Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zbavte se konečně pupínků na pažích

Zbavte se konečně pupínků na pažích

Zbavte se konečně pupínků na pažích

7. února 2019 od Anna Adlerová

7. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Ing. Jana Fučíková

Perete se s pupínky na pažích nebo stehnech, které sice nebolí, ale stydíte se za ně? Chcete se jich zbavit a konečně se přestat schovávat v dlouhém oblečení? Jak se s nimi vypořádat, poradila kosmetická expertka Jana Fučíková.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pupínky, o kterých se nemluví

Drobné pupínky na pažích trápí spoustu lidí. Odhaduje se, že je to až 40 % populace. Jelikož se ale nejedná o tolik diskutované téma, málokterá žena si s nimi ví rady a mlčky se je snaží akceptovat. Folikulární keratóza je nehezký stav pokožky, projevující se růžovými až červenými vyrážkami velikosti zrnek soli,“ vysvětluje expertka. Můžete se setkat i s dalším lidovým označením jako krupička nebo husí či kuřecí kůže. Vyskytuje se na zadní straně paží a stehen – občas je možné ji nalézt i na tváři, a můžeme si ji tak splést s akné,“ pokračuje Jana.


Koho se to týká?

Tato estetická vada kůže je poměrně rozšířena jak u mužů, tak u žen. Naštěstí se nejedná o nic bolestivého. Děti se s výsevem pupínků na pažích a stehnech poprvé setkají s nastupující pubertou a často si je spletou s akné. Nevhodnými pokusy o jejich odstranění a nedodržováním správných hygienických návyků si mohou ale stav kůže nevědomky ještě zhoršit. K těmto drobným pupínkům jsou náchylnější těhotné ženy, lidé s nadváhou, ekzémem či suchou pokožkou.


pupínky na pažích
Máte „husí kůži“ i vy?

Jak folikulární keratózu poznáte? Většinou se vyskytuje v oblastech, kde mazové žlázky běžně nemají tak vysoký mazotok, aby vznikalo akné. Jsou to spíše nezánětlivé pustulky s bílým nebo nažloutlým tuhým obsahem. Často jsou doprovázené okolním začervenáním, které se může vlivem většího počtu pustulek slévat do červených skvrn. Čím bledší je pleť, tím výraznější mohou skvrny být. Stejně tak se znaky zvýrazňují při fyzické zátěži,“ popisuje stav pokožky naše expertka.
 

Jak pupínek vznikne? 

Kůže přirozeně obsahuje protein zvaný keratin. Přes 50 % lidí má v genech jeho nadměrnou produkci. Když se přebytečný keratin začne v pokožce hromadit, vytvoří hrubou vydutou zátku. To způsobuje zánět a zarudnutí okolní pokožky, a vytvoří se tak pupínek. Většinou se nejedná o ojedinělý jev, ale pupínky jsou posety celé plochy kůže. S postupujícím věkem se četnost „husí kůže“ snižuje.

problematická pleť a pokožka
Jak se toho zbavit?

„Výskyt Keratosis pilaris je z větší části geneticky daný,říká Jana. „Její průběh lze ale pozitivně ovlivnit správnou péčí o pokožku. Nejlépe se osvědčuje kůži pravidelně regenerovat, tj. odstraňovat odumřelé buňky, které způsobují, že keratin nemůže samovolně odcházet a pod vrstvou starých buněk se začne hromadit,“ vysvětluje. Důležité je postižené místo vhodným způsobem ošetřit, a pak ho hydratovat kosmetickým přípravkem s protizánětlivými účinky.

Tip redakce:
Peeling si můžete vytvořit i samy třeba z cukru a medu. Nebo vyzkoušejte Perlé Cosmetic Tělový cukrový peeling s levandulí.


Vhodné přípravky

Cílem je především zjemnění nevzhledného stavu kůže. K její hydrataci můžete využít tělová mléka nebo přírodní oleje, které pleť umí krásně vyhladit. Dalšími prospěšnými látkami, které přispívají k regeneraci kůže, jsou třeba rakytník, vhodný k léčbě kožních nemocí, nebo vitamin E. Vyzkoušet můžete třeba NIVEA Soft Svěží hydratační krém s vitaminem E a jojobovým olejem.


Pořiďte si: 

  • kosmetický peeling,
  • sůl – přirozeně obsahuje prospěšné minerály a má stejný efekt jako peeling,
  • přírodní oleje – např. arganový, jojobový nebo šípkový olej.
Pokud na „husí kůži“ trpíte, zkuste 2x týdně používat při sprchování jemný peeling a pokožku pravidelně co nejvíce hydratovat. A začnou se dít zázraky…
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Ing. Jana Fučíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ing. Jana Fučíková
Brand Manager ve firmě vyrábějící kosmetické přípravky
25
"První krok proto, abyste od života získali to, co chcete, je rozhodnout se, co to je."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít