Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Urodily se vám cukety? Vyzkoušeli jsme 7 rychlých receptů.

Urodily se vám cukety? Vyzkoušeli jsme 7 rychlých receptů.

Urodily se vám cukety? Vyzkoušeli jsme 7 rychlých receptů.

13. července 2023 od Petra Lamschová

13. července 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Sklizeň cuket ze zahrádky bývá většinou opravdu bohatá. Co z nich vykouzlit? Máme pro vás zajímavé, netradiční a hlavně levné recepty a přidali jsme i spoustu tipů, co s nimi ještě.
Věděli jste, že…
…v Česku je cuketa za zeleninovou princeznu? Její lesklá zelená slupka a svěží dužnina jsou v létě hodně oblíbené. Díky své jemné chuti je cuketa univerzální a dá se proměnit na stovky způsobů. Pokud máte zahrádku, pak můžete mít cuket opravdu požehnaně, že nebudete vědět, co s nimi. V obchodě stojí v sezoně pár korun a snadno se připravuje – zvlášť když víte, jak na to!

Jak cukety nakupovat?
Pokud nebudete mít cukety ze zahrádky, pak v obchodě vybírejte malé, pevné plody s lesklou neporušenou slupkou. Čím mladší a menší jsou plody, tím lepší a svěžejší chuť mají.

Jak cukety skladovat?
Cukety jsou nejlepší od července do října. Při skladování potřebují dýchat. Ideálně je tedy dejte do chladného sklepa nebo v ledničce do přihrádky na zeleninu, kde vydrží i několik týdnů. Oplachujte je až těsně před použitím, jinak by vám mohly zplesnivět. Dají se i zamrazit, ale počítejte s tím, že kvůli velkému obsahu vody zabere hodně místa a při rozmrazení lehce rozbředne.

Jak s cuketami pracovat v kuchyni?

Mladé cukety se nemusí loupat – ve slupce se ostatně schovává spousta vitaminů a prospěšných látek. Ideální je lehce ji kartáčkem nebo drsnější houbičkou zbavit chloupků, opláchnout, odkrojit špičky a připravit podle receptu. Pokud chcete cukety smažit, pak je dobré dát si je na prkénko či plech a nechat je „vypotit“ a pak lehce setřít vodu papírovou utěrkou. Při vaření ve vodě ztratí cuketa pevný tvar, což není žádný problém, pokud vaříte cuketovou polévku a chcete z ní udělat krém.

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty s cuketou:

1. Cuketové raw špagety s krevetami 


Ingredience:
200 g loupaných krevet
2 cukety
2 lžíce olivového oleje
2 chilli papričky
1 citron
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit  v e-shopu)
Postup:
Cuketu nakrájejte škrabkou na julianne nudličky, lehce osolte a dejte stranou. Na zálivku smíchejte olivový olej, šťávu z jednoho citronu a nadrobno nakrájené chilli papričky. Cuketové špagety po osolení pustí vodu, proto je sceďte. Vyšlehejte metličkou zálivku a promíchejte se špagetami. Na olivovém oleji osmahněte krevety dozlatova a přidejte cuketové špagety, nechte prohřát a podávejte.

Tip: Můžete posypat nastrouhaným parmazánem.

2. Cuketové hranolky

Ingredience:
2 střední cukety
1 vejce
1 hrníček parmazánu
2 stroužky česneku
½ hrníčku domácí majonézy
1 citron
1 lžíce nasekané petržele
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit  v e-shopu)
pepř
Postup:
Cukety očistíme kartáčkem, odřízneme konce a rozřízneme na poloviny. Pokud mají semínka, tak je zbavíme vnitřku. Poté je nakrájíme na hranolky zhruba 8 cm dlouhé a 1 cm silné. V misce smícháme vejce, parmazán, prolisovaný česnek a vytvoříme hladké těstíčko. V něm obalujeme hranolky, které pečeme v dobře rozpálené troubě. Podáváme s domácí majonézou, kterou jsme dochutili citronovou šťávou a nasekanou petrželí.
 
Tip: Před podáváním můžete posypat ještě troškou parmazánu.

3. Opravdu zdravý cuketový koláč

Ingredience: Na těsto
100 g celozrnné pohankové mouky (můžete nahradit  Mandlovou moukou blanšírovanou (koupit v e-shopu)
100 g hladké špaldové mouky
150 g bílého jogurtu
30 g másla
Na náplň
1 zelená cuketa
1 žlutá cuketa
1 střední mrkev oranžová
1 střední mrkev žlutá
2 polotučné tvarohy
4 vejce
citronová kůra
svazek tymiánu
svazek pažitky
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit  v e-shopu)
Postup:
V míse smícháme mouku s bílým jogurtem a máslem pokojové teploty. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Zeleninu si nakrájíme na tenké dlouhé plátky (můžeme použít škrabku na brambory a dělat plátky podélně). Těsto vyndáme z ledničky, na pomoučněném válu vyválíme na tenký plát a přeneseme jej do máslem vymazané formy. Přebytečné okraje odřežeme a dobře utěsníme. Propícháme vidličkou, pak potřeme směsí tvarohu s vejci, do které jsme přidali nastrouhanou citronovou kůru a nasekané bylinky. Osolíme a poté dovnitř postupně zapichujeme ruličky ze zeleniny. Pečeme asi 25 minut při 180 °C.
 
Tip: Do směsi tvarohu můžete přidat ricottu, ale také třeba trochu nastrouhaného parmazánu.

4. Cuketové muffiny naslano se sýrem feta a rozmarýnem

Ingredience:
1 střední cuketa
3 lžíce olivového oleje
200 ml kefíru
100 ml plnotučného mléka
2 vejce
50 g sýru feta
50 g Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
240 g celozrnné špaldové mouky
1 stroužek česneku (prolisovaný)
1 čerstvý rozmarýn
50 g Allnature Dýňového semínka loupaného (koupit v e-shopu)
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit  v e-shopu)
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si nepřilnavou formu na 12 muffinů. Cuketu si nastrouhejte najemno a dejte do sítka, aby vám z ní odkapala přebytečná voda. Sítko podložte miskou. Mezitím si vyšlehejte olej, kefír, mléko a vejce. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, mouku, prolisovaný česnek, bazalku, dýňová semínka, prášek do pečiva a sůl a směs pečlivě promíchejte vařečkou. Nakonec přidejte cuketu a opět promíchejte. Směsí naplňte připravenou formu na muffiny, dejte do vyhřáté trouby a pečte 25–30 minut při 180–190 °C.

Tip: Do směsi můžete přidat místo rozmarýnu bylinku, kterou máte rádi. Lze přidat také sušená rajčata nebo třeba uzené maso nakrájené na kostičky nebo šunku.
 

5. Salát z grilovaných cuket


Ingredience:
2 menší cukety
3 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
1 stroužek česneku
2 lžíce nasekané listové petržele
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit  v e-shopu)
Postup:
Cukety nakrájíme na plátky nebo na kolečka, která nasucho ogrilujeme. Jakmile se na cuketě utvoří proužky, dáme do mísy, přidáme zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, nasekané petržele, prolisovaného česneku a soli. Promícháme a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako salát s dobrou celozrnnou bagetkou.

Tip: Grilované pátky cukety můžete také plnit tvarohovým krémem se sýrem a bylinkami nebo třeba  směsí mletého masa.

6. Cuketové chipsy se sýrem

Ingredience:
3 menší cukety
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit  v e-shopu)
strouhaný parmazán
 
Postup:
Cuketu dobře omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, lehce posolíme a necháme vypotit. Osušíme v papírové utěrce. Poté dáme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 180 °C. Dáme péct, a jakmile začnou cukety zlátnout, posypeme je sýrem a necháme zezlátnout. Podáváme teplé nebo klidně vlažné.

Tip: Lze použít jako snack nebo také třeba jako přílohu k masu či rybě.

7. Jak ještě využít cukety 

 
Cukety jsou v Česku velmi oblíbená zelenina a většinou se jich urodí dost, a tak se všichni  snaží jejich úrodu zpracovat. Jak?
  • Cuketové placky – můžete z nich udělat placičky něco na způsob bramborových, stačí jen brambory vyměnit za nastrouhanou cuketu.
  • Cuketové palačinky – opět do klasického palačinkového těsta můžete přidat nastrouhanou cuketu, je to něco na způsob jablečných palačinek.
  • Cuketový perník či chlebíček – znáte klasický perník či buchtu ze strouhaných jablek? Pak zkuste experiment a místo jablek přidejte do těsta nastrouhanou cuketu.
  • Výborný je také teplý, cuketovo-mrkvový salát s bylinkami – zeleninu nakrájejte na velmi jemné kostičky, orestujte na pánvi, přidejte nasekané bylinky (petržel nebo třeba bazalku), sůl, pepř, olivový olej a balzamiko.
  • Plněné cukety – další oblíbený recept. Děláte zapečené plněné brambory? Pak zkuste plněné cukety – můžete je plnit jak masovou, tak zeleninovou směsí, posypat sýrem a nechat opravdu dobře zapéct.
  • Skvělá je také cuketová polévka. Tedy spíše cuketový krém. Cukety orestujte na másle a pak povařte ve vývaru, přidejte smetanu, dochuťte citronovou šťávou a posypejte opraženými mandlemi.
  • Skvělá je také obalovaná cuketa v trojobalu jako řízek. Výborná volba pro vegetariány na cesty. Stačí vložit mezi dva chleby.
  • Pokud byste chtěli experimentovat, pak zkuste třeba cuketovou čalamádu, zavařit  cukety jako okurky, cuketový džem nebo v těstíčku obalit cuketové květy.
  • Skvěle chutná lehce orestovaná na másle nebo na oleji s troškou vody, grilovaná v troubě, na pizze nebo v omeletách.
  • Můžete ji i hodit na grilovací pánev, nakrájet do číny nebo obalit v těstíčku a usmažit v oleji.
  • Syrová je výborná nakrájená na tenoučké plátky nebo nastrouhaná na hrubé straně struhadla s trochou oleje, citronové šťávy, solí a pepřem. Pro dochucení můžete přidat ještě prolisovaný česnek.
  • Hubnete do plavek? S hrstí pražených slunečnicových semínek a bílým jogurtem si můžete dát základní cuketový salát jako fantasticky zdravou – a levnou – letní snídani. Aby vám voněl dech, přihoďte hrst nasekaných mátových lístků.

Cuketa: skvělá pro zdraví i štíhlou linii

Patří do stejné rodiny jako okurka, dýně nebo meloun. Zhruba 90 % plodu tvoří voda, je plná vlákniny, která podporuje zdravé zažívání, vitaminů, antioxidantů a minerálů. Cukety podporují zdraví očí a srdce (obsahují draslík, který kontroluje krevní tlak), detoxikaci a odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům. Jsou ideální při hubnutí – mají velmi málo kalorií a tuků (100 gramů cukety má jen 15 kcal!), rozpustná vláknina zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít