Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Které chloupky bychom (ne)měli vytrhávat?

Které chloupky bychom (ne)měli vytrhávat?

Které chloupky bychom (ne)měli vytrhávat?

18. října 2019 od Karolína Hornová

18. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Chloupky jsou vnímány jako něco nepatřičného. Mají ale svou funkci, třeba ochranu před infekcí. Věděli jste, že epilovaná pokožka se po zranění hůře hojí? A že byste si neměly holit nohy před vstupem do sauny? Zjistili jsme o chloupcích vše, co vás může zajímat.
Zbavování se ochlupení je trendem, který se ve vlnách vrací v průběhu celé historie lidstva. Ochlupení samozřejmě má svůj význam (např. v podpaží odvádí pot od pokožky a chrání proti otěru, na nohou funguje jako pozůstatek srsti a našim předkům umožňovalo lepší termoregulaci v zimě). Zároveň přináší i své nevýhody. Kromě estetického hlediska může jít i o bakterie, které na chloupcích ulpívají a tvoří nepříjemný zápach. Chloupků se lidé zkrátka většinou z určitých důvodů zbavují. Někdy to ovšem přehání… Existují chloupky, které se vyskytují jednotlivě nebo v malém počtu. Některé z nich je lepší nevytrhávat, ale třeba jen zastřihávat nebo depilovat povrchově – např. pomocí depilačního krému.

Chloupky v nose a uších? Zastřihávat!

„To, že na určitém místě rostou chloupky, je znakem, že je místo více prokrvené – typickým příkladem je nosní sliznice u okraje nosních dírek,“ zmiňuje kosmetička Julie Bauer Šnoblová a pokračuje: „Když chloupek vytrhneme, prázdné místo se vyplní krví a vznikne vlastně malá ranka. Může jít o poměrně dost bolestivý proces a v krajním případě může dojít i k lokální infekci. Chloupky v nose proto vždy doporučuji netrhat, ale zastřihávat nůžtičkami nebo speciálním strojkem.“ Chloupky zde mají částečně i ochrannou funkci – do určité míry brání vniknutí nečistot a infekcí do nosu. Podobné je to i s chloupky v uších – pokud jimi „trpíte“, je opět lepší je zastřihávat. Jiné chloupky na obličeji, například knírek, už ale můžete odstranit pomocí Veet Voskových pásek na obličej pro citlivou pokožku a ubrousky pro závěrečnou péči (koupit v e-shopu).
ucho

Depilace intimních partií – ano, nebo ne?

Ochlupení v intimních partiích má svůj smysl – chrání jemnou kůži a opět má i funkci bariéry. Celkové odstranění dříve hustého ochlupení může vést třeba k výskytu kvasinkových infekcí, protože pohlavní orgány jsou najednou mnohem méně chráněné. Pokud na kvasinkové infekce trpíte, je namístě zvážit třeba pouze částečnou depilaci či epilaci v oblasti bikin. „V oblasti bikin mají chloupky už víceméně jen ‚historický‘ význam a depilace z estetických, ale i praktických důvodů zde ničemu nevadí,“ dodává kosmetička.
 

Tip redakce:
Pokud chcete citlivě přistupovat k pokožce na intimních místech, pak můžete pro epilaci zvolit například
Veet Voskové pásky pro citlivou pokožku - bikiny a podpaží (koupit v e-shopu) nebo Strep Crystal Voskové pásky pro epilaci tváře a citlivých míst (koupit v e-shopu).

intimní partie

Chloupky na mateřských znaménkách: Netrhat!

Mateřská znaménka jsou velmi citlivým kosmetickým i dermatologickým tématem. „Osobně trhání chloupků na znaménkách vůbec nedoporučuji, a to z důvodu možného spuštění krvácení a zásahu do struktury znaménka, které může mít i velmi nepříjemné následky,“ varuje Julie Bauer. Doporučuje chloupky na znaménkách pouze zastřihávat, případně používat jemný depilační krém. „Dalším a v mnoha směrech nejbezpečnějším řešením je odstranění celého znaménka zkušeným dermatologem,“ dodává kosmetička.

Podobné zacházení platí i pro chloupky v okolí bradavek – pokud jsou silné, může být trhání velmi bolestivé a zadělat na lokální zcitlivění až po dobu několika dnů. „Pokud jsou chloupky dva, tři, tak je klidně opatrně trhejte. S výraznějším a nepoddajným ochlupením v této oblasti zajděte na odbornou depilaci nebo použijte depilační krém,“ radí kosmetička. Zkusit můžete i Purity Vision BioEpil Depilační cukrovou pastu (koupit v e-shopu).

mateřské znaménko

Depilace před opalováním a saunou? Raději ne

Mnohé ženy se chloupků na nohou zbavují depilací holením, krémem či epilací strojkem, voskem a dalšími metodami. Každá má tu svou oblíbenou, ale měly byste vědět, že jsou momenty, kdy je lepší odstranění chloupků o pár dnů odložit. Kdy? Těsně před opalováním (pokožka je zcitlivělá a mohla by zareagovat solární dermatitidou), vstupem do solné koupele (sůl je agresivní a oholené nohy v ní začnou velmi nepříjemně pálit) nebo před saunou či koupáním v rybníce (holení a trhání chloupků způsobí mikroskopické ranky, do kterých se může zanést infekce).
sauna
Tip redakce:
Kde jsou chloupky, tam je život. Ve folikulech (váčcích) vlasů a chlupů je obsaženo velké množství kmenových buněk, které mimo jiné urychlují hojení. Jednoduše – ochlupená místa a místa s vlasy se hojí rychleji než ta bez nich. Pokud epilací zcela odstraníte chlup s váčkem, do určité míry omezíte schopnost regenerace své kůže.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít