Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Marie, 62 let: Zažívací potíže a obnova fyzické kondice

Marie, 62 let: Zažívací potíže a obnova fyzické kondice

Marie, 62 let: Zažívací potíže a obnova fyzické kondice

10. května 2021 od Teta drogerie

10. května 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Teta drogerie

Marie se přihlásila do projektu s ambicemi zlepšit zažívací potíže, navýšit váhu a obnovit fyzickou kondici. Marie prodělala operaci žlučníku, po které se její zažívání nenavrátilo do původního stavu tak, jak si představovala. Zažíváte něco podobného? Sledujte, jak proměna Marii prospěje a nechte se inspirovat i vy!


Seznamte se s Marií

Věk:  62 let

Povolání: projektantka v důchodu
 
Co má ráda: Ráda chodí do přírody, pěstuje bylinky a čte. Také ráda jí, ale v poslední době jí některé potraviny nedělají dobře, takže si musí vybírat.
 
Jaký má problém? zažívací potíže po prodělané operaci žlučníku, nižší váha i fyzická kondice
 
Cíl proměny:  přírůstek hmotnosti 3 kg a vyřešení zažívacích potíží
 

Mariiny pokroky

Zajímá vás, jak bude probíhat cesta Marie k lepšímu zažívání i fyzické kondici? Sledujte její pokroky i nové rady odbornice na výživu každý týden.
proměna účastnice

Proměna krok za krokem

NOVÉ Finální měření

Paní Marie se cítí znatelně lépe a špatné zažívání a pocity plnosti výrazně ustoupily. Společně jsme dokázaly přijít na to, které potraviny a v jakém množství nedělaly paní Marii dobře a jaké kombinace nám naopak sedí. Paní Marie podstoupila ke konci projektu také zdravotní vyšetření, ze kterého vzešly pozitivní výsledky, z čehož jsme měly velikou radost. Kromě vyřešení trávících potíží bylo také naším cílem zlepšit fyzickou kondici a celkově zesílit a přibrat na váze, což se nám také povedlo. Finální váha ukázala o 3,1 kg více, z toho 1,7 kg tvoří svalová tkáň. Tréninkový plán nám pomohl zpevnit tělo a cítit se v lepší kondici. Paní Marie si zaslouží velikou poklonu za to, jak se jí podařilo dodržovat jídelní i tréninkový plán po celou dobu projektu a my ji přejeme i nadále pevné zdraví a odhodlání k pokračování v nastálém režimu.

Marie

11. týden proměny

Před finálním měření proběhla krátká přednáška výživové poradkyně Sabiny o zdravé výživě s tipy, jak nově nastartovaný zdravý životní styl udržet.  Zajímá to i vás?  Přečtěte si krátký článek o zdravé výživě.

10. týden proměny

Z paní Marie čišila při hovoru krásná pozitivní energie. Cítí se skvěle. Do jídelníčku zařazujeme další potraviny, protože se trávení a pocity po jídle stále zlepšují. Mimo čisté vody a bylinkových čajů nyní můžeme k fyzické aktivitě zařadit také po menších dávkách minerálky jako je například Magnesia extra (koupit v e-shopu). Paní Marie by se ráda do konce projektu ještě dozvěděla, jak se nejlépe motivovat k pravidelnému cvičení a dodržování celkově nově započatého režimu.

9. týden proměny

Paní Marie se cítí znatelně lépe a pochvaluje si jak pocity přes den, tak už i ve večerních hodinách, kdy problémy se zažíváním ve velké míře ustupují. Cítí se silnější a zdravější. Také cvičící videa zařazuje pravidelně a je tak čím dál více spokojena se svoji kondicí. Abychom podpořili pohybový aparát, zařadí Marie MaxiVita Exclusive kolagen forte+ extra silný (koupit v e-shopu). Kolagen, který tvoří až 40% chrupavky a napomáhá tedy pevnosti kloubů v kombinaci s GS Condro Forte (koupit v e-shopu)  - glukosamin sulfát, který napomáhá k opravám a udržení chrupavky a jehož je ze stravy těžké přijmout (získáván ze skeletů korýšů a měkkýšů). Od posledního měření se Marii podařilo přibrat 1,3 kg váhy.  Na setkání na ní bylo znát, že se cítí celkově sebejistější a zdravější a že ji zdravotní potíže již neomezují v každodenním fungování.

8. týden proměny

Paní Marie se cítí čím dál tím lépe a zařazení prvních mléčných výrobků dopadlo na jedničku:) Trávení funguje tak, jak má a vypozorovaly jsme, že i zpracování kvalitních olejů, které jsme po menších množstvích přidávaly do studené kuchyně, funguje již bez obtíží, z čehož máme velkou radost. Nově jsme také zapracovaly recepty s tuňákem, které se osvědčily a dále budeme zkoušet zařazovat tučnější ryby, abychom jídelníček zakládaly na zdravých tucích, především omega-3 mastných kyselinách. Z mléčných výrobků budeme přidávat kvalitní kefír, který je bohatý na probiotika.

7. týden proměny

Protože zažívací potíže pomalu ustupují, dohodli jsme se s paní Marií, že zkusíme postupně zpátky zařadit první mléčné výrobky, abychom zjistili, zda ony měly na zažívání špatný vliv. Protože jsme vypozorovali, že trávení lépe funguje v prvních částech dne než k večeru, zařazujeme v rámci dopoledních svačin light cottage sýr, který je bohatý na bílkoviny, ale zároveň lehčí na tuky, aby tolik nezatížil, a také kysaný výrobek přírodní tvaroh s jogurtem, který obsahuje probiotika, které jsou přínosné pro správné zažívání. Nadále pokračujeme s bezlepkovou dietou.

6. týden proměny

Paní Marii se podařilo přibrat 1 kg váhy především v rámci svalové hmoty, cítí se tedy silnější a celkově ustupují zdravotní obtíže, na které se soustředíme v první řadě. Vypozorovali jsme, že trávení nefunguje dobře hlavně v pozdních hodinách. Jídelníček tedy nyní budeme upravovat tak, abychom dodávali potřebnou energii více v dopoledních hodinách, navýšíme dopolední svačinu, odpolední snížíme a večeře bude následnovat v dřívějším čase.

Zkuste, stejně jako Marie, zařadit do své každodenní rutiny cviky na protažení zad. Jsou vhodné pro každého. Uleví od bolesti beder, krční nebo hrudní páteře. 

VŠECHNA VIDEA

5. týden proměny

Paní Marie do svého jídelníčku zařadila pravidelně omega-3 a probiotika, bylinné čaje, cvičí 4x týdně a dále dodržuje jídelníček bez lepku a bez mléčných výrobků a odlehčení od těchto potravin se začíná na zažívání v dobrém projevovat.

Fitness a výživová poradkyně Sabina sestavila a doporučuje zařadit další sestavy cviků:

Posilování břicha
Posilování nohou
Posilování rukou a středu těla
VŠECHNA VIDEA

4. týden proměny

Paní Marie se cítí čím dál tím lépe. Stále monitorujeme jednotlivá jídla a hledáme ty nejvhodnější kombinace potravin. Hlídáme množství tuku v jedné porci a zkusíme zařadit další druh ořechového másla, aby byl jídelníček co nejpestřejší. Také nově zařadíme doplněk stravy MaxiVita Exclusive Omega 3 forte (koupit v e-shopu). Omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě klíčové pro veškeré protizánětlivé procesy. Přirozeným zdrojem v potravě jsou především tučné ryby, dále také například vejce z volného chovu, lněná nebo chia semínka.

3. týden proměny

Marie nachází v jídelníčku čím dál více jídel a různých variant, po kterých se už i večer před spaním cítí dobře. Soustředíme se i na kombinace jednotlivých receptů během jednoho dne a čím dál více se blížíme k tomu, abychom Marii našly cestu ke zdravému zažívání. Marie se po 14ti dnech také dočkala prvního příbytku svaloviny a s ní spojené navýšení bílkovin a minerálů. Svalovina nám stoupla o 900 g a z oblasti břicha nám ubyl tuk o té stejné váze. Dochází nám tedy ke zlepšení váhového poměru tuk/svaly. Paní Marie dostala za úkol monitorovat dále kombinace jídel v jednom dni společně se zapisováním večerních pocitů plnosti či nadýmání.

VŠECHNA VIDEA

2. týden proměny

Paní Marie si vyzkoušela první týden nového jídelníčku, ze kterého byly odstraněny mléčné výrobky a také lepek, abychom společně přišly na to, co nám v organismu způsobuje problémy se zažíváním a pocity plnosti před spaním. Mléčné výrobky jsme nahradily rostlinnými mléky a jogurty a pro tepelné úpravy jsme zvolily ghí. Co ale paní Marii chuťově schází je pečivo, které ji zkusíme doplnit Topnatur Low carb směsí na chléb (koupit v e-shopu). Jedná se o směs, do které se přidá vejce a jogurt, který nahradíme opět rostlinnou variantou a uvidíme, zda chuťové buňky paní Marie uspokojíme 😊

Vitar Probiotika Forte
Pocity plnosti před spaním lehounce ustupují, zde ale budeme potřebovat více času na výsledky, než se nová strava projeví. Jako doplněk stravy jsme zvolily bylinné čaje Leros Natur Zažívání (koupit v e-shopu) a Teekanne Játra a žlučník (koupit v e-shopu). Pro posílení střevní mikroflóry doplníme jídelníček o Vitar Probiotika Forte (koupit v e-shopu).

Všechny doporučené doplňky stravy pro Marii najdete zde.

Úvodní schůzka

I když nebyly paní Marii po operaci žlučníku žádné potraviny zakázány, sama vypozorovala, že tučná, těžká a nadýmavá jídla jí nedělají dobře. I přesto, že se takových pokrmů vyvarovává, trápí ji každý večer pocit plnosti. Po konzultaci nad stávajícím jídelníčkem jsme si všimly, že se v každém dni objevuje spousta mléčných výrobků. Dopad jakékoliv potraviny na zdraví člověka je velice individuální a může se měnit i v rámci různých období. 

 
Hlavní úkol:
Zkusit omezit mléčné výrobky a zároveň je nahradit takovými, které budou obsahovat dostatek bílkovin pro budování svalové hmoty, kterou by Marie ráda navýšila. Zároveň se také budeme soustředit na příjem zdravých tuků.

Doporučené změny v jídelníčku

Paní Marii byl navržen jídelníček bez mléčných výrobků a bez lepku, abychom díky eliminaci problémových potravin zjistili, co způsobuje pocity plnosti a nadýmání. Naším úkolem je tedy pozorovat, zda se trávicí problémy zlepší a následně postupně zařazovat potraviny zpět. Tento způsob nám tak může pomoci odhalit, co paní Marii po operaci žlučníku v dosavadním jídelníčku nesedělo. 

Abychom ale zamezili dalšímu ubývání váhy, se kterým Marie bojovala, tvoří nový jídelníček dostatek zdravých a dobře stravitelných tuků jako jsou kvalitní rostlinné oleje (např. lněný a dýňový), ořechová másla, semínka nebo avokádo. 

Podívejte se na příklad doporučeného jídelníčku pro Marii - zde. 
 

Nejvhodnější cviky pro Marii

Cílem paní Marie je zlepšení fyzické kondice a zároveň navýšení svalové hmoty. Doporučením je posilování partií celého těla s menší četností kardia. 
 
Video č. 1: Rozcvičení
Video č. 2: Posílení středu těla
Video č. 3: Protažení
VŠECHNA VIDEA

Doporuční pro všechny: 

  • ideálně fyzická aktivita 4x týdně
  • posilování středu pro správnou funkci těla
  • protahování pro zdravé tělo 

Doporučená péče: NIVEA Výživné zpevňující tělové mléko Q10 Energy + C

Inovativní složení s dvěma silnými antioxidanty -  konzymem Q10 a vitamínem C znatelně zvyšuje pevnost a pružnost pokožky již za 10 dní. Bohaté složení pokožku intenzivně vyživuje až po celých 48 hodin. Je tak vhodně i pro zralou pokožku se sklony k vysušování.

Připravil/a pro vás Teta drogerie

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít