Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proč chtít arganový olej?

Proč chtít arganový olej?

Proč chtít arganový olej?

8. listopadu 2016 od JaH

8. listopadu 2016 5 minut čtení
Připravil/a JaH ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Má blahodárné účinky nejen na pleť, ale také na nehty i vlasy. Mluví se o něm jako o tekutém zlatu. Už víte, proč byste ho měli vyzkoušet i vy?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Nejúčinnější je stoprocentní arganový olej. Vzhledem k jeho ceně se ale do nejrůznějších kosmetických produktů ředí. Právě kvůli vysoké ceně se mnohdy falšuje. Podle čeho tedy poznáme, že nekupujeme bezcenný olej, který naší pleti neprospěje? „Pravý stoprocentní arganový olej má zlatožlutou barvu. Má jemnou nevtíravou vůni a po nanesení je velmi rychle absorbován pokožkou – nezůstává po něm žádný mastný ani lepkavý pocit,“ vysvětluje Bára Mlezivová, make-up artistka z Make-Up Institute Prague.


Zpomaluje stárnutí

Má úžasné hydratační a změkčující účinky. Obsahuje vysokou dávku vitaminu E, který je známým bojovníkem proti stárnutí pleti,“ říká make-up artistka . Kromě toho tento rostlinný olej z argánie trnité působí i dezinfekčně a protizánětlivě. Pro všechny zmíněné vlastnosti se používá už víc než dva tisíce let. „V poslední dekádě se většina velkých kosmetických značek snaží snížit podíl umělých chemických složek ve svých produktech. Reflektují tím přání svých zákazníků. Díky tomuto trendu byl arganový olej znovuobjeven,“ říká Mlezivová.

Na tělo i do make-upu

I v samotné kosmetice má arganový olej bohaté využití. „Nejčastěji se používá jako tělový olej. Hydratuje a zvláčňuje pokožku. V této souvislosti je známý jako preventivní účinek proti vzniku strií,“ říká Mlezivová. „Osobně doporučuji výrobu domácího peelingu: smícháte hrst mořské soli, polévkovou lžíci arganového oleje a šťávu z půlky citronu a vmasírujete do suché pokožky před osprchováním. Vaše pokožka bude jako znovuzrozená,“ radí Mlezivová. Používá se ale i na obličej, například jako výborný podklad pro make-up


Tip redakce: 
Méně známým trikem je pak přimíchání pár kapek oleje do podkladového krému nebo přímo do make-upu.

Odkud je? 

A kde že se tento zázrak vlastně bere? Argánie trnitá se vyskytuje na jediném místě na světě, v Maroku. Pecky plodu, který se podobá zeleným olivám a postupně žloutne, se lisují. Vzniká pasta, která se ručně hněte, až z ní začne kapat kýžený olej. Ovšem na jeden jediný litr je potřeba asi třicet kilo plodů. Berberským ženám tak výroba „tekutého zlata“ zabere mnoho hodin. Ženám, které si ho pak koupí, hodiny, dny, a možná i roky ubírá.


A v kterých produktech pro svoji krásu arganový olej najdete?

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaH ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Brown
vizážistka a stylistka
120
"Míň je víc."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít