny jsou nejrůznější copy. Působí mladistvě a jsou jedním z nejjednodušších a nejuniverzálnějších účesů. V závislosti na typu copu může žena v takovém účesu působit elegantně, konzervativně, nebo provokativně. Pokud byste ráda vyzkoušela, která varianta by vám mohla vyhovovat, podívejte se na návod, jak si sama vytvořit francouzský cop, holandský cop nebo rybí cop.
 
V dalším dílu našeho seriálu se podíváme, jak žena působí, pokud se rozhodne pro krátké vlasy.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petr Hroch

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petr Hroch
Psycholog, vztahový poradce a odborný lektor
1399
"Mít hroší kůži neznamená být necitelný. Naopak! Citlivost a láska jsou fajn parťáci pro zvládání stresu."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít