Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Plíseň na zdi: Zbavte se jí rychle a účinně

Plíseň na zdi: Zbavte se jí rychle a účinně

Plíseň na zdi: Zbavte se jí rychle a účinně

20. ledna 2024 od Eva Šarfová

20. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Plíseň v bytě není nic příjemného. Nejen že vypadá nevzhledně a ničí zdi, ale také může způsobovat řadu zdravotních problémů a alergií. Nejlepší je se tohoto nevítaného hosta co nejdříve zbavit, a zamezit tak jeho šíření. Přečtěte si, jak se zbavit plísně v bytě rychle a jednoduše.

Co je příčinou plísní v bytě?

Plísním se daří ve vlhkém prostředí, proto se na zdech nejčastěji objevují v průběhu chladných měsíců, kdy méně větráme.Vlhkost si ale v bytě vyrábíme i sami, když sušíme prádlo uvnitř nebo vaříme. Příčin, proč se nám plíseň na zdech objevila, může být vícero:
  • špatné nebo nedostatečné větrání,
  • zatékání do bytu,
  • špatná izolace stěn a oken,
  • nedostatečná péče o byt.
Začněte jednat hned

Kde se plíseň na zdi v bytě vyskytuje nejčastěji?

Nejvíce riziková bývají místa, kde se drží největší vlhkost a sráží vodní pára. Tedy koupelna, kuchyně či sklep. Plísně se ale mohou tvořit také na okenních tabulích. Pokud jste se stejně jako mnoho lidí až doteď domnívali, že například černé tečky ve spárách mezi kachličkami jsou vodní kámen nebo nečistota, mýlili jste se. Jde o plíseň. Ušetřena však není ani kuchyně, ve které se kumulují výpary z vaření, což může mít za následek tvorbu plísní na stěnách nebo stropu.
 
  • Černá plíseň na zdi – nejběžnější plíseň v bytě, která si libuje ve vlhkém prostředí a vyskytuje se na stěnách, tapetách i ve spárách. Je vysoce toxická.
  • Bílá plíseň na zdi – nenápadný návštěvník, který se objevuje zejména na potravinách. Ale neuniknou jí ani zdi, na kterých bývá kvůli své barvě dlouho nerozpoznána. Najdete ji v rozích místností, ve výklencích, za nábytkem nebo v suterénu.
  • Zelená plíseň na zdi – tvoří se hlavně na vlhkých zdech, ve spárách a špatně větraných prostorech pod podlahou nebo za obklady.

Plíseň v bytě vs. zdraví

Kromě toho, že vám plíseň ničí zdi, má také negativní vliv na zdraví. Nejvíce potrápí ty, kteří mají astma nebo trpí alergiemi. A velmi citliví jsou na ně také děti a senioři, kteří mívají slabší imunitní systém. Mimo jiné způsobuje plíseň v bytě zdravotní problémy, jako jsou různé vyrážky, ekzémy, podráždění očí, nebo dokonce bolesti v krku. Proto je důležité s plísní okamžitě zatočit.
 

Jak se zbavit plísně na zdi? 

Přemýšlíte, co použít proti plísni na zdi? Obyčejný univerzální prostředek na úklid domácnosti ani parní mop bohužel stačit nebudou. Pořiďte si speciální dezinfekční přípravky proti plísním, například Savo Proti plísním rozprašovač (koupit v e-shopu) Přípravek naneste podle návodu na napadenou plochu, za mokra odstraňte špachtlí a následně ještě setřete mopem nebo hadrem. Myslete na ochranu rukou a berte si vždy ochranné rukavice, například Q Home gumové rukavice L/XL (koupit v e-shopu). Pozor, plíseň se nikdy nesnažte seškrábat za sucha, protože by se její spory uvolnily do ovzduší. Po zaschnutí aplikujte přípravek ještě jednou, abyste měli jistotu, že zapůsobil na všech místech.
prevence je důležitá

Nejlepší je prevence

Opětovnému vzniku plísní zabráníte jen odstraněním jejich příčin. Na co se zaměřit?
  • Často větrejte. Ideálně 1× za dvě hodiny, při vaření nebo sušení prádla častěji. Krátce, ale intenzivně.
  • Udržujte v bytě optimální vlhkost. Se snížením vlhkosti pomáhají malé absorpční přístroje přeměňující vodní páry na tekutinu, která se shromažďuje v zásobníku. Ten pak jednoduše vylijete. Zkuste si domů pořídit Ceresit Stop vlhkosti Aero 360° pohlcovač vlhkosti (koupit v e-shopu).

Tip redakce:
Odstranění plísně na zdi máte za sebou? Aby se k vám nevrátila, udržujte v bytě optimální vlhkost mezi 50 a 60 %. S tím vám pomůže vlhkoměr.

sušení prádla
  • Pravidelně uklízejte a dezinfikujte byt. Víte-li o místě, kde se drží vlhkost, pravidelně a preventivně tyto povrchy čistěte a dezinfikujte. Vyzkoušejte například Savo Proti Plísním Koupelna (koupit v e-shopu), který se hodí na téměř všechny povrchy.
  • Používejte větrák a digestoř. Po koupeli ve vaně nebo sprchování důkladně osušte stěny sprchového koutu a do sucha vytřete i podlahu. Jelikož koupelny v bytech většinou nemají okno, využijte větrák. Stejně tak v kuchyni při vaření vždy zapínejte digestoř či odsavač par.
  • Sušte prádlo venku. Pokud se v bytě potýkáte s plísněmi, je-li to možné, investujte peníze do sušičky prádla nebo se snažte prádlo sušit mimo byt, například v sušárně či na balkoně, a to i v zimě. Prádlo před sušením také vždy důkladně vyždímejte.

Přečtěte si také:

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít