Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Potí se vám v létě nohy? Víme, jak tomu zabránit!

Potí se vám v létě nohy? Víme, jak tomu zabránit!

Potí se vám v létě nohy? Víme, jak tomu zabránit!

26. července 2017 od Vendula Nováková

26. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Jaroslav Fešar

Je to něco, za co se stydí snad úplně každý. Ženy pak především. Zápach nohou ale nemusí být nutně problémem jen někoho, kdo nedodržuje hygienu, ale i čistotného člověka. A v létě se samozřejmě tato nepříjemnost projevuje ještě víc.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Na chodidlech a dlaních se nachází velké množství potních žláz. Na rozdíl od dlaní, které jsou odhalené a často je umýváme, nohy trpí v uzavřené obuvi, v nevhodných ponožkách a večerní hygiena už obvykle nic nezachrání,“ vysvětluje šéf České podologické společnosti Jaroslav Fešar. A dodává zajímavost – každé chodidlo denně vyprodukuje až 500 mililitrů potu. Pak už se snad nelze ani divit tomu, že ve vlhkém prostředí bot vznikají bakterie – a právě ty mohou za nelibou vůni nohou.


Proč je v létě zápach silnější?

Stejně jako se začínáte potit víc po celém těle, potí se vám víc i nohy. Jenže ty zkrátka něčím přikrýt musíte. Pak je ale třeba je obout do něčeho pořádného, protože právě špatný materiál stélky je to, co zápach ještě podpoří. „Boty, které jsou otevřené, prodyšné nebo s mnoha větracími průduchy, zabraňují nežádoucímu sauna efektu v obuvi, respektive nepodílejí se na něm. Nezáleží na značce, jak si módní diktátoři představují, ale záleží na použitém materiálu a kvalitě zpracování,“ udává podolog.

Vyberte to správné obutí

Právě v létě je tedy dobré obout nohy spíše do otevřených bot, pokud možno ne do levných balerín z umělých materiálů. Nejlépe aby měly boty otevřenou špičku, a když to, dámy, jen trochu jde, zkuste se alespoň jednou za den přezout, ať nemáte nohy pořád zavřené v jedněch a těch samých botách – ty zkrátka po celém dnu stejně musí být mokré od potu. Boty je pak dobré nechat také pořádně vyschnout. „Noha se vlivem horka navíc rozšiřuje a celkově zvětšuje. Rozhodně jsem pro širokou a kvalitní obuv, ve které jsou nohy jako v bavlnce. Mrzí mne, když většina žen vymění své krásné boty za pohodlné až ve chvíli, když už je zle,“ říká Jaroslav Fešar.

Potí se vám v létě nohy? Víme, jak tomu zabránit!

Podobné pravidlo jako u bot pak platí i pro ponožky. Umělé silonky, které každý den natahujete na své nožky, nejsou v létě vůbec vhodné. Sáhněte raději po kvalitních přírodních materiálech, pokud tedy vůbec musíte chodidla do ponožek navlékat i v tomto horkém počasí.

Zastavte nepříjemnosti

Kromě obuvi, ponožek a samozřejmě správné hygieny ale můžete zkusit zápach zastavit i různými přípravky. Existují ty do bot, anebo přímo na nohy. „S tím prosím opatrně. Lidé se často domnívají, že jejich nežádoucí zápach zmírní osvěžující přípravky s vůní citronu, eukalyptu, čajovníku, šalvěje apod. Spreje působí na povrchu, ale problém je uvnitř,“ upozorňuje odborník. I tak ale na chvíli vaše nohy osvěží. Dobré je používat ty, jež v sobě mají antibakteriální složky. Ty zabraňují právě tomu, aby se v botě nebo na noze šířily mikroorganismy, které způsobují nehezký zápach.

Potí se vám v létě nohy? Víme, jak tomu zabránit!


Osvěžte je!

Zbavit zápachu nohou vás mohou deospreje až na 24 hodin – nebo to alespoň deklarují – i tak je lepší boty občas zout. Rozhodně není pak vhodné stříkat spreje do mokrých zpocených bot. Nechte je napřed vyschnout. Třeba spreje s mentolem nejsou jen na osvěžení, ale mentol také uvolňuje chodidla. Většina vůní je pak do všech typů obuvi – tedy jak do balerín, lodiček, tak i do tenisek na festival. Pořád je to ale krátkodobé řešení. „Obvykle takové přípravky krátkodobě způsobí efekt osvěžení, ale z biologického hlediska žádný zásadní vliv na zamezení pocení nemají,“ říká Jaroslav Fešar.

Mějte nohy jako v bavlnce

V některých drogeriích můžete sehnat i vložky do bot – a teď nemyslíme ty gelové. Vypadají v podstatě jako takzvané slim vložky. Můžete je často střídat a většinou mají i osvěžující vůni. „Jednorázové hygienické plátky do bot jsou fajn a stejně tak vložky s obsahem aktivního uhlí,“ říká šéf podologické společnosti. Sehnat se dají relativně levně a pasují do většiny bot, které v létě na nohy natáhnete.

Potí se vám v létě nohy? Víme, jak tomu zabránit!

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Jaroslav Fešar

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Alena Koblihová 1.srpna 2017
Škoda jen, že neporadíte konkrétně jednotlivé přípravky na pocení nohou, jinak je to nic neříkající článek. škoda...

Expert z článku

Jaroslav Fešar
Podolog, prezident České podologické společnosti
2805
"Pomáháme lépe chodit."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít