Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trvalé odstranění chloupků: Je to napořád?

Trvalé odstranění chloupků: Je to napořád?

Trvalé odstranění chloupků: Je to napořád?

7. září 2020 od Jana Kantorová

7. září 2020 5 minut čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Natrvalo se zbavit chloupků je nejspíše snem každé ženy. Existuje ale opravdu metoda, která nás ochlupení zbaví napořád? Zkusili jsme po tom zapátrat.
Metod odstraňování chloupků je hned několik. Možná stojí za to zopakovat, že krátkodobé odstranění chloupků se nazývá depilace, a ta se provádí například žiletkou nebo depilačním krémem. Epilace patří mezi dlouhodobé metody a nejznámější je odstraňování chloupků za pomoci epilačního strojku, vosku nebo cukrové pasty. Přestože jejich účinek vydrží v rozpětí od 3 do 6 týdnů, stále více toužíme po epilaci, která bude opravdu trvalá. Existuje taková?

Vezměte na ně laser

Nejefektivnějším způsobem epilace je v současné době laser. V salonech již běžně používají nejmodernější lasery s dynamickým chlazením, které zajišťují, že je zákrok komfortní a bezbolestný. Epilace spočívá v rovnoměrném ozáření světlem, které ničí pigmentovanou zárodečnou část chloupků. Laicky řečeno, světelný paprsek je pohlcován pigmentem vlasové cibulky a mění se na teplo. Díky tomu dojde ke zničení tmavých chloupků (čím tmavší chloupek, tím lépe). Což neznamená, že by u světlejších chloupků byla epilace neúčinná – jen je potřeba více opakování.
laserová epilace

Jak často je nutné proceduru opakovat

Když jdete na epilaci, je třeba uvědomit si, že ne všechny chloupky na těle vám rostou stejně. Chloupky se nacházejí v různých stádiích růstu, a tak je vždy dobré zákrok několikrát po sobě opakovat zhruba v 6-8týdenních intervalech. Laser je účinný v aktivní fázi růstu chloupků, přičemž v této fázi se jich na těle nachází vždy zhruba 15-25 %. Některým lidem už chloupky nenarostou nikdy, protože se kvalitně zničily vlasové cibulky. Jiným začínají růst znovu nejdříve po roce, ale v mnohem menším množství.
Tip redakce:
Pokud nejsou chloupky zničeny zcela, zůstává na těle slabé světlé chmýří, což je důsledek špatně provedené epilace anebo jejího provedení pomocí méně efektivního laseru.

Jak to probíhá

Epilovat je možné jakékoli místo na těle. Odstranění není příliš bolestivé, ale určitě ho ucítíte. Někteří přirovnávají bolest ke štípnutí gumičkou. Pokud máte nižší práh bolesti, je možné asi 60 minut před zákrokem natřít epilované místo znecitlivujícím krémem. Chloupky by měly být zhruba 1-1,5 mm dlouhé. Po epilaci je nutné alespoň měsíc chránit místa před slunečním zářením, proto jsou ideální dobou na podstoupení zákroku podzim nebo zima. 

Pro koho se nehodí

I když laserovou epilaci mohou podstoupit skoro všichni, existují také výjimky:
  • Máte-li šedivé chloupky, je epilace zbytečná. Takové chloupky nejdou odstranit, protože neobsahují žádný pigment.
  • Lidé, kteří se hodně opálili, by měli počkat na podzim či zimu, až jejich pokožka získá přirozenou barvu. Protože ideální je kombinace tmavých chloupků a světlé pokožky.
  • Trpíte-li chladovou alergií, epilaci se také musíte vyhnout, protože po zákroku bývá epilované místo chlazené ledem a potírané zklidňujícím antiseptickým krémem.
  • Pozor dávejte na mateřská znaménka, která se nesmí epilovat. A laserová epilace se nedoporučuje ani epileptikům.

Zázračné světlo, které epiluje

Ke zničení buněk vlasového váčku dochází prostřednictvím tzv. selektivní fototermolýzy a tato metoda se nazývá IPL neboli fotoepilace. Stejně jako u laseru i tady tmavý pigment z chloupků pohlcuje intenzivní pulzní světlo, vlasová cibulka se zahřeje na 70 °C, což ji zničí a na místě již nemůže vyrůst další chloupek.


Jak často je nutné proceduru opakovat

IPL přístroj působí na chloupky v aktivní růstové fázi, a proto je potřeba mít trochu trpělivosti a epilaci v salonu nebo doma pomocí přístroje opakovat. Někomu mohou stačit 4 ošetření a dva měsíce. Více než 8 ošetření byste ale podstupovat nemuseli. První 4 ošetření bývají provedena v odstupu dvou týdnů a další se dělají vždy po 4 týdnech. Vlasové cibulky většiny chloupků jsou postupně zničeny, a proto je epilace trvalá.
ipl epilace
Tip redakce:
Po dobu asi 2 týdnů se může zdát, že chloupky dále rostou. Ale není tomu tak – kůže chloupky vytlačuje. Nakonec samy vypadnou.

 

Jak to probíhá

Den předem je doporučeno hladce se oholit a zhruba měsíc před plánovanou IPL epilací je dobré chloupky netrhat, ale pouze holit – vyzkoušejte k tomu například Venus Smooth Dámský holicí strojek (koupit v e-shopu) společně s Gillette Dámským gelem na holení Satin Care Sensitive (koupit v e-shopu). To proto, aby byl zasažen chloupek jak na povrchu, tak v kořínku. Ani IPL epilace by se neměla provádět na opálené kůži. Ošetření je závislé na typu kůže. Hodí se pro fototyp 1-4, u fototypů 5 a 6 se fotoepilace neprovádí.

Pro koho se nehodí:

  • těhotné ženy
  • epileptiky
  • tetované osoby či osoby z hyperpigmentací
  • pro ty, kteří užívají léky na ředění krve, léky způsobující přecitlivělost na světlo, a pro diabetiky
před a po

Péče po epilaci

Po ošetření, ať už laserem nebo IPL, je pokožka několik dní začervenalá a citlivá. Kůži je tak potřeba promazávat tělovým krémem se složkami, které pokožku zklidňují (například panthenol, aloe vera apod.). Vyzkoušejte třeba Garnier Body Hydratační tělové mléko s aloe vera pro normální pokožku Intensive 7 Days (koupit v e-shopu) nebo NIVEA Regenerační tělové mléko Repair & Care (koupit v e-shopu). Na exponovaná místa je potřeba používat také krémy s vysokým ochranným faktorem (například pokud si necháte odstraňovat chloupky na obličeji), a to třeba Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu). Dokud není pokožka úplně klidná, je doporučeno nosit volnější oblečení, vyhýbat se plavání a slunečnímu záření.


TIP: Péči o pokožku celého těla, nejen po holení, můžete nakupovat i z pohodlí a bezpečí domava na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít