Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jezte víc a zhubnete i bez diety. Víme proč!

Jezte víc a zhubnete i bez diety. Víme proč!

Jezte víc a zhubnete i bez diety. Víme proč!

23. srpna 2022 od Petra Lamschová

23. srpna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Chcete zhubnout? Pak vám prozradíme jednu zajímavou informaci. K tomu, aby se vám podařilo zhubnout bez diety, stačí, abyste jedli víc. Většina dietářů totiž dělá stejnou chybu, jedí strašně málo. Tělo se pak brání a ukládá si tuk na horší časy. Co tedy dělat, aby se vám ručička na váze konečně pohnula směrem dolů? Zeptali jsme se výživové specialistky Adély Skoupé.

Chci zhubnout, jak moc může moje snažení ovlivnit jídlo?

Už roky se říká, že jídlo je cca 70 % úspěchu. Já si to ale úplně nemyslím, dávám mu trochu menší zásluhy. Především v posledních letech, kdy je doba hodně uspěchaná a lidé na sebe a skutečné hodnoty dost zapomínají, se na další místa ve výčtu významných faktorů dostávají i jiné položky než jen strava.
Chci zhubnout, jak moc může moje snažení ovlivnit jídlo?

Proč nemá stejnou váhu spánek a cvičení, ale jídlo?

Jídlo bude u naprosté většiny z nás vždy na prvním místě a bude zásadní. Spánek, odpočinek obecně a aktivní způsob života jídlo ale dost „dotahují“. Potřeby každého z nás jsou ale velmi odlišné, a tedy i priority pro každý organismus jsou jiné. Někdo potřebuje více spát, jiný dokonale jíst a někdo si zase muže ledacos v jídlo dopřát, hlavně když se bude hýbat.

Pokud za vámi přijde klient, který chce hubnout, stane se vám, že po prozkoumání všech náležitostí zjistíte, že jí málo nebo moc?

Jen velmi zřídka se lidé stravují optimálně vzhledem ke svým potřebám. A rozhodně častější situace je ta, kdy jí klient méně … přirozeně! Lidé dnes na jídlo / na sebe bohužel nemají moc času. 
Proč nemá stejnou váhu spánek a cvičení, ale jídlo?

Co to znamená jíst málo?

Jíme-li málo, je náš energetický příjem pod hodnotou našeho bazálního metabolismu. Přijímáme tedy méně energie, než náš organismus potřebuje k udržení všech vitálních funkcí. 

Co to znamená jíst moc?

Jíme-li moc, jídlem denně přijmeme více energie, než jsme schopni za jeden den využít. Vzniká tedy přebytek, který je-li udržován dlouhodobě, je na nás jednoduše vidět. 
Kde dělají hubnoucí a dietáři největší chyby v jídelníčku? Zkusme vyjmenovat a popsat proč?

Proč tedy musíme jíst víc, abychom zhubli?

Dlouhodobým příjmem pod hodnotami bazálního metabolismu učíme tělo s energií nakládat úsporněji. To poslední, co bude tedy organismus dělat, je zbavovat se zásob. Pro redukci přebytečného tuku musíme metabolismus opět rozpohybovat, naučit ho efektivně využívat jak energii přijatou z potravy, tak tu ze zásobních zdrojů.

Fungují tři věci:
1) stabilně přijímat dostatek energie,
2) pravidelně se pohybovat,
3) vše kompenzovat dostatkem odpočinku.

Kde dělají hubnoucí a dietáři největší chyby v jídelníčku? Zkusme vyjmenovat a popsat proč?

  1. Jednou z nejčastějších chyb v jídelníčku je, že při  nezdaru se uchylují k dalšímu a dalšímu snížení příjmu, přičemž se dostávají do stavu podvýživy, resp. hodnot pod bazálním metabolismem. Cesta zpět je pak velmi obtížná a často demotivující, musejí se smířit i s nějakým prvotním nárůstem váhy. Pro laika je logickým krokem ubrat na jídle, je to ale většinou špatně.
  2. I přesto, že je příjem energeticky dostatečný, v rámci makroživin je jídelníček nevyvážený. Toto je často výsledek nepochopení obrovské hromady informací v médiích, které často laik neumí dobře interpretovat a pak především aplikovat na svůj vlastní případ. Protože to, co funguje Marii odvedle, ještě nemusí fungovat u mě.
  3. Přehánějí to s pohybovou aktivitou, kterou jejich jídelníček není schopen vyvážit a kterou neumějí dostatečně kompenzovat ani odpočinkem. Takových „přetrénovaných“ s deficitem v jídle i odpočinku běhá mezi námi skutečně hodně. 
Jak by měla vypadat správná skladba jídelníčku a co se stane, když občas zhřeším? Je vlastně vůbec dobré zařazovat ještě jeden hřešící den?

Jak by měla vypadat správná skladba jídelníčku a co se stane, když občas zhřeším? Je vlastně vůbec dobré zařazovat ještě jeden hřešící den?

Vyvážený jídelníček by měl obsahovat dostatek kvalitní zeleniny a ovoce, potraviny bohaté na vlákninu (luštěniny, obiloviny – ovesné vločky aj.) a bílkoviny, ale také kvalitní rostlinné i živočišné tuky. Individuálně pak v množstvích a poměrech vhodných pro každého z nás.
Hřešící den není na škodu, ale musíme si uvědomit, že čím více takových dní je, tím jsme my od cíle dál. Jeden volný den týdně je optimum. Vyřeší rodinné oslavy, výlety s dětmi, pracovní večeře, ale nakonec naštěstí nic nepokazí.
Tip redakce:
Základem je tedy nehladovět. Co vám pomůže nehladovět a nastartovat zdravý životní styl?
Zkuste mít u sebe vždy něco zdravého a dobrého,
co zažene chutě, hlad a vašemu tělu prospěje. Myslete na bílkoviny, jichž je v jídelníčku většinou málo. Zkuste tedy třeba Jim Jerky Prémiové sušené maso hovězí (koupit v e-shopu), což je kvalitní bílkovina, kterou můžete mít schovanou třeba v kabelce nebo v šuplíku. Skvělé jsou také třeba proteinové tyčinky, například Tyčinka PRO-TE(BE)-IN High protein kokos (koupit v e-shopu). A zkusit můžete také Topnatur Low carb kaši mandlovou (koupit v e-shopu), jež se hodí třeba na snídani, ale také na svačinu v práci.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít