Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Recepty a jídelníček pro začínající teplé počasí

Recepty a jídelníček pro začínající teplé počasí

Recepty a jídelníček pro začínající teplé počasí

17. května 2020 od Lucie Ulmanová

17. května 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Ing. Kristýna Rybovičová

Se stoupajícími teplotami většinou klesá chuť k jídlu. Správně zvoleným lehkým jídelníčkem ale můžete povzbudit svůj organismus. Víte, jak by měl vypadat?
V teplejších měsících se začíná více objevovat sezonní ovoce a zelenina a je konečně z čeho vybírat. Podle toho, jak se mění příroda, měňte i svůj jídelníček. Ať hraje všemi barvami!

Co jíst v teplém počasí

Vyměňte v teplém počasí vydatná, těžká a mastná jídla za něco lehčího. V tomto období je dobré začít se zaměřovat na lehké saláty, grilovaná libová masa a ryby, pečenou zeleninu a luštěniny. Pokrmy je vhodné ochucovat bylinkami. Ze zeleniny využívejte ty čerstvé, jako jsou okurky, lilek, cukety, květák, ředkvičky, kedlubny, papriky nebo hrášek,“ radí výživová poradkyně Kristýna Rybovičová.

Do jídelníčku zařaďte také ovoce, nejlépe rybíz, maliny, jahody, angrešt a meruňky. Zaměřit byste se měli i na zelené potraviny, jako je například brokolice, špenát, růžičková kapusta a různé druhy salátů, které v zimě chyběly. Ty nyní začínají nabývat na síle.

Tip redakce:
Do salátu je skvělé přidat i quinou. Superpotravinu, která výborně chutná a podporuje hubnutí. Chcete vyzkoušet nejdříve hotový výrobek, než z quinoy začnete vařit? Zkuste
Emco Super kaši protein a quinoa s čokoládou (koupit v e-shopu).

Nezapomínejte na pitný režim

Vyzkoušejte domácí bylinkové čaje ze sypaných směsí, které můžete nechat vychladit. „Připravte si čaj z prvosenky jarní. Ta pozitivně působí na dýchací cesty. Pampeliškový čaj zase podporuje zdraví ledvin a močových cest. Kopřiva působí protizánětlivě,“ vysvětluje Kristýna Rybovičová. Vodu ochucujte ovocem (jahodami, borůvkami, malinami) a bylinkami (mátou, meduňkou, levandulí). Vyzkoušejte také domácí klíčení. Nechte vyklíčit např. mungo fazole či čočku. Jsou bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin. Uvidíte, jak dokážou příjemně dochutit salát či chléb s tvarohovou pomazánkou. Ostatně tu si můžete namazat třeba na křupavý celozrnný chléb Wasa Original (koupit v e-shopu).

Čím teplé jídlo v horku nahradit?

„Smoothie je vhodným způsobem, jak do jídelníčku zařadit rychlou a chutnou dopolední či odpolední svačinu. Obsahuje navíc spoustu zdraví prospěšných látek, vitaminů a minerálů. Vhodné jsou i různé zeleninové šťávy,“ radí Kristýna Rybovičová. Neomezujte však svůj jídelníček jen na studené pokrmy. Dejte si i něco lehkého a teplého jako například polévku z jarní zeleniny, čočkové karbanátky či chřestové rizoto s krůtím masem. Dbejte na to, aby strava byla vždy plnohodnotná, a využívejte co nejvíce čerstvých lokálních surovin.


Tipy na svačinky

Jahodovo-ananasové smoothie


50 g čerstvého ananasu
50 g čerstvých jahod
140 g řeckého jogurtu
1 menší kousek zázvoru
10 g lněného semínka
20 g vlašských ořechů
1 lžíce medu
20 g čerstvé máty
1 lžička chia semínek
6 dcl vody
½ citronu
Očistěte a omyjte jahody, ananas, zázvor, mátu. Připravte si šťávu z citronu. Do vyšší nádoby dejte všechny ingredience, přidejte vodu a vše tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Poté přidejte chia semínka a promíchejte. Zkuste například Allnature Chia (koupit v e-shopu). Nápoj vychlaďte v lednici, nalijte do sklenice a podávejte.
 
Tip redakce:
Místo vody vyzkoušejte různé druhy
rostlinných mlék. V létě vás osvěží například rýžové, mandlové nebo kokosové mléko. A to zvláště tehdy, přidáte-li ho do ovocných smoothies.

Cizrnová pomazánka se zeleninou


1 plechovka konzervované cizrny
4 lžíce sezamové pasty Tahini
1 stroužek česneku
citronová šťáva z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
1 řapíkatý celer
1 salátová okurka
2 mrkve
pepř, římský kmín,
sůl, například Allnature Himalájská sůl černá (koupit v e-shopu)
Slijte vodu z cizrny a propláchněte ji. Očistěte a omyjte mrkev, celer, okurku a česnek. Ve vyšší nádobě smíchejte cizrnu, česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a římský kmín. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte sezamovou pastu a znovu promixujte. Mrkev, celer a okurku nakrájejte na hranolky. Hotovou pomazánku podávejte s čerstvou zeleninou.
 
Tip redakce:
Pokud by byla pomazánka moc hustá, přidejte lžíci vody. 

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Ing. Kristýna Rybovičová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ing. Kristýna Rybovičová
výživová poradkyně a trenérka kondičního posilování
112
"S vyváženým a chutným jídlem jde všechno vždy lépe."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít