Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Levné letní večeře 7x jinak

Levné letní večeře 7x jinak

Levné letní večeře 7x jinak

11. srpna 2022 od Petra Lamschová

11. srpna 2022 5 minut čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Přemýšlíte, co si uděláte v létě k večeři? Využijte sklizeň ze zahrádky, přidejte pár drobností a zdravá večeře je na světě.
Co uvařit k večeři. To je asi otázka, nad kterou si láme hlavu nejedna hospodyňka. Rozhodli jsme se tedy, že vyřešíme tento problém za vás. Už jste od nás dostali recepty na snídaně, svačiny i obědy. Takže teď přidáváme letní, levné a rychlé večeře, z dostupných a levných surovin, kterými nakrmíte celou rodinu. Aa když na to přijde, můžete tyto recepty použít také třeba na posezení s přáteli nebo domácí party.

1. Zdravé „škvarky“ s koriandrem

Ingredience:
300 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou
4 lžíce sójové omáčky
špetka čerstvě mletého chilli
2 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
2 lžíce Costa d’Oro Il Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-shopu)
2 lžíce řepkového oleje
šťáva z půlky limety
svazek koriandru
2 hlávky salátu little gem
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na velmi jemné kostičky, ideálně 1 x 1 cm, ale spíše ještě menší. Přidáme sójovou omáčku, chilli, zázvor a olivový olej. Promícháme a necháme odležet v chladu alespoň 2 hodiny. Poté rozehřejeme pánev, na ni dáme řepkový olej, a jakmile se zahřeje, přidáme maso. Rozvrstvíme rovnoměrně na pánev. Když maso zbělá, začneme míchat vařečkou a restovat ze všech stran. Tentokrát tak, aby maso bylo o něco více vypečené, až křupavé. Jakmile je hotové, dáme ho do mísy, zakapeme limetovou šťávou, posypeme nasekaným koriandrem a promícháme. Necháme vychladnout a pak servírujeme v listech salátu little gem, které jsme předtím omyli a osušili.
Tip: Lze připravit také s kuřecím masem nebo třeba tempehem.
 
Extra tip:
Nemusíte mít obavy, když si dopřejete více salátových lodiček se „škvarky“, jde totiž o naprosto libové maso. Maso a zelenina jsou zkrátka ideální kombinací party pohoštění. Sáhnout ale můžete také po vegetariánské verzi.

2. Obložený chléb s uzeným pstruhem

Ingredience:
2 filety uzeného pstruha
4 mladé cibulky
1 lučina
4 kyselé okurky
2 hrsti polníčku
4 krajíce celozrnného chleba – můžete nahradit Wasa Original knäckebrotem z žitné mouky (koupit v e-shopu)
1 svazek pažitky
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
Postup:
Uzeného pstruha natrháme na větší kousky. Mladé cibulky nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 5 cm a ogrilujeme je na pánvi. Zelenou nať nakrájíme najemno a smícháme s lučinou. Kyselé okurky nakrájíme na plátky nebo kostičky. Polníček omyjeme a osušíme. Chléb potřeme pomazánkou z lučiny a poklademe polníčkem, kyselou okurkou a kousky pstruha. Ozdobíme grilovanou cibulkou a pažitkou.
 
Tip: Pro barevnější verzi můžete přidat ještě ogrilované proužky červené papriky. 

3. Cuketový hummus s ředkvičkami a bylinkami

Ingredience:
2 střední cukety
2 lžíce Costa d’Oro Il Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-shopu)
2 stroužky česneku
2 lžíce pasty tahini
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce nasekané listové petržele
1 lžíce nasekané máty
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
Postup:
Cukety řádně omyjeme a zbavíme chloupků a konců. Pro hladší variantu hummusu můžeme oloupat, ale nevadí, pokud slupku necháme. Cukety nakrájíme na kolečka nebo na plátky, zakápneme olivovým olejem a ogrilujeme na pánvi nebo upečeme dozlatova v troubě. Necháme chvilku odpočinout v alobalu. Poté dáme do mixéru, přidáme oloupané stroužky česneku, tahini pastu, citronovou šťávu, bylinky a rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme, můžeme případně ještě dochutit citronovou šťávou. Pokapeme olivovým olejem a podáváme s na kousky nakrájenými ředkvičkami, které jsme zbavili kořene a stonku. Můžeme přidat také pita chléb a ozdobit čerstvými bylinkami.

4. Zapečená brokolice se sýrem halloumi 

Jde o polotvrdý sýr, který je vhodný k tepelné úpravě, protože se neroztéká. Navíc je skvělý při hubnutí a své místo má i ve stravě vegetariánů, kterým chybějí bílkoviny.
 
Ingredience:
3 pórky (pouze bílá část)
30 g másla
1 polévková lžíce tymiánu
60 ml jablečného octa
1 polévková lžíce Druid Javorového sirupu (koupit v e-shopu)
1,5 l vody
4 malé brokolice
300 g sýru halloumi
12 větviček šalvěje
2 lžíce Costa d’Oro Il Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-shopu)
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
Postup:
Pórek nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme pórek a tymián a za občasného míchání opékáme, dokud pórek nezměkne. Poté přidáme ocet, javorový sirup, sůl a pepř a vaříme ještě asi 5 minut. Poté dáme stranou. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Ve velkém hrnci necháme vařit vodu. Jakmile začne vřít, dáme do ní brokolici a vaříme asi 4 minuty. Poté slijeme a brokolici prudce zchladíme. Plech vyložíme pečicím papírem, z brokolice odkrojíme stonek a růžičky dáme na plech. V každé uděláme tři řezy, asi po 3 cm. Takto vzniklé dutiny naplníme karamelizovaným pórkem, plátkem sýra halloumi a snítkami šalvěje. Pokapeme olejem, posypeme solí a pepřem a pečeme asi 10 minut, nebo dokud vše nezezlátne.
 
Tip: Podávejte jako večeři či oběd.
 
Box: Pro vylepšení chuti můžete brokolici uvařit v kuřecím či zeleninovém vývaru.

5. Cuketovo-květákové placičky s pošírovaným vejcem 

Ingredience:
400 g jemně nasekaného květáku
360 g nastrouhané cukety
70 g nastrouhané goudy
2 vejce
45 g Atika Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
1 polévková lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
¼ šálku nasekané petrželky
Costa d’Oro Il Biologico nefiltrovaný olivový olej (koupit v e-shopu)
4 vejce
mletá červená paprika
několik snítek čerstvé máty
citron na ozdobu
řecký jogurt
Postup:
Květák a cuketu, nastrouhaný sýr, vejce, mouku a citronovou kůru s petrželkou dáme do mísy a dobře promícháme. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej. Asi ¼ šálku směsi narovnáme na pánev ve tvaru placičky a pečeme po obou stranách dozlatova asi 4 minuty. Hotové placičky dáme na talíř, poklademe sázeným nebo pošírovaným vejcem, posypeme mletou paprikou a nasekanou nebo natrhanou mátou, zdobíme měsíčkem citronu a lžící jogurtu.
 
Tip: Placičky můžete smažit na lívanečníku nebo také upéct v troubě.

6. Minipizzy bez mouky 

Ingredience:
1 brokolice
1 vejce
3 lžíce ovesných vloček
oregano
sůl, pepř
 
Náplň:
  1. rajčatové sugo, mozzarella, bazalka
  2. rajčatové sugo, šunka, žampiony, mozzarella
  3. rajčatové sugo, cuketa, paprika, rajčata, černé olivy, parmazán
  4. rajčatové sugo, prosciutto, rukola, mozzarella
Postup:
Brokolici uvaříme ve vodě (asi 10 minut) a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme vejce, rozdrcené a rozmixované vločky a oregano. Vypracujeme těsto. Z něj tvoříme na plech vyložený pečicím papírem tenká minikolečka o průměru asi 8–10 cm. Poklademe náplní podle vlastní fantazie a pečeme v troubě při 200 °C asi 20–25 minut podle velikosti pizzy.
 
Tip: Brokolici můžete v těstě nahradit květákem.
 
Extra tip:

Pizza bez mouky? Jde to. A chutná skvěle. Klasické těsto v našem případě nahradí rozmixovaný květák nebo brokolice společně s ovesnými vločkami. Brokolice i květák jsou dva druhy zeleniny, které jsou velmi nízkokalorické, a navíc bohaté na vlákninu, takže skvěle zasytí.
Extra tip: Dezert na závěr

7. Malinovo-mátové nanuky

Ingredience:
300 g malin
5 snítek máty
1 banán
 
Postup:
Maliny omyjeme, stejně jako mátové lístky, a dáme do mixéru. Přidáme banán a vše rozmixujeme. Touto směsí plníme nanukové formy, které dáme do mrazničky minimálně na 3 hodiny ztuhnout, ideálně přes noc.
Tip: Podávejte na ledu.
 
Extra tip:
Bez mléka, bez lepku, bez laktózy, bez cukru a dochucená pouze ovocem a bylinkou. Neexistuje lepší zdravá zmrzlina.

Foto: Shutterstock a archiv CNC
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít