Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jana, 44 let: Redukce váhy a zdravý jídelníček pro celou rodinu

Jana, 44 let: Redukce váhy a zdravý jídelníček pro celou rodinu

Jana, 44 let: Redukce váhy a zdravý jídelníček pro celou rodinu

10. května 2021 od Teta drogerie

10. května 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Teta drogerie

Maminka dvou dcer Jana se přihlásila nejen s cílem redukovat svou váhu. Její motivací jsou především její dcery, kterým chce být vzorem. Protože se s dětmi ztratila pestrost v jídelníčku, budeme zkoušet nové zdravé recepty, které by chutnaly nejen Janě, ale právě především i holčičkám. Což bude určitě výzva. Chcete i vy vnést svěží zdravý vítr do jídelníčku vaší rodiny? Pak sledujte cestu Jany.


Seznamte se s Janou 

Věk:  44 let

Povolání: obchodní managerka
 
Co má ráda: Říká o sobě, že je takový "radostný" a "těšící se" typ. Pokud není něco vyloženě v nepořádku, jsem spokojená tak nějak automaticky. Nicméně radost mi dělají především děti - namalovaným obrázkem, naučením se něčeho nového, chytře položenou otázkou, jen tak obejmutím, nebo když se jim něco povede a ta jejich radost je nakažlivá. Mám ráda ruční práce a tvoření, procházky a večeře s kamarádkami a výlety a cestování s rodinou, ale to je teď vše dost omezené, tak si tak trošku trpím. Také mi moc chybí sauna, která je pro mě maximem relaxu. 

Jaký má problém? vyšší váha i malá pestrost rodinného jídelníčku
 
Cíl proměny: redukce hmotnosti o 8 kg a zdravý jídelníček pro celou rodinu
 

Janiny pokroky

Zajímá vás, jak bude probíhat cesta Jany ke své vysněné hmotnosti? Sledujte její pokroky i nové rady odbornice na výživu každý týden.
proměna účastnice

Proměna krok za krokem

NOVÉ Finální měření

Paní Jana předčila svůj nastavený cíl a finální váha ukázala o 10 kg méně než při počátečním měření. Tuková tkáň ubyla o 7 kg rovnoměrně z celého těla. Útrobní tuk se snížil z čísla 11 na číslo 6. Nejvíce centimetrů jsme ztratila Jana v pase, zde je o 14 cm užší. Na stehnech jsme naměřily o 9 cm méně. Jana má za sebou dlouhý kus cesty a její výsledky jsou skvělé. I když pro ni byl nově nastavený životní styl velkou výzvou, postavila se k němu čelem a výsledky na sebe nenechaly čekat. Paní Janě moc gratulujeme a držíme ji palce, ať si užívá nový životní styl s lehkostí.
Jana

11. týden proměny

Před finálním měření proběhla krátká přednáška výživové poradkyně Sabiny o zdravé výživě s tipy, jak nově nastartovaný zdravý životní styl udržet.  Zajímá to i vás?  Přečtěte si krátký článek o zdravé výživě.

10. týden proměny

Jana se cítí čím dál tím lépe. Okolí si začalo všímat změn, což vždy dodá elán k dodržování zdravého režimu. Je plná energie. Nejvíce je Jana spokojena s tím, že díky vyvážené snídani a celkově pocitům spokojené sytosti nemá potřebu „umlsávat“ během dne. Příště by se Jana ráda dozvěděla obecné rady, jak odlehčit jídla a tipy na zdravé fit pečení.

9. týden proměny

Paní Jana přišla na měření v dobré náladě, těšila se na výsledky a měla také proč :) Váha ukázala o 3,5 kg méně, z čehož 2 kg tvořil tuk, zároveň došlo k odvodnění organismu. Útrobní tuk klesl o 2 body. V pase se ztratily další dva centimetry. Od počátečního cíle zredukovat váhu o 8 kg Janu dělí 0,7 kg. Kalorický příjem necháváme stejný a těšíme se na finální měření, které proběhne už za tři týdny!
 
VŠECHNA VIDEA

8. týden proměny

Paní Jana má za sebou týden, během kterého cítila, že si vše sedlo přesně tak, jak mělo. S nově upravenými porcemi je spokojena, necítí se plná, ale na každé další jídlo se těší. Tělo si zvyklo na pravidelný příjem vyvážené stravy, metabolismus se nastartoval a tělo tak nemá potřebu ukládat si zásoby energie navíc. Do tréninkového plánu si paní Jana pravidelně zařazuje i delší jízdu na rotopedu jako aerobní aktivitu pro podporu spalování tuku. Z nových receptů je nadšená a velice si oblíbila například zdravý mrkvový dortík připravený z nastrouhané mrkve, pomletých ovesných vloček a vejce ozdobený tvarohem s čekankovým sirupem a posypaný low carb musli.

7. týden proměny

U paní Jany jsme upravovali především porce zeleniny, které byly ze začátku zvoleny záměrně vyšší, aby bylo v jídelníčku dosaženo dostatečného pocitu sytosti. Nyní jsme tyto porce vybalancovávali komplexními sacharidy, které se nacházejí například v celozrnných přílohách nebo luštěninách, abychom zachovali dostatek vlákniny, ale velikostně bylo jídlo menší. Energetický příjem jsme snižovali v rámci odpoledních svačin, které nyní bereme spíše jako menší doplněk pro uspokojení sladkých chutí. Hlídáme dostatečný příjem tuků v jídelníčku, jejichž denní gramáž jsme zachovali stejnou, abychom měly pod kontrolou hormonální procesy v těle, pro které jsou tuky velice důležité.

6. týden proměny

Jana na sobě pozoruje změny především v úbytku tuku v oblasti břicha a to se také objevilo i na měření. Obvod pasu má nyní o 10 cm užší. InBody váha naměřila o 4 kilogramy méně. Útrobní tuk klesl o dva body. Energetický příjem budeme lehce snižovat, abychom podpořili další redukci váhy.
 

Jana může pokračovat na zvyšování fyzické kondice sestavou kardio cviků pro pokročilé, u kterých dochází k největšímu spalování tuků.

VŠECHNA VIDEA

5. týden proměny

Jana stále zkouší nové recepty a učí se další kombinace různých surovin a chutí mezi sebou. Těší se, až budeme po týdnu lehce ubírat porce, protože pořád trochu bojujeme s velikostí jednotlivých jídel a pocity sytosti, které nám poskytuje především dostatek bílkovin a vlákniny z velkého množství zeleniny v jídelníčku. S pocity hladu tedy opravdu Jana problém nemá :) Ale protože je jídelníček vyvážený a pravidelný, dochází ke zdravému úbytku váhy a to především z tuků.

Fitness a výživová poradkyně Sabina sestavila a doporučuje zařadit další sestavy cviků:
Posilování břicha
Posilování nohou
Posilování rukou a středu těla
VŠECHNA VIDEA

4. týden proměny

Paní Jana je nadšená z doby trvání přípravy jednotlivých jídel, protože jí vaření nezabere mnoho času, a přitom se jedná o zdravá a komplexní jídla. Stále se cítí většinu času syta a žádné hladovění nenastává. Postupně zkoušíme nově zařazené svačiny. Jako první přišly na řadu brownies vafle. Paní Jana si přála vymyslet recept, který by uspokojil její chutě po čokoládě, a tak jsme našly takový, ve kterém se ukrývá vysokoprocentní čokoláda. V poměru s ostatními potravinami si i takové můžeme s klidem na duši v redukčním jídelníčku dovolit. Navíc kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, mají také své zdravotní benefity. Čím méně zpracované suroviny jsou, tím lépe, pokud tedy zařadíme do jídelníčku nepražené raw kakaové boby, můžeme tak podpořit prokrvení mozku a paměť, normální krevní tlak a předcházení onemocnění srdce a cév.

3. týden proměny

Jana s jídelníčkem statečně bojuje, i když ji chybí sladké chutě, na které byla zvyklá více, než se v novém plánu nacházejí. Vymyslely jsme tedy spolu obměnu odpoledních svačin, kde zachováme stejnou kalorickou hodnotu, ale pohrajeme si více s chutěmi tak, abychom Janě vyhověly, ale stále si zachovaly stejný energetický příjem.

Janě se podařilo navýšit svalovinu o 300 g, zároveň došlo ke ztrátě tuku o 2,3 kg. Útrobní tuk se snížil o 1 bod. Největší rozdíl jsme zaznamenaly v obvodu boků, který se snížil o 5 cm. Jana se těší na nové svačiny a na cvičení, ve kterém ji chtějí podpořit i její holčičky 😊
VŠECHNA VIDEA

2. týden proměny

U Jany v jídelníčku budeme vymýšlet různé variace zeleniny, které lze zaměňovat mezi sebou, aby bylo možné trochu více improvizovat s tím, co máme v ledničce.

Jana vyzkoušela prvních pár receptů a celkově byla překvapena z velikostí porcí jídel, které někdy nebyla schopná dojíst. Jakmile se totiž jídla skládají z výživných potravin bohatých na bílkoviny, vlákninu, komplexní sacharidy a zdravé tuky, brzy zjistíte, že hlad zde opravdu nebude hrát roli, a přesto se může jednat o chutná a uspokojující jídla.
Allnature Mladý ječmen
Jako doplněk stravy jsme pro Janu zvolily Allnature Mladý ječmen (koupit v e-shopu), který působí na podporu celkového zdraví, ať už se jedná o nervový systém, imunitu či metabolismus, a protože má Jana ráda bylinkové čaje, zařadily jsme v dopoledních hodinách směs bylinného a zeleného čaje od Teekanne Fit and Slim (koupit v e-shopu)  na podporu energie, koncentrace a harmonie.

Všechny doporučené doplňky stravy pro Janu najdete zde.

Úvodní schůzka

Monitoring stávajícího jídelníčku nám odhalil Janin odpolední kávový rituál, který je často spojený i se sladkou tečkou. 

 
Hlavní úkol:
Najít zdravé alternativy sladkých jídel, kterými se bude moci Jana inspirovat a překvapit tak příště návštěvu i rodinu domácím fit dezertem.

Doporučené změny v jídelníčku

Paní Jana od projektu očekává především zpestření dosavadní stravy, která s dětmi časem zjednotvárnila. V novém jídelníčku nalezneme recepty, které jsou nutričně vyvážené a mohly by uspokojit jak paní Janu, tak její holčičky. Jedná se například o domácí nutellu z avokáda, banánu, tvarohu, kakaa a jemného arašídového másla. 

Na snídani najdeme také francouzské tousty v kokosovém mléce, ozdobené tvarohem a čekankovým sirupem nebo proteinovou krupicovou kaši z vanilkového proteinu.

Na hlavních jídlech se nám objevují nové recepty například na tuňákové karbanátky na ghí nebo špenátové palačinky z rostlinného mléka. 

Podívejte se na příklad doporučeného jídelníčku pro Janu - zde. 

Nejvhodnější cviky pro Janu

Paní Jana má za cíl naučit se zdravé životosprávě a zároveň lehce zredukovat hmotnost. Proto bych jí doporučila několikrát za týden kardio cvičení pro začátečníky, zaměřit se spíše na delší trvání a aerobní intenzitu. 

Určitě je potřeba pro funkční pohyb soustředit se na posílení středu těla. Co se týká zpevnění, je vhodné posilovat jednotlivé partie.
Video č. 1: Rozcvičení
Video č. 2: Posílení středu těla
Video č. 3: Protažení
VŠECHNA VIDEA

Doporuční pro všechny: 

  • fyzická aktivita ideálně 4x týdně
  • posilování středu pro správnou funkci těla
  • protahování pro zdravé tělo 

Doporučená péče: NIVEA Zpevňující tělové mléko Q10 Energy + C

Inovativní složení se 2 silnými antioxidanty - koenzymem Q10 a vitamínem C znaželně zvyšuje pevnost a pružnost pokožky již za 10 dní. Rechle se vstřebává a pokužku inzenzivně hydratuje po celých 48 hodin.

Připravil/a pro vás Teta drogerie

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít