Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Průvodce tetováním: Co musíte vědět?

Průvodce tetováním: Co musíte vědět?

Průvodce tetováním: Co musíte vědět?

6. června 2022 od Karolína Hornová

6. června 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Barush Maush

Pokud uvažujeme o tetování, podzim je ideálním obdobím, kdy na ně jít. Proč právě na podzim, jak tetování vzniká, proč poslouchat rady svého tatéra a čeho se rozhodně vyvarovat? V článku odpovíme na vše, co potřebujete vědět.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pokud jste rozhodnuti pro tetování, je jen na vás, kdy do tatérského salonu zajdete. Podzim je ale nejvhodnějším obdobím:
  • čerstvé tetování není ohroženo pražícím letním sluncem,
  • na podzim navíc už nemáte tolik opálenou a vysušenou kůži, což může vzhled tetování ovlivnit.

I tak ale musíte nové „kérce“ věnovat dostatek pozornosti. „Když ode mě odcházejí klienti, říkám jim: já jsem udělala půl práce, druhá půlka je teď na vás – to, jak se o tetování budete starat, ovlivní jeho vzhled za rok, za dva i za deset. Zanedbat péči tedy znamená zkazit nejen tatérovo dílo, ale i sobě kus kůže,“ vysvětluje tatérka Barush Maush. Dobře provedené, ale i opečovávané tetování si zachová tvar, barvu i ostrost.

1. otázka: 
Fólie: Nechat, nebo sundat?

Každý tatér má svůj ověřený postup, jak se o nové tetování starat – řiďte se tedy tím, co přesně vám k péči o nové tetování řekl. Postup a péče je opravdu individuální: závisí na produktech, které tatér během práce používal, na technice, jakou pracoval, i na tom, jak vaše kůže reagovala. Když vám tedy řekne, abyste fólii nesundávali tři dny, a vaší kamarádce, že si ji může sundat hned, má to svůj význam,“ vysvětluje odbornice.

Tip redakce:
Dnes už (naštěstí) většinou nejde o klasickou potravinovou fólii. Jde o různé druhy náplastí napuštěných účinnými látkami. Chrání tetování před vnějšími vlivy a vaše oblečení od krve v prvních hodinách, ale také urychlují proces hojení a ustalují nový inkoust v kůži.
 
nanášení antibakteriálního produktu

2. otázka:
Mýt, či nemýt?

Barush většinou radí svým klientům ponechat fólii 24 hodin a pak tetování omýt vodou a mýdlem. „V prvních dnech po tetování, dokud je kůže ještě otevřená, je důležité používat neparfemované, čisté produkty bez agresivních olejů, jež by mohly vyvolat alergickou reakci nebo nevhodně reagovat s inkoustem,“ doporučuje tatérka a dodává, že dobrou volbou je jemné antibakteriální mýdlo, například Dettol Antibakteriální jemné tekuté mýdlo Aloe Vera (koupit v e-shopu). Odbornice zároveň vyvrací mýtus, že by se čerstvé tetování nemělo příliš často omývat. „Dokud je kůže otevřená a na povrchu kondenzuje plazma a přebytečný inkoust, je třeba tetování omývat několikrát denně, aby se z těchto tekutin nevytvořil stroupek,“ vysvětluje.

Tip redakce:
Pokud nemáte možnost omývat přímo tekoucí vodou, je dobré použít alespoň vlhčené ubrousky: „Doporučuji opět co nejjemnější a neparfemované – dobrou zkušenost mám s produkty pro péči o novorozence.“ Zkuste třeba 
Pampers Sensitive Baby Dětské čisticí ubrousky (koupit v e-shopu).

 

3. otázka: 
Je důležité čerstvé tetování mazat?

Po omytí je vždy potřeba tetování namazat. Barush Maush upozorňuje, že není úplně jedno čím: „Já osobně používám přírodní produkty, jako je bambucké máslo, nebo mast, kterou si míchám sama z esenciálních olejů – nenabízím ji ale každému, neboť esenciální oleje mohou kůži i podráždit.“  V prvních dnech by použitá mast měla být dostatečně mastná, aby vytvořila ochranný film. „Obecně nejpoužívanější je Bepanthen Sesiderm krém (koupit v e-shopu), který má i antibakteriální účinky a nedá se mu nic vytknout,“ upozorňuje tatérka.

Po třech až pěti dnech se většinou už kůže zacelí a není potřeba ji dále omývat. I masti si už můžeme volit podle svých preferencí – i tak bychom ale měli nové tetování neustále promašťovat a hydratovat. „Na menší kousky doporučuji nosit u sebe čistý neparfémovaný balzám na rty a neustále promazávat. Klasický jelení lůj v tubě je skvělou volbou,“ doporučuje Barush. Vyzkoušet můžete třeba Labello Original Pečující balzám na rty​ (koupit v e-shopu).

Tip redakce:
Pozor ale na masti na bázi vazelíny – vazelína je vedlejším produktem při výrobě ropy, což může nevhodně ovlivnit ustálení inkoustu v kůži.

 

4. otázka:
Jaká je péče v dalších týdnech?

Mazání ulevuje i v další fázi hojení, kdy se kůže začne loupat a trochu svědit. Co v této fázi dělat a nedělat?
  • Tetování neškrábejte! „Raději místo poplácejte nebo umyjte vodou a namažte,“ radí tatérka.
  • Mažte a jemně masírujte – masáž funguje jako prevence zjizvení pokožky.
  • Při pobytu na slunci použijte krém se silným ochranným faktorem.
  • Vyhněte se soláriu.
Tip redakce:
Vyhněte se dlouhým pobytům ve vodě, wellness a saunování. „Když se kůže rozmočí a nabobtná, inkoust může začít ztrácet tvar a takzvaně se pod kůží rozpustit, linky mohou povolit. To samé se může stát, pokud se nadměrně zpotíte – pokud holdujete sportu, mějte vždy při ruce ručník a udržujte nové tetování a jeho okolí suché,“ radí tatérka.
 
průběh tetování

5. otázka:
Co dělat, když…

…se v prvních dnech po tetování objeví v jeho okolí barevné mapy? „Někdy se to děje proto, že drobné cévky na povrchu kůže roznesou inkoust do okolí. Poraďte se se svým tatérem, pokud on ale odvedl dobrou práci a vy jste nepodcenili péči, během pár týdnů zabarvení okolní kůže zmizí,“ vysvětluje Barush Maush.

…se přece jen vytvoří stroupky? Může to být třeba lehkou intolerancí k inkoustu nebo technikou, která vyžaduje větší zásahy do kůže (např. oblíbené watercolor tattoo), ale i typem kůže a samozřejmě zanedbanou péčí. Nikdy je nestrhávejte! „Mohli byste tak vyloupnout inkoust ze spodní vrstvy: kůži nechte vyschnout, stroupek pak odpadne sám a kůže pod ním se zacelí. Místu pak věnujte speciální pozornost a masírujte ho, aby se kůže nezjizvila,“ radí tatérka

…se objeví alergická reakce? „V případě alergické reakce okamžitě navštivte lékaře. Místo by se mohlo zjizvit, zanítit, infekce se může roznést do zbytku těla. Zarudnutí, lehký otok i mírné svědění jsou ale normálními průvodními jevy nového tetování a není třeba se znepokojovat,“ říká odbornice.

…kousek linky tzv. vypadne nebo barva není výrazná? „Většina studií nabízí takzvané touch-upy zdarma, pokud jsou podobné nedokonalosti vinou tatéra nebo jen vaší kůže. Tatér ale pozná, pokud jste se o tetování nestarali správně, a pak má plné právo vám opravu naúčtovat,“ vysvětluje tatérka.


Tipy tatérky: Než vkročíte do tatérského studia

  • Během týdne před tetováním pijte hodně vody - dehydrovaná kůže absorbuje více inkoustu a není tak pružná, hůře se do ní dostává, tatér ji tedy musí poškodit více a hůř se pak hojí.
  • Dobře se na tetování vyspěte, unavená kůže nesnáší bolest tak snadno.
  • Nepijte alkohol klidně několik dní předem: rozšiřuje cévy, zvyšuje krvácivost a inkoust se pak v kůži optimálně neuchytí. Znáte ty vyšedlé kérky bez jasných okrajů? Pravděpodobně klient s hladinkou v krvi...
  • Informujte svého tatéra o všech lécích, jež berete, kožních chorobách i problémech s krví a respektujte, pokud vám tatér doporučí tetování nepodstupovat. Hojení a práce s kůží může být ovlivněna i tím, v jaké fázi menstruačního cyklu se zrovna nacházíte.
Pokud si s čímkoli nejste jistí, obraťte se z žádostí o radu nebo konzultaci na svého tatéra. Ten ví nejlíp, jakou techniku použil, jak vaše kůže během práce reagovala a jakým úskalím tedy během hojení můžete čelit.
 
metalické obtisky

Jak zkusit tetování nanečisto

I tato možnost tu samozřejmě je. Dočasné tetování ve formě obtisku je teď navíc velmi trendy a vůbec nejde o nic, za co byste se museli stydět. Naopak. V drogeriích či obchodech s oblečením najdete spoustu motivů, ze kterých si určitě vyberete. Zkuste třeba Gabriella Salvete Tetování na tělo Party (koupit v e-shopu). Existuje mnoho možností dočasného tetování, od klasického (a nejdostupnějšího) obtisku, přes tradiční hennu až po tzv. jagua gel.

 
A jak na to, aby vám tetování v obtisku vydrželo co nejdéle?

  • Kůži před aplikací odmastěte – postačí teplá voda a mýdlo.
  • Tetovací obtisk neaplikujte na rozehřátou kůži po dlouhém sprchování.
  • Motiv přiložte a ze svrchní strany přitiskněte namočenou houbou nebo ručníkem.
  • Nebuďte nedočkaví a papírek odloupněte podle návodu či klidně i později.
  • Na obtisknutý motiv neaplikujte mastné krémy a oleje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Barush Maush

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Barush Maush
tatérka
29
"Tatér je překladatelem zákazníkovy ideje do vizuálního jazyka (a tetování je výsledkem osobního prožitku obou zúčatněných)."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít