Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Suchá kůže na kloubech: Pomohou přírodní i minerální oleje

Suchá kůže na kloubech: Pomohou přírodní i minerální oleje

Suchá kůže na kloubech: Pomohou přírodní i minerální oleje

8. září 2017 od Karolína Hornová

8. září 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Suchá kůže v oblasti loktů a kolen trápí často i ty, kteří mají jinak pokožku normální nebo i mastnější. Může za to především charakter partií kolem kloubů, které jsou neustále namáhány. Poradíme vám, které ingredience vrátí vaší pokožce vláčnost.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kůže na kloubech bývá hrubší, více vrásčitá, tmavší a častěji se loupe. Na internetu můžete najít různé dobré rady, ale také zvěsti, že suchá kůže na loktech může být varovným signálem nějakého vážnějšího onemocnění. V drtivé většině případů tomu tak není.


Za suchou pokožkou na kloubech stojí zcela jednoduché důvody:

  • Kůže zde je mnohem více vystavena mechanickému dráždění než kdekoli jinde – drsné oblečení, sezení s lokty zapřenými o stůl a podobné situace pokožku dráždí.
  • Moc tomu nepřidává ani fakt, že na kloubech není téměř žádná vrstva podkožního tuku a pokožka nemá před podrážděním kam „uhnout“.
  • A konečně – na loktech a kolenou je kůže doslova nahrnutá, neustále se napíná a smršťuje – to zase přispívá k rychlejšímu olupování šupinek odumřelé svrchní kožní tkáně. Klouby jsou také více vystaveny slunečnímu záření, takže pokožka na nich může být navíc tmavší.

Suchá kůže v oblasti kloubů: Pomohou přírodní i minerální oleje


Zbavte se suché kůže a zvolte vhodné „mazání“

A co na tato specifická ložiska suché kůže na kolenou a loktech platí? Důkladná péče, která se skládá z více fází. Pokud máte lokty už velmi suché a šupinaté, je jako první na místě se této přebytečné odumřelé kůže zbavit. Nejlépe si s tím poradí peeling – klidně ten, který používáte na ruce nebo celé tělo. Použijte ho ideálně na závěr sprchování, kdy je kůže zvláčnělá. Po sprchování nebo koupeli by také vždy měla následovat další péče v podobě ošetření promašťujícím krémem či mastí s obsahem mastných kyselin – ty jsou obsaženy i v pokožce a pomáhají obnovovat její přirozený ochranný film.


Ve složení krémů se dívejte:

  • po přírodních tucích: může to být konopný, pupalkový či světlicový olej, ale také bambucké máslo (známé pod anglickým názvem shea butter), které proslulo svými promašťujícími a vyživujícími účinky. Dobrý efekt má také oblíbený kokosový olej.
  • po minerálních olejích: mají stejnou funkci – tedy obnovu přirozené kožní bariéry. V kosmetice je to nejčastěji tekutý parafín (paraffinum liquidum), který stejně jako přírodní oleje vytváří bariéru, která zabraňuje přílišnému průniku vzduchu a vysušování pokožky.


Hydratace, nebo promašťování? Obojí!

Co se týče konkrétních typů produktů, je výběr na vašich preferencích – skvěle zabírá klasická Indulona nebo jí podobný krém, ale i tělové krémy či másla s přídavkem olejů, s bambuckým máslem či kokosovým olejem. Tyto „hutné“ krémy používejte spíše jako kúru – tedy třeba vždy po koupání v pořádné vrstvě na postižené místo po dobu jednoho týdne. Jakmile se stav pokožky zlepší, můžete přejít na klasická tělová mléka či krémy. Pro udržení hladké a vláčné kůže na loktech a kolenou ale sáhněte po těch hydratačních, určených pro suchou a citlivou pokožku. Čas od času – když ucítíte potřebu – promažte lokty třeba koncentrovaným vyživujícím krémem na ruce nebo klasickou kosmetickou vazelínou. Ta je příbuzná minerálnímu oleji a skvěle kombinuje promašťující i hydratační schopnosti.

Suchá kůže v oblasti kloubů: Pomohou přírodní i minerální oleje


Co dále zabírá?

Další hydratační složky, které na vysušenou kůži loktů a kolen zabírají, jsou takzvané vyšší alkoholy – glycerin, glycerol, propylenglykol a sorbitol. Na etiketách hledejte také hydratační kyseliny – kyselinu hyaluronovou, mléčnou a ureu neboli kyselinu močovou (jde o účinný chemický derivát, a ačkoli jeho název vám „vonět“ nemusí, samotná látka výborně hydratuje a také zmírňuje svědění, proto je častou ingrediencí v přípravcích pro alergiky a atopiky).

Kyselinu mléčnou najdete i v lednici – z jogurtu a šťávy z poloviny citronu můžete vytvořit domácí masku. Ta kůži nejen hydratuje, ale díky citronu i zesvětlí, pokud vás kromě šupinek trápí i tmavší kůže. Pokud nemáte při ruce adekvátní promašťující krém, pomůže jako krátkodobá kúra i klasické máslo nebo sádlo, jež naplňují základní pravidlo pro boj se suchou kůží: mazat, mazat, mazat. A pokud zrovna nemáte ten nejvhodnější krém, mažte čímkoli – je to vždy lepší než čekat. Není totiž na co – suchá kůže na loktech a kolenou se málokdy vrátí do normálu sama.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít