Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pocení nohou: Pomůže pudr, nebo sprej?

Pocení nohou: Pomůže pudr, nebo sprej?

Pocení nohou: Pomůže pudr, nebo sprej?

27. dubna 2018 od Helena Hladíková

27. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Pokud vás příliš často trápí mokré ponožky a nepříjemný zápach linoucí se ze zutých bot, je na čase pustit se do boje s nadměrným pocením chodidel. Potýká se s ním spousta lidí, ale o svém problému se stydí mluvit, natož ho řešit. A to je velká chyba.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jednou z nejdůležitějších věcí v prevenci proti pocení nohou, zápachu a dalším nepříjemnostem je důsledná a pravidelná péče o chodidla. K ní patří zejména každodenní mytí nohou nejlépe antibakteriálním mýdlem a důkladné osušení pokožky především mezi prsty. Součástí této péče by se měly stát i přípravky proti pocení nohou, z nichž některé lze znovu použít také během dne. Jedná se hlavně o pudry a spreje na nohy, jejichž nabídka je dnes poměrně bohatá, takže si jistě vybere každý. A v čem vlastně spočívají jejich výhody a nevýhody?

Tip redakce:
Dopřejte svým nohám blahodárné koupele s přísadami, jež vám pomohou omezit pocení a zápach. Skvěle se hodí kamenec, hypermanganový roztok, ocet, dubová kůra, vylouhovaný černý čaj nebo různé bylinky, například máta či šalvěj.

péče o nohy

Zasypte to

Pudry nebo také zásypy proti pocení nohou se podobají obyčejnému dětskému pudru, jsou však na rozdíl od něj určeny jen k ošetření nohou, v některých případech zároveň i obuvi. Dokážou absorbovat vlhkost, zklidnit pokožku podrážděnou potem a zajistit příjemný voňavý pocit. Pudry fungují především jako deodoranty, často s přídavkem antibakteriálních a dezinfekčních látek, které však nenarušují přirozenou ochrannou bariéru kůže. Setkat se ale můžete i s přípravky, jež přímo blokují potní kanálky, čímž omezují nadměrnou produkci potu. Takové produkty obsahují nejčastěji hlinité soli a nesou označení antiperspiranty či antitranspiranty na nohy. Jedním z nich je například Odaban Pudr na nohy i do bot – antiperspirant, který účinně pečuje jak o chodidla, tak o vaše boty.

Nevýhodou pudrů je především jejich aplikace. Jakmile je totiž nanesete na třeba už jen nepatrně zpocenou nohu, vytvoří se nepříjemné „blátíčko“, které nemá absolutně žádný účinek. Pudry je proto nutné nanášet ráno a/nebo večer na zcela suchá chodidla. Vyzkoušejte třeba Alpa Pedik Deo zásyp na nohy s obsahem zinkové soli kyseliny ricinoleové nebo Alpa Pedik zásyp na nohy s antimikrobiální přísadou.

pudr proti zápachu nohou

Extra osvěžení ve spreji

Druhou možnost představují spreje na nohy, jejichž největší výhodou je rychlá a snadná aplikace. Stačí je lehce a rovnoměrně nastříkat na chodidla (příliš neplatí, že čím větší množství, tím lepší výsledek), ideálně ráno a/nebo večer po koupeli. Oproti pudrům však můžete nohy přestříknout klidně i během dne.

Také v sortimentu sprejů si můžete vybrat mezi pouhým deodoračním nebo rovnou antiperspiračním účinkem. K dostání je například Alpa Pedik antiperspirant sprej na nohy s chlorohydrátem hliníku, Tip Line Antiperspirační deo spray na nohy nebo Scholl Antiperspirant sprej na nohy se složkou s trojím účinkem, který okamžitě neutralizuje zápach, chrání před vznikem dalšího a redukuje vlhkost. Spreje na nohy rovněž často obsahují látky s osvěžujícím efektem (mentol, tea tree aj.), což oceníte zejména při pocitu unavených, těžkých nohou třeba po celodenním stání.

žena v podpatkách

Svědomitost především

Oba typy přípravků vám v boji proti nadměrnému pocení a zápachu určitě pomohou, výběr toho nejvhodnějšího už ale závisí na vás a vašich pocitech. Někomu lépe „sednou“ pudry kvůli své čisté vůni a pocitu sucha, jiní naopak ocení spreje pro jejich snadné a rychlé použití a případné osvěžení přes den. Ať už ale zvolíte kterýkoli produkt, k tomu, aby dobře fungoval a vy už jste se nemuseli stydět zouvat, vždy pamatujte na:
  • pečlivou hygienu svých chodidel,
  • pravidelné čištění obuvi,
  • střídání obuvi, aby mohla pořádně vyschnout,
  • pečlivý výběr druhu ponožek, zejména bavlněných nebo speciálně určených na sport či turistiku,
  • častou výměnu ponožek (klidně i několikrát během dne, pokud je třeba).
Tip redakce:
Vložte na noc do bot plátěný pytlík naplněný jedlou sodou. Ta pohltí vlhkost, do rána budou boty jako nové a vaše nohy budou pěkně v suchu.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít