Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vánoční cukroví, které prospěje zdraví i kráse

Vánoční cukroví, které prospěje zdraví i kráse

Vánoční cukroví, které prospěje zdraví i kráse

3. prosince 2018 od Pavla Maříková

3. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Sváteční dobroty, které každý rok chystáte pro rodinu a přátele, nemusí nutně ohrozit štíhlou linii ani se odrazit na kráse v podobě mastné pleti a pupínků. Společně s výživovou poradkyní RNDr. Mgr. Michaelou Bebovou jsme pro vás připravili recepty na pečené i nepečené cukroví, které nejen výborně chutná, ale je plné zdraví prospěšných surovin.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Nepečené kokosové kuličky

Tyto kokosové kuličky zaberou jen pět minut a přitom chutnají božsky. Můžete je připravit jen pár dnů před Štědrým dnem a uvidíte, že sklidíte samou chválu. Díky obsaženému kokosovému oleji dodáte tělu i prospěšné vitaminy A, C a E.

kokosové kuličky

Ingredience:

1 ¾ šálku strouhaného kokosu
3 lžičky kokosového oleje Allnature
3 lžíce javorového sirupu Druid Rich Taste
2 lžíce neslazeného kokosového mléka
½ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
tmavá čokoláda – ideálně v organic kvalitě nebo/a extra strouhaný kokos na obalení 


Postup:

Jeden šálek strouhaného kokosu a kokosový olej smíchejte a společně promixujte v kuchyňském robotu, až směs dostane hladkou máslovou konzistenci. Přidejte javorový sirup, kokosové mléko, vanilkový extrakt, sůl a vše důkladně promíchejte. Přidejte zbývající kokos a opět vše důkladně smíchejte. Tvarujte malé kuličky, které obalte ve zbývajícím kokosu. Nechte ztuhnout v lednici, kde vydrží až jeden týden. Pokud chcete kuličky ozvláštnit ještě chutí čokolády, rozpusťte hořkou čokoládu a vytvarované a ztuhlé kuličky do ní ponořte. Teprve pak je obalte ještě kokosovými hoblinkami.

Názor výživové poradkyně:
Na rozdíl od klasických kuliček na bázi piškoty-tuk-cukr nám tyto kuličky dodají i řadu cenných mikroprvků. Minimální obsah jednoduchých cukrů, kvalitní tuky a přírodní vanilkový extrakt místo umělých aromat jsou určitě benefitem. V tomto případě zajisté platí, že kvalitního nám stačí méně a uspokojí nás určitě menší množství, což ušetří nějakou tu přijatou energii navíc.


Veganské špaldové perníčky

Zkuste letos klasické perníčky jinak – zdravěji a v odlehčené verzi. Ta naše neobsahuje žádný rafinovaný cukr, ale naopak přírodní sladidla, která společně se sladkou chutí přinesou tělu i mnoho prospěšného. Jsou sladké i kořeněné tak akorát a na rozdíl od klasických perníčků nevyžadují ani čas na odležení. Můžete je nabídnout ihned po upečení a vychladnutí.

špaldové perníčky

Ingredience:

2 hrnky špaldové mouky
½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
2 lžičky sušeného zázvoru
2 lžičky skořice
½ lžičky muškátového oříšku
¼ šálku třtinového cukru
3 lžíce kokosového sirupu Allnature
¼ šálku + 1 lžíce melasy
¼ šálku jablečné šťávy
¼ šálku rozpuštěného kokosového tuku Allnature


Postup:

Začněte dobrým promícháním suchých potravin (mouka, prášek do pečiva, pečicí soda, sůl a koření). Ve zvláštní misce naopak dobře promíchejte tekuté suroviny. Následně obě směsi spojte a míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pevné, ale vlhké těsto. To pak zabalte do potravinové fólie a uchovejte v lednici (od 1 hodiny až po 2 dny). Když jste připraveni na pečení perníčků, vyndejte těsto z lednice a nechte asi hodinu změknout při pokojové teplotě. Pak těsto rozválejte a vykrajujte perníčky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba deset minut. Po vychladnutí můžete ještě nazdobit.

Názor výživové poradkyně:
Zázvor, skořice, muškátový oříšek – to všechno jsou zahřívající elementy, které z perníčků vytvoří vhodnou sladkost pro zimní období. Čím více koření v pečení a vaření používáme, tím méně musíme následně přidat cukru (případně soli). Špaldová mouka má navíc jemně oříškovou chuť, která nádech ale i nutriční složení perníčků skvěle vyladí.


Čokoládovo-brusinkové kousky s chia semínky

Nepečené a tak zdravé! Tyhle čokoládové kuličky plné chuti si nebudete muset vyčítat ani po štědrovečerní večeři, nebo když jich sníte o něco více, než bylo v plánu.

chia kuličky

Ingredience:

½ šálku Ghí Allnature
2 lžíce Agávového sirupu Allnature
3 lžíce kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1-2 lžíce teplé vody
1 šálek předvařených ovesných vloček
1/3 šálku strouhaných mandlí
½ šálku chia semínek
6 lžiček čokoládových dropsů
½ šálku sušených brusinek


Postup:

Ve velké misce smíchejte Ghí, sirup, vanilku a kakao. Přidejte lžíci teplé vody. Následně přisypejte vločky, mandle, chia a čokoládové dropsy a vše důkladně promíchejte, až se směs propojí. Přidejte sušené třešně. Pokud je směs stále příliš suchá, přidejte vodu. Vše by se mělo k sobě lepit. Nechte chvíli odstát v lednici. Následně tvarujte malé kuličky nebo placičky a položte je na tác. Nechte 4-6 hodin nebo celou noc v mrazničce. Před podáváním rozmrazte při pokojové teplotě. (V mrazničce vydrží až 2 měsíce).

Názor výživové poradkyně:
Chia semínka jsou skvělým doplněním jídelníčku, protože obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny. Spolu s ovesnými vločkami poskytnou důležitou vlákninu a zasytí, čímž způsobí, že nám bude stačit méně kousků než např. cukroví, které je celé z mouky. Ovesné vločky jsou úžasnou potravinou pro sportovce, proto si kousky dopřejte třeba před lyžováním či jinými zimními sporty, kdy vám dodají pomalou energii.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

5 komentářů k článku
Jiřina Palčíková 25.listopadu 2019
A kde jsou ty třešně ? Snad brusinky :-)
Teta drogerie 4.února 2019
Dobrý den, jak je uvedeno i v komentáři nutriční specialistky na rozdíl od klasických kuliček plných piškotů, tuku a cukru, vám tato "zdravější" varianta dodá řadu mikroprvků. I zde samozřejmě ale záleží na množství, které zkonzumujete.
Monika Francová 16.prosince 2018
Dobrý večer, přemýšlím o množství nasycených tuků u kokosových kuliček...nakolik je pak jeden kousek zdravý??
Hana Krupičková 15.prosince 2018
Recepty pro "horních 10 tis."
Monika Pištínková 12.prosince 2018
Dobrý den. Cukroví vyzkouším. Akorát k tomu Ghí, byste mohli napsat, že je to přepuštěné máslo. 😊 Ušetříte lidem lítání po obchodech. Ghí jde udělat i doma a v lednici též vydrží několik měsíců. 😊

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít