Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Znáte Ghí? A víte, co všechno dokáže?

Znáte Ghí? A víte, co všechno dokáže?

Znáte Ghí? A víte, co všechno dokáže?

20. prosince 2021 od Martina Hrušková

20. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Jeho název pochází z ájurvédy. Je vyrobeno z kravského nebo búvolího mléka a často bývá řazeno mezi superpotraviny, protože se mu připisují mimořádné léčivé účinky. Co je to vlastně Ghí? Jak si ho vyrobit a k čemu všemu ho můžeme použít?

Co je to Ghí?

Ghí je v ájurvédě je považováno za elixír života, protože má omlazující a regenerační účinky. Jde o tzv. přepuštěné nebo také pročištěné máslo. A i když se z másla vyrábí, má  trošku jiné vlastnosti. Tak za prvé neobsahuje syrovátku, vodu ani laktózu, a tak je vhodné pro ty kteří mají alergii nebo intoleranci na laktózu. Obsahuje také spoustu vitaminů, jako je vitamin A nebo E, minerálů, jako jsou třeba sodík, draslík, železo, hořčík, vápník,  a fosfor, které jsou  důležité pro tělo. Výborně se vstřebává a urychluje metabolismus..  Přepuštěné máslo, neboli ghí, znaly už naše prababičky. Ty si ho doma vyráběly zejména proto, že tato úprava másla měla oproti tomu klasickému, mnohem delší trvanlivost. Šlo ho skladovat ve sklenici i několik měsíců mimo lednici. A platí to dodnes.

Proč ghí používat?

Ghí máslo je tak ideální pomocník i při hubnutí nebo detoxu, protože urychluje trávení a zároveň pomáhá vázat různé nečistoty a jedy a odvádět je z těla rychle ven. Je také skvělým pomocníkem při úpravě hladiny cholesterolu. A to rozhodně nejsou všechny benefity přepuštěného másla!

4 tipy, jak Ghí můžete použít:

1. Ghí jako pomocník při smažení

Přepuštěním másla se rapidně se zvýší jeho bod zakouření, tedy teplota, při které se tuk začíná přepalovat, a to z původních 150–180 °C na 200–250 °C. „Ghí je skvělé na smažení, nepřepaluje se, ale přitom si zachovává chuť a vůni másla. Ideální na nedělní řízky nebo vánočního kapra,“ říká foodblogerka Klára Michalová (@sklarouvkuchyni)
1.	Ghí jako pomocník při smažení

2. Ghí jako elixír krásy

Říká se o něm, že má vysoce omlazující účinky, proto je vhodné ho používat jako přísadu do anti-age kosmetiky.
Ačkoliv se jedná o tuk, rychle se vstřebává do pokožky a nezanechává na ní mastný film. Doporučuje se k masážím, jako péče po holení či jako vlasovou kúra na suché a třepivé konečky.
2.	Ghí jako elixír krásy

3. Ghí jako záchrana při zranění

Ghí můžete využít i při různých drobných poranění, eliminuje strie a je ideální na spáleniny, včetně těch od sluníčka. 
 
 
3.	Ghí jako záchrana při zranění

4. Ghí jako doplněk stravy

Dvě lžíce denně se podle Ajurvédy doporučují pro posílení organismu, podporu trávení a mozkové činnosti. Pomůže i unavené a vyčerpané mysli a navíc působí jako balzám na nervovou soustavu.
Tip redakce:
Pokud byste Ghí chtěli vyzkoušet, vězte, že jde o investici, která se opravdu vyplatí. Jak jsme se zmiňovali výše, vydrží dlouho, má široké použití a lze jej snadno sehnat. Sáhněte třeba po
Allnature Ghí 450 ml (koupit v e-shopu) a už vám nic nebude bránit v cestě za zdravějším životnějším stylem.
 

Recept na domácí Ghí

  1. Vezměte 500 g nesoleného másla a dejte ho do kastrolu se silným dnem. Na středním ohni máslo rozpusťte.
  2. Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Kastrol nezakrývejte. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne. Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé, nesmí zhnědnout. Sraženinu na povrchu sbírejte děrovanou lžící.
  3. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas stáhnout ho z ohně. Nechte ho trochu zchladnout. Přeceďte ho přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. Celý proces vám zabere asi 15 minut.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Olga Musilová 28.prosince 2021
Máslo se musí rozpouštět velmi pomalu a celý proces trvá asi hodinu.
Na ghí stačí i levnější máslo. Já ho uchovávám raději v lednici, ve sklenici s patentem.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít