Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženské tabu: Zápach během menstruace

Ženské tabu: Zápach během menstruace

Ženské tabu: Zápach během menstruace

20. března 2021 od Vanda Vízková

20. března 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Není to právě období, kdy byste se cítila nejlépe a nejsvěžeji. Na vině může být několik příčin a dobrá zpráva je, že většinu z nich jde zcela odbourat anebo alespoň velmi zmírnit. Zjistěte, co dělat během menstruace jinak, abyste se mohla – a byla – cítit hezky!

Železo a bakterie

Menstruace je sama o sobě doprovázena zápachem. Z našeho těla jsou vylučovány krev a odumřelá tkáň sliznice z dělohy a tento „biologický odpad“ má sám o sobě svůj typický pach.  Krev je cítit železem, a protože se jedná o organický materiál, velmi rychle ho – zvláště v teplém a spodním prádlem a vložkami utěsněném prostředí – začnou rozkládat bakterie. Což představuje další zdroj zápachu. Nemusíte se ale bát, pokud dodržujete základní hygienu, ucítíte tento odér ve většině případů pouze vy během návštěvy toalety. Pro svůj lepší pocit můžete během dne používat Ameté Vlhčené ubrousky pro intimní hygienu Sensitive (koupit v e-shopu), které vaše genitálie od krve a nečistot očistí a zamezí tím vzniku zápachu.

Pocení v intimních partiích

V okolí pohlavních orgánů se nachází velké množství potních žláz. Pokud nosíte spodní prádlo s vysokým obsahem umělých vláken a používáte během menstruace vložky s neprodyšnou vrstvou, více se v těchto partiích potíte. A bakterie, které pot rozkládají, způsobují zápach. Především během periody proto noste pohodlné spodní kalhotky ze 100% bavlny a prodyšné menstruační vložky s bavlněnou povrchovou vrstvou – například Always Vložky s křidélky Cotton Protection Ultra Normal (koupit v e-shopu).  

Tampon příliš dlouho

Tampon je skvělá věc – umožňuje nám vykonávat spoustu činností, které vložka ne, a navíc ještě není vidět. Má také ale jednu nevýhodu. Tak jak ho nevidí ostatní, nevidíme ho ani my. Na rozdíl od vložky tak nevíme, jak moc je nasáklý krví. Může se proto stát, že si tampon v pochvě necháme zavedený příliš dlouho a on začne zapáchat. Zároveň je ale ekologicky i ekonomicky nešetrné tampony měnit příliš často. Řešením může být menstruační kalíšek. Je stejně účinný a diskrétní jako tampon a vylévat a čistit ho můžete často, aniž byste plýtvala. Zkuste třeba Tampax Menstruační kalíšek Regular (koupit v e-shopu).

Pověry o hygieně

Patříte ke generaci, v níž se tradovalo, že je žena během svých dnů velmi náchylná k infekcím, které může chytit právě z vody? To možná platilo pro naše prababičky. Tato pověra je zakořeněná ve spoustě žen a na vině nepříjemného zápachu pak může být nedostatečná hygiena. Přitom je to nesmysl – dnes se myjeme vodou, která je ošetřená a určená k pití, nemůže nám tedy ublížit ani při intimní hygieně! Spolu s např. Chilly Antibacterialním gelem pro intimní hygienu (koupit v e-shopu) jemně a bezpečně omyje vaše intimní partie bez rizika zavlečení infekce. Pokud budete genitálie omývat pouze zvenčí a nebudete vodu ani mycí přípravky cíleně zavádět dovnitř, nemusíte mít z mytí během menstruace sebemenší obavy.

TIP: Ženy bývají v otázce menstruace dost konzervativní. Roky kupují „své“ menstruační pomůcky, aniž by si všímaly novinek na trhu. Přitom právě ty jim mohou pomoct s řešením nejrůznějších problémů – protékáním, zapařováním, zápachem a dalšími typy tělesného diskomfortu. Zkuste se příště v prodejnách Teta drogerie nebo na e-shopu (pokračovat na e-shop) porozhlédnout po nových produktech, které vám pomohou menstruaci zvládnout ještě lépe.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Tomáš Suchánek 3.dubna 2021
Domnívám se, že již na základní škole je třeba tomuto problému se věnovat právě se zaměřením na hygienu. Já si na to pamatuji, kdy se to u nás ve třídě komunikovalo v 8mém a následně v 9tém ročníku. Obzvlášť v dnešní době, kdy těch potřebných věcí je neskonale přehršle. Jsou ženy, které se tomu věnují a druhým je to fuk, neboť ani v rodině se maminka tomu dostatečně nevěnuje a pak důsledky jsou zcela jasné.
Zdraví Astacus

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít