Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Konopná kosmetika

Konopná kosmetika

Konopná kosmetika

4. září 2017 od Pavla Maříková

4. září 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem PharmDr. Tereza Houdková

Dnes se již příliš nikdo nepozastaví nad tím, že se v lékárenství a kosmetice používá i léčebné konopí. Pomáhá při ekzémech, akné, ale má též mnoho dalších pozitivních účinků. Na využití konopí v kosmetice jsme se zeptali lékárenské magistry PharmDr. Terezy Houdkové, která se zajímá o přírodní léčbu a oblastí léčivého konopí se zabývala v rámci svého doktorandského studia.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Kosmetika z konopí se používá od nepaměti. Již tisíce let před naším letopočtem tato zázračná bylina plnila svou úlohu ať už v lidovém léčitelství, tak např. ve stavebnictví či textilním průmyslu. Historický původ byl zaznamenán v Číně, a to již 6000 let př. n. l.,“ říká Tereza Houdková. Konopí je tak jedna z nejstarších a nejvšestrannějších rostlin, kterou lidstvo zná a kterou ve svých zkrášlovacích recepturách používaly i naše babičky.
 
Kosmetika z konopí se používá jak pro prevenci, tak i cílenou léčbu již vzniklých problémů. Vzhledem ke svým velmi dobrým regeneračním účinkům dokáže podpořit přirozenou regeneraci kůže při mechanickém poškození, popáleninách nebo drobných poraněních. Velmi často se také jedná o produkty, které mají certifikáty, že neobsahují parabeny, sulfáty a silikony.
 
Jako kosmetické produkty z konopí najdete běžně v drogerii:
 

•     Krémy
•     Emulze
•     Šampony
•     Masti 

  

Konopná kosmetika není návyková

Aby bylo možné využít konopí pro výrobu kosmetiky, je třeba v souladu s českými zákony používat pouze konopné semínko ze schválených odrůd technického nebo průmyslového konopí, které obsahují zákonem povolenou hladinu THC do 0,3 %. „Olej se lisuje za studena přímo ze semínek, a tím je docíleno toho, že se zachovají všechny důležité a aktivní složky konopí. Vznikne tak panenský konopný olej, který se pak nadále využívá ve výrobě,“ vysvětluje Tereza Houdková.  Konopná kosmetika je tak úplně bezpečná a určitě byste z ní neměly mít strach. „V oblasti dermatologie rozhodně nemůže způsobit návyk. Všeobecně se jedná o velmi bezpečnou a k lidskému tělu šetrnou alternativní léčbu.“


Pozor na alergickou reakci

Konopná kosmetika je vhodná především pro problematickou a citlivou pleť. Působí totiž protizánětlivě a zklidňuje. „Léčebné konopí je v oblasti dermatologie indikováno především na lupénku, akné, atopické ekzémy, popáleniny a opruzeniny. Širokou škálu použití má nejenom v dermatologii, ale i jiných medicínských oborech, kdy je užíváno nejen zevně, ale i vnitřně,“ vysvětluje lékárnice.

Konopná kosmetika
 
Stejně jako i v jiných případech bylinné kosmetiky působí kosmetika z konopí na každého individuálně. U někoho dokáže zázraky, tudíž vyléčí i akutní stavy. Nicméně je třeba počítat i s variantou, že určití lidé mohou být na konopí imunní, či dokonce alergičtí. Stejně tak jako u léků platí fakt, že ne každé léčivo je pro každého, u léčivých bylin je tomu podobně. Komu konopí tzv. sedne, může je užívat preventivně, a to jak na chronické, tak i na akutní stavy. „Pokud si pacient zvolí léčbu pomocí přípravků s obsahem kortikosteroidů, není problém konopnou kosmetiku používat jako doplněk. Pochopitelně se nedoporučuje aplikace obou přípravků dohromady,“ zdůrazňuje Tereza Houdková.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem PharmDr. Tereza Houdková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

PharmDr. Tereza Houdková
Lékárnice
4834
"Příroda je mocná čarodějka."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít