Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vaginální suchost nemusí ničit váš intimní život. Jak s ní bojovat?

Vaginální suchost nemusí ničit váš intimní život. Jak s ní bojovat?

Vaginální suchost nemusí ničit váš intimní život. Jak s ní bojovat?

17. února 2024 od Lada Rudovská

17. února 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Svědění, pálení a bolest během intimního styku – suchost poševní sliznice a její následné projevy znepříjemňují život každé druhé ženě v produktivním věku. Jak ulevit nepříjemným pocitům a znovu si užívat intimitu i běžné aktivity bez omezení?

Jaké jsou příčiny vaginální suchosti?

V období menopauzy dochází k vysychání sliznice a pokožky v intimních oblastech – a to jak vnitřních, tak vnějších. Kvůli snížení hladiny ženských hormonů v těle se poševní stěny ztenčují a ztrácejí pružnost i své zvlhčovací schopnosti. Hovoříme o takzvané vaginální atrofii. Intimní partie pálí, svědí, bolí, a to bohužel nejen při pohlavním styku.
 
Vaginální suchost ale může trápit i mladší ženy, zejména pak po operacích dělohy nebo vaječníků, během těhotenství a kojení. Příčinou tohoto problému může být i pravidelné užívání hormonální antikoncepce. A vyskytnout se může i jako následek nadměrného stresu.
 

Suchost pochvy jako příčina zánětů

Přirozená vlhkost vagíny díky kyselému pH chrání před vznikem zánětů. Suchá sliznice je tak zranitelnější a náchylná k drobným oděrkám i k infekcím všeho druhu – od běžných kvasinkových až třeba po zánět močové trubice. 
 
Nicméně všechno nemusí být tak černé. Nikdo vám sice nezaručí, že bude vaše tělo v padesáti stejné jako ve třiceti, ale přesto si lze od nepříjemných projevů v intimních partiích ulevit.
 

Jak ulevit od příznaků vaginální suchosti?

1. Používejte lubrikanty

Mnohé ženy se v období okolo přechodu sexu vyhýbají úplně. Kvůli poševní suchosti se totiž sex vinou tření při styku stává spíše utrpením. Pomoci ale mohou lubrikační gely proti bolesti, které vás těchto nepříjemných pocitů zbaví. Navíc odborníci doporučují s intimním životem určitě nekončit. Pravidelný sexuální život totiž stimuluje tkáně i svalstvo. Pokud budete vybírat lubrikant, vyhněte se těm, které jsou plné umělých barviv a vůní, jež by mohly vaše intimní partie zbytečně dráždit. Vhodný je třeba Durex Naturals intimní gel (koupit v e-shopu), který je vyroben výhradně z přírodních látek. Poskytne vám potřebnou lubrikaci a jeho pH bude šetrné k vaší pokožce.
Tip redakce:
Jak používat lubrikační gel?
Použití lubrikantu je velmi jednoduché – aplikujte ho přímo na intimní partie (ženské nebo mužské) nebo na erotické pomůcky.

2. Zkuste vaginální zvlhčovače

Čím nahradit lubrikační gel? Jestliže vás poševní suchost trápí i při běžných aktivitách, nepříjemným pocitům ulevíte vaginálním zvlhčovačem. Ten lze používat kdykoliv během dne. Obnovuje přirozenou pružnost a vlhkost vagíny a zároveň tím zvyšuje její odolnost vůči bakteriálním či kvasinkovým infekcím. V případě potíží se poraďte se svým gynekologem.

3. Dodejte tělu fytoestrogeny

Pokles hladiny ženských hormonů lze částečně kompenzovat tzv. fytoestrogeny, tedy rostlinnými hormony, které potlačují některé projevy menopauzy, ale jsou i skvělou prevencí osteoporózy. Můžete se poptat v lékárně na doplňky stravy nebo zařadit do jídelníčku potraviny, jež jsou na ně bohaté. Hojně ve vyskytují v sóje, sójových výrobcích, luštěninách, ale i ve lněném semínku. Na jaře a v létě si pak nezapomeňte natrhat růžovofialové květy jetele lučního, který je skvělým zdrojem fytoestrogenů. Můžete je jíst syrové nebo si z nich udělat čajový nálev.

4. Upravte životní styl

V období, kdy začíná hladina hormonů klesat, je dobré přehodnotit své beauty rituály, stravu, pohyb i koníčky. Ke zmírnění projevů vaginální suchosti se doporučuje nosit volnější bavlněné spodní prádlo, omezit parfémovaná mýdla a sprchové gely, nepřehánět to s koupáním a sprchováním, které pokožku ještě více vysušují. K intimní hygieně používejte speciální mycí prostředky k tomu určené – třeba Lactacyd Prebiotic Plus intimní mycí emulze s prebiotiky (koupit v e-shopu), který posiluje přirozenou vaginální mikroflóru. Na citlivou pokožku jsou vhodné i intimní gely Ameté Sensitive intimní gel (koupit v e-shopu) nebo Nivea Intimo Mild sprchová emulze pro intimní hygienu (koupit v e-shopu).
Tip redakce: 
Pokud často trpíte různými bakteriálními či 
kvasinkovými infekcemi, zkuste k intimní hygieně použít mycí emulzi Lactacyd Intimní hygiena s antibakteriálními vlastnostmi (koupit v e-shopu). Aktivně zamezuje množení bakterií a zmírňuje případné podráždění a zarudnutí.
 

5. Hýbejte se

Pravidelný pohyb vám nejen pomůže udržet pod kontrolou hmotnost, ale navíc zlepšuje náladu a snižuje stres v těle, což je první krok k tomu, abyste měla zase chuť na sex i ostatní aktivity.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Tomáš Suchánek 27.února 2021
Mohu jenom dopoučit, neboť jsem to u manželky zažil a nejdříve si při sexu přičuróvala a následně přešla na lubrigační krém a bylo všechno v pořádku.
S přáním hezkého dne
Tomash Astacus

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít