Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vyčistit připálený hrnec, plech, troubu nebo gril

Jak vyčistit připálený hrnec, plech, troubu nebo gril

Jak vyčistit připálený hrnec, plech, troubu nebo gril

7. září 2022 od Martina Hrušková

7. září 2022 0 minut čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Hrnec, plech, pekáč nebo pánev při vaření připálíte raz dva, stačí jen chvilka nepozornosti. Některé připáleniny jsou přitom extrémně odolné. Při pohledu na nevzhledný vnitřek nádoby však nemusíme propadat panice. Připálené či připečené dno nám pomohou zvládnout běžně dostupné domácí prostředky.

 1. Pořádné odmočení je základ

To první, co udělá každý, když k nehodě v podobě připálení dojde – odmočení. Ano, často to opravdu pomůže, ale pokud je napáchána větší škoda, musí nastoupit těžší kalibr. Úplně nejjednodušší je posypat připáleniny solí (kterou má vždy a každý po ruce) a následně zalít horkou vodou. Nechte pořádně odmočit a k uvolnění odmáčené připáleniny použijte dřevěnou vařečku. Po odmočení by měla jít připálenina už snadno vyčistit za pomoci houbičky na nádobí. Sáhněte po těch, které mají celistvější povrch, vydrží vám déle, např. Vileda Glitzi Always Clean viskózní houbička (koupit v e-shopu). Ačkoli přiškvařený pokrm přímo svádí k použití drátěnek či hrubých žínek, měli bychom na ně raději zapomenout. Mnohé materiály bychom s nimi mohli poškrábat, a tak i nenávratně poškodit.

2. Pomoc z drogerie

Tablety do myčky – Pokud máte doma myčku na nádobí, tak víte, že s většími připáleninami si stejně neporadí. Co ale pomáhá opravdu dobře, je použití samotné tablety. Její síla je opravdu velká! Sáhněte po Somat Excellence kapsli do myčky (koupit v e-shopu) a rozmíchejte ji s troškou vody. Vznikne vám kašička, tou potřete poškozený povrch a nechte působit alespoň hodinu. Poté houbičkou na nádobí setřete a máte hotovo.

Tip redakce:
Stejným způsobem vyčistíte připálené plechy nebo i celou troubu, která velmi často bývá hodně znečištěná a není snadné z ní nečistoty odstranit.
Speciální čistič – pokud vám připálenina nejde jen tak lehce umýt, zapojte do hry speciální čističe. Zkusit můžete Dranu (koupit v e-shopu), díky které nedojde k narušení smaltu nebo leštěného povrchu. Zkuste HG Čistič na trouby a grily (koupit v e-shopu), který odstraňuje připálený tuk z trouby, grilů, nerezových vařičů i venkovních grilů. Je vhodný do kuchyně i pro nerezové vařiče a grily. Hodit by se také mohl Cif Trouba&gril čisticí sprej (koupit v e-shopu). Ten byl vědecky navržen tak, aby si poradil s připálenou mastnotou a umožnil 100% odstranění velmi odolné mastnoty. Jeho účinné složení s odmašťovacím prostředkem čistí i ty nejhrubší mastné skvrny z trouby, grilu a varné desky, takže vaše povrchy budou v nejlepší kondici.

3. Pomoc ze spíže

Jedlá soda – Univerzálním pomocníkem v domácnosti je jedlá sodaTip Line Jedlá soda  (koupit v e-shopu). Stačí na dno nádoby nalít 1–2 cm vody, nasypat několik lžic jedlé sody a krátce povařit. Pak už by neměl být problém nečistotu ze dna hrnce či pánve odstranit. Pokud bude stále odolávat, necháme nádobí odmáčet delší dobu, klidně i více hodin. Vynechat bychom ji ovšem měli při čištění nádobí z hliníku či s nepřilnavým povrchem. A to kvůli jejím abrazivním vlastnostem – tedy schopnosti obrušovat materiály.
Ocet – Vyzkoušet můžete i ocet, který je v kuchyni a obecně v domácnosti velmi dobrým pomocníkem. Perfektní je na usazený vodní kámen, ale výborný je i na připálené vrstvy. Jak na to? Nic těžkého. Nechte v hrnci přejít varem ocet s vodou. Připálené zbytky se začnou oddělovat a vy tomu už jen napomůžete dřevěnou vařečkou.
 
Citron – Kyselina v něm obsažená je podobná jako ocet. Na některou mastnotu a připáleniny se hodí víc. Takže nakrájejte dva citrony na kolečka, vložte je do hrnce, zalijte vodou a nechte je povařit půl hodiny. Poté dočistěte houbičkou a jarem. Když použijete Jar Lemon Tekutý Prostředek na mytí nádobí (koupit v e-shopu), jen posílíte vůni citronu, která je nejen osvěžující, ale i dezinfekční.
Kokakolový nápoj – Můžete vyzkoušet i kolový nápoj některé ze světoznámých značek. Ten totiž obsahuje i kyselinu fosforečnou, která je součástí některých čisticích prostředků. Stačí jej nalít na povrch a počkat, dokud se připálenina nezačne uvolňovat. Nakonec seškrábejte zbytky dřevěnou vařečkou a normálně omyjte.

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Bohuslav Rusek 2.října 2022
Osvědčený, na připálený hrnec či kastrol prostředek : Jedlá soda , povařit , pak
houbičkou čistit . Pochopitelně pomáhá i zmíňovaný ocet, rovněž povařit !!!
Někdy je nutno nechat působit i delší dobu . Tak at´ se daří !

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít