Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kvasinky útočí: 10 obránců sexu!

Kvasinky útočí: 10 obránců sexu!

Kvasinky útočí: 10 obránců sexu!

4. srpna 2018 od Anna Adlerová

4. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem MUDr. Jakub Neumayer

Kvasinková infekce je strašák, který občas potrápí každou ženu. V letních měsících se výskyt infekce zvyšuje přímo úměrně se stoupajícími teplotami, nesprávnou hygienou i krátkými románky. Víte, s čím máte tu čest a jak se bránit? Ve spolupráci s MUDr. Jakubem Neumayerem jsme pro vás dali dohromady desítku pravidel, která vám pomohou vyhnout se kvasinkám obloukem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Identifikace problému

Bílý až tvarohovitý výtok, zarudnutí, nepříjemné svědění a pálení… Sedí to? Pak vás přepadly kvasinky (mykóza) neboli odborně kvasinková vulvovaginitida. Ta patří k nejčastějším gynekologickým problémům trápícím ženy nejen přes léto. „Jedná se o zánět vulvy a vaginy způsobený nejčastěji kvasinkou Candida Albicans," vysvětluje lékař. „Většinou se nejedná o infekci jako takovou, ale častěji jde o změnu poměru v počtu mikrobů, které normálně pochvu obývají."


2. Vsaďte na sukni

V sukni skvěle ochráníte své intimní partie! Podle doktora Neumayera je důležité začít už od prádla. Dopřejte si trochu svěžího vánku. Noste sukně a doplňte je bavlněnými kalhotkami. Vyhněte se kalhotkám typu tanga a neprodyšným materiálům. Opravdové milovnice života bez zábran můžou kalhotky vynechat úplně.

sukně

3. Perte jinak

Kvasinkovou infekci může způsobovat i prášek na praní, který je hodně parfémovaný. Pokud se vás kvasinky ne a ne pustit, možná je čas vystřídat svůj oblíbený prášek šetrnější alternativou typu „sensitive“ nebo určený na praní prádla pro děti.


4. Řekněte NE tamponům

Výraznou pomoc při kvasinkové infekci poskytuje výměna tamponů za vložky. Pokud se rozhodnete dlouhodobě pro tuto změnu, používejte pouze vložky bez parfemace.


5. Koupání?

Při rozhodování, kde se svlažit, jednoznačně volte moře. Pokud se přece jen ocitnete v chlorovaném bazénu, můžete si jako ochranu vaginálně aplikovat bílou vazelínu. Přírodním koupalištím dejte sbohem!

bazén

6. Přehnaná hygiena škodí

Pozor na kosmetiku ve vaně! Na intimní oblasti by totiž měla přijít pouze čistá voda nebo speciální přípravky s nízkým PH, jako je např. Intimní mycí gel Chilli intima nebo Ameté Intimní mycí gel Sensitive.


7. Háčky v jídelníčku

Stejně jako všechny ostatní procesy v těle i kvasinkovou infekci může významně ovlivnit také jídelníček. Omezením sladkostí, bílého pečiva, plísňových sýrů a alkoholu nevylepšíte jen svou postavu, ale ochráníte i svůj intimní život.


8. Sežeňte si volně prodejná léčiva!

Nemusíte hned běžet do ordinace pro recept, i když je odborné posouzení situace vždy lepší. Pokud vás problémy přepadly na dovolené, v nejbližší lékárně vám určitě poradí, co si koupit. Kvasinky se léčí vaginálním podáním čípků na noc. Při svědění je můžete doplnit i vaginálním krémem podávaným zevně.
 

9. Zabraňte opakování!

Trpíte na opakované záněty? Zkuste myslet trochu dopředu a dopřejte si pravidelné výplachy. Vhodnou formou prevence jsou i polykací laktobacily nebo dlouhodobé užívání probiotik.

sexuální partner

10. Pohlídejte si partnera

Dobrou zprávou je, že se svými potížemi nemusíte hned běžet i za partnerem, pokud se u něj příznaky zatím neobjevily. Podle gynekologa stačí léčit partnera vaším předepsaným lékem až v momentě, kdy se příznaky jako zarudnutí, svědění a pálení projeví.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem MUDr. Jakub Neumayer

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
bozana novakova 29.října 2019
To je dobry, ja driv pouzivala chilli ale nejak mi to zacalo vadit. nevim proc, rikaj ze by nemelo. Chci zkusit novyho neco, nasla jsem toto https://www.gynella.com/produkt/gynella-intimate-wash/ treba mi to nebude vadit. Mate zkusenost? diky

Expert z článku

MUDr. Jakub Neumayer
Gynekolog
153
"gynekologie"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít