Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zkuste sladit zdravě: 9 tipů, co vše vyzkoušet!

Zkuste sladit zdravě: 9 tipů, co vše vyzkoušet!

Zkuste sladit zdravě: 9 tipů, co vše vyzkoušet!

1. února 2023 od Petra Lamschová

1. února 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Milujete sladké a nedokážete si představit, že byste se měli sladké chuti vzdát? Není to nezbytně nutné. Poradíme vám, čím sladit, když na to chcete jít zdravě. Zeptali jsme se výživové specialistky Adély Skoupé.
Pokoušíte se shodit pár kil a přemýšlíte, jak na to? Říkáte si: „Tak odteď už si nedám žádnou sladkost.“ Pokud tím myslíte bonbony, oplatky, čokoládové tyčinky, sladké limonády a různé zákusky, pak jste na správné cestě. To ale neznamená, že byste se museli sladké chuti vzdát nadobro. Co tedy dělat jinak? Jak do zdravého jídelníčku dostat sladkou chuť, ale takovou, která nebude vašemu tělu ubližovat? Oslovili jsme výživovou specialistku Adélu Skoupou a probrali s ní různé možnosti slazení.

Sladké chuti a sladkostí se těžko zbavuje, proč?

Evoluce nás naučila už v dětství některé chutě preferovat. Už po prvním měsíci života naše chuťové buňky reagují na sladkou chuť a dávají mozku jasné signály „sladká chuť je dobrá“, protože zajišťuje energii tak důležitou pro přežití.

Je nutné se jí zbavit, když chci dodržovat zdravý životní styl?

Není to bezpodmínečně nutné. Pokud volíme i v případě sladkého jídla kvalitu a umírněnost, nemusí nám zásadně vadit. Zdravý životní styl není přece jen o jídle, jde tu o rozumné a vyvážené nastavení všech aspektů našeho života. Kromě jídla tu jde i o spánek, odpočinek obecně, přirozený i cílený pohyb, nastavení mysli, postoj k sobě samé apod.

Lze sladit zdravě?

Lze, i přesto doporučuji slazení omezovat. Zásadní je návyk a ten mohu mít i na „zdravá“ sladidla, protože si vytvářím návyk na chuť, sladkou chuť. Mnoho negativních procesů v organismu iniciuje už jen vjem sladké chuti v dutině ústní.  Takže všeho s mírou.

Čím tedy lze sladit a jaké jsou zdravé varianty?

1. klasický cukr

NE

Nemá žádnou přidanou hodnotu, jako jsou vitaminy nebo minerály. Rafinací neboli čištěním je ztrácí. Jeho vlastnosti ocení pouze cukrář nebo kuchař – nemá chuť a barvu, což se hodí. Pro konzumenta je to z pohledu zdraví a stravy jedna z nejméně vhodných variant. 

2. třtinový cukr

V UMÍRNĚNÉM MNOŽSTVÍ ANO

Obsahuje třtinovou melasu, která obsahuje řadu vitaminů, minerálů a aminokyselin. Jejich množství je ale spíše zanedbatelné a hlavní složkou jsou stále sacharidy. Pokud přece jen chceme použít cukr jako takový, je ten třtinový možnou variantou.

3. březový cukr – xylitol

ANO

Březový cukr neboli xylitol řadíme mezi cukry alkoholické (polyoly). Jejich kalorická hodnota je oproti běžnému cukru nebo i cukru třtinovému významně nižší. Uvádí se až o 40 %. Má velmi nízký glykemický index, je proto vhodný i pro diabetiky. Ve vyšších dávkách může mít projímavé účinky.  Není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

4. erythritol

ANO

Alkoholický cukr s téměř nulovou kalorickou hodnotou a minimálními projímavými účinky. Z alkoholických cukrů se zdá být jedním z nejlepších. V těle se nemetabolizuje, a vychází tak močí z těla téměř beze změn. Nezvedá krevní cukr – je tedy vhodný i pro diabetiky. Chutná podobně jako cukr a nezpůsobuje nepříjemnou pachuť v ústech. Jeho sladivost je cca o 1/3 nižší než u běžného cukru.

5. stévie – bylinka

ANO

Stévie sladká je možným sladidlem, které svou sladivostí bezkonkurenčně nahradí sladkou chuť běžných cukrů, a přitom nepřináší téměř žádné kalorie. Otázkou ale zůstává, co se děje v organismu, pokud mu nabídneme vjem sladké chuti, ale cukry nakonec „nedoručíme“.

6. med

ANO

Nepasterizovaný má poměrně nízký glykemický index a mnoho zdraví prospěšných látek – hlavně minerálů. U dětí je s věkem omezený, ale vadí nám to? Dětem zhruba do 3 let bychom se přece měli snažit nedoslazovat téměř nic a ničím. 

7. javorový sirup

ANO, OBČAS

nižší glykemický index i podíl fruktózy. Je možným, ale nijak obohacujícím sladidlem.
Tip redakce:
Doporučujeme
Druid Javorový sirup (koupit v e-shopu).

8. rýžový sirup

ANO, OBČAS

Má poměrně nízký glykemický index a nulový obsah fruktózy, což jej rozhodně řadí mezi vhodnější varianty sladidel. Stále ale přináší kalorie, které jsou většinou zbytečné.

9. čekankový sirup

ANO

Jde vlastně o low carb sladidlo. Je vyroben z kořene čekanky. Obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly. Vláknina inulin může mít probiotický účinek a může být do jisté míry pro náš střevní mikrobiom přínosná. Může být ovšem nevhodný pro lidi trpící plynatostí, průjmy či zácpou, dráždivým tračníkem (IBS), syndromem propustného střeva, střevními záněty (Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou). Dávkování je při slazení stejné jako třeba u medu nebo javorového sirupu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít