Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Přírodou proti pocení: Existuje účinná ochrana?

Přírodou proti pocení: Existuje účinná ochrana?

Přírodou proti pocení: Existuje účinná ochrana?

28. května 2019 od Helena Hladíková

28. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Je léto, potíte se jako o život, ale zároveň už máte dost veškeré chemie, tak se snažíte najít alternativní ochranu proti pocení. Poznáváte se v tomto scénáři? Pokud ano, máme pro vás řešení…
S novými antiperspiranty a deodoranty se každoročně zejména v letním období doslova roztrhne pytel. Výrobci se předhánějí v tom, po kolik hodin udrží podpaží svých zákazníků suché, i v tom, jaká vůně se ze všech bude linout. Některé z těchto přípravků ale obsahují chemické látky, které mohou  pokožku dráždit. A tak začíná strastiplná cesta za voňavým a suchým podpažím, ale zároveň také za udržením vlastního zdraví. Dá se vůbec v dnešní době najít čistě přírodní prostředek, který vám s pocením opravdu pomůže?
čaj proti pocení

Vsaďte na bylinky

Vcelku dobře funguje užívání bylinek, a sice šalvěje lékařské nebo yzopu lékařského. Z obou se dá připravit čaj, který můžete popíjet, nebo odvar jako přísada do koupele. Patříte-li k milovníkům DIY kosmetiky, můžete si dokonce z jejich silic a některých dalších přírodních ingrediencí namíchat vlastní deodorant. Pomůže vám v regulaci množství vylučovaného potu (což ocení zejména jedinci, kteří se potýkají s hyperhidrózou neboli nadměrným pocením), ale stoprocentní ochranu i před sebemenší kapičkou potu vytvořit nedokážou. A možná je to vlastně i dobře, vždyť pocení je zcela přirozený proces, díky němuž se z těla vylučují škodliviny a který brání přehřátí našeho organismu.
 
Tip redakce:
Antiperspirant, tedy prostředek, který by zcela zamezil vzniku potu, od žádných přírodních složek nečekejte.
homemade deodorant

Krystalový zázrak

Pomineme-li doporučení k omezení pocení, jako jsou například sprchování vlažnou vodou, nošení oblečení vyrobeného z přírodních materiálů nebo nekonzumování pikantních a kořeněných potravin, zbývá nám naštěstí ještě jedna zbraň, která je ryze přírodní – kamenec. Odborně nazývaný Potassium alum neboli síran draselno-hlinitý je přírodní solný krystal pocházející ze zemské kůry, kde vzniká díky zvětrávání žulových skal v teple a vlhku. Muži ho možná znají jako účinný prostředek k zastavení krvácení po holení, ale využít se dá velmi dobře právě i v boji s pocením. Kamenec totiž na rozdíl od hlinitých solí obsažených v antiperspirantech neucpává póry ani se nedostává do krevního řečiště. Dokáže jen zúžit vývody potních kanálků na povrchu kůže, čímž pocení výrazně omezí, ale zcela mu nezabrání. A jaké jsou jeho další výhody?
  • Má výrazné antibakteriální účinky, tudíž omezuje vznik zápachu způsobeného bakteriemi.
  • Jeho pH je pro pokožku příznivé.
  • Nepálí, neštípe a nedráždí.
  • Nezanechává skvrny na oblečení.
  • Neobsahuje žádné chemikálie.
  • Je bez parfemace, takže se nebude „tlouct“ s vaším oblíbeným parfémem.
Tip redakce:
V obchodech můžete narazit na levné i poněkud dražší varianty. Rozdíl je v tom, že dražší výrobky jsou vyrobeny z jednoho kusu a vydrží déle. Levnější vznikají většinou slisováním z několika menších krystalů, mají menší výdrž a častokrát nefungují tak spolehlivě.
pocení

Další inspirace pro vás: 

  • jedlá soda – přidává se do koupele zejména proti pocení nohou, její malé množství se někdy doporučuje nanést přímo do podpaží (pozor na to, že pokožka v podpaží je citlivá),
  • dětský pudr – i ten lze nanést přímo do podpaží, nebo také na stehna a jiná místa, kde absorbuje pot, chrání proti odírání kůže a zmírňuje zanícení,
  • jablečný ocet – malé množství lze přidat do teplé vody a v této směsi se vykoupat,
  • dubová kůra – odvar z ní stačí přidat do koupele.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

4 komentářů k článku
Ludmila Šupinová 10.června 2019
Zdravím, já používám krystal Alumit od Tiande, je super na víc věcí na opary, štípance, akné a především do podpaží zkouším a sem spokojena 😌😊
Hana Vonzino 8.června 2019
Zdravím příznivce pocení bez chemie. Kamenec používám několik měsíců a jsem fakt spokojená. Ale přiznávám, že jsem ho nekoupila v Tetě (i když většinu drogerie nakupuji tam),ale sám na mne vykoukl u konkurence (dm drogerie) jako Balea deo krystal v průhledném válcovitém obalu za něco málo přes 50 Kč - pokud si to dobře pamatuju. Mám ho už opravdu pár měsíců a zatím se zdá, že vůbec neubývá ;). Tak třeba vás taky uspokojí!
Martina Nádvorníková 8.června 2019
O kamenci jako vhodném prostředku proti pocení jsem četla už dřív. Bohužel nikde jsem se nedozvěděla, jak to vypadá, kdo to vyrábí/dodává, jaký je obchodní název, po čem se mám dívat. I u tohoto článku je jen nic neříkající ilustrační foto.
Karel Auer 5.června 2019
Dobrý den,
včera mně přišel e-mail z drogerie TETA, kde byl mj. článek o přírodních deodorantech, konkrétně mě zaujal doporučovaný kamenec (potassium alum), nebo-li síran draselno hlinitý.
Dnes jsem se stavil v drogerii Teta v Týništi nad Orlicí, kde mi nabídli jakýsi “zastavovač” (aluminium sulfate), při krvávení po holení.
Nic jiného prý nedostávají.
Je docela úsměvné, že Teta inzeruje zboží, které nejen, že nemá skladem, ale ani ho nedostává. Co si o tom myslet?
S pozdravem
Karel Auer

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít