Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu

Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu

Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu

21. srpna 2017 od Jana Kantorová

21. srpna 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

S končícím létem přicházejí obavy, jak si udržet snědou pokožku co nejdéle. Opálení se ale nemusíte jen tak vzdávat, stačí jen správně pečovat o pokožku. Například pravidelným jemným peelingem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Opálení dokonale zakrývá jemné nedostatky pokožky, jako jsou strie nebo pigmentové skvrny. Proto není divu, že si ženy libují, když se snědé vrátí z dovolené. Jenže ouha! Už po týdnu začíná opálení blednout a v tom horším případě se kůže rychle olupuje. Nemusíte se vzdávat. Barvu „jako od moře“ si můžete hravě udržet až do zimy.


Mazat, mazat, mazat

Celé léto platí základní pravidlo – používat krém s dostatečnou UV ochranou. Prvním a důležitým krokem k získání kvalitního opálení, které vydrží, je tedy správný postup už při samotném chytání bronzu. Barvu je nutné nabírat postupně a zabránit spálení pokožky. Ta se totiž pak brání právě rychlejší slupováním poškozené kůže, nehledě na zvyšující se riziko vzniku rakoviny. Jestli se tedy i teď ke konci léta chystáte zajet si pro poslední dávku slunečního svitu někam k moři, tak si nechte poradit od experta, jak se chránit před slunečními paprsky.

S tím souvisí i druhé mazací pravidlo, jak si co nejdéle zachovat sexy letní opálení. Tím je každodenní mazání se hydratačním mlékem. Nejlépe uděláte, pokud ještě nějakou dobu po dovolené budete používat speciální mléko po opalování obsahující složky, které jednak uklidňují pokožku vystavenou slunečním paprskům, jednak zabraňují olupování kůže. „Poté přesedlejte na hutnější krémy nebo másla. Používat můžete i přípravky s aloe vera nebo panthenolem, který má regenerační účinky a působí do hloubky. Dokáže tak udržet pokožku snědou delší dobu,“ radí odbornice na krásu Petra Řehořková z Petra Clinic.

Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu


Nezapomínejte na obličej

Přirozené opálení v obličeji si udržíte intenzivní hydratační maskou. Vyberte si tu pravou pleťovou masku, která zachrání vaši pleť po náročném létě. Skvělou masku si ale můžete vyrobit i doma. Avokádo je bohaté na vitaminy A, B6, K, E, aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny a minerály. Není tedy divu, že tento zázrak přírody je hojně využíván při omlazování a hydrataci pleti. Přivede k životu jakýkoli typ pleti, bojuje proti vráskám a hlavně hydratuje,“ vysvětluje odbornice.


Náš tip:


Avokádová pleťová maska

Budete potřebovat:

  • půlku zralého avokáda

  • 1 polévkovou lžíci oleje z pšeničných klíčků

  • čerstvě vymačkanou šťávu z půlky limetky



Rozmačkejte půlku avokáda na pastu, přidejte olej z pšeničných klíčků a limetkovou šťávu. Důkladně všechny ingredience promíchejte. Naneste na obličej, krk a dekolt a nechte působit po dobu 10-15 minut. Poté pořádně opláchněte vlažnou vodou.

Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu


Zavlažujte zevnitř

„Období dovolených zrovna nepřeje vyváženému a pestrému stravování. Právě ale podzim je jako stvořený pro znovunastolení zdravého stravovacího režimu, který přirozeně ozdraví naši pleť zevnitř,“ vysvětluje Řehořková. Dodávejte pleti hlavně vitaminy A, B a C, dále esenciální mastné kyseliny, zinek a selen. Velmi důležitý je také pitný režim. Bez vody kůže vysychá a pak ztrácí schopnost plnit své funkce – ochrannou, vylučovací i estetickou. Proto denně vypijte minimálně 2 litry nejlépe neperlivé vody. Intenzivní hydratace je totiž alfou a omegou každé pleti.


Barva v jídle

S udržením barvy také pomáhají tzv. karotenoidy. „Beta-karoten, též provitamin A, je nejznámějším ze skupiny karotenoidů, které napomáhají zhnědnutí pokožky, jsou silnými antioxidanty a jejich funkcí je hlavně chránit kožní buňky. Jejich úkolem je napravovat v hlubších vrstvách kůže škody, které napáchaly sluneční paprsky. Změna barvy nastane i bez působení slunečního záření a je způsobena ukládáním beta-karotenu v organismu,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Petra Samková. Nejlepším zdrojem karotenoidů jsou červené, žluté a oranžové potraviny, třeba mrkev, paprika, rajčata, batáty, mango apod. Nedostatek těchto látek se projeví na zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Pokožka je suchá, vrásčitá, mohou se objevit i pigmentové skvrny.

Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu


Jednoznačné ANO peelingu

Nebojte se, snědou pokožku si „nevydrhnete“. I když je to asi poslední věc, na kterou budete po návratu z dovolené myslet, je důležité alespoň jednou týdně použít jemný peeling. Ten odstraní odumřelé buňky a opálení tak bude zářit a více vynikne. Stačí si jen vybrat ten pravý pro vás

Jak si udržet opálení aneb Řekněte ano peelingu
„Díky peelingu neodstraníte opalování, ale zbavíte se toho, co kůži brání přijímat nové živiny. A čím více výživy kůži dodáte, tím déle si udrží ten správný odstín,“ vysvětluje dermatoložka.

​Přizvěte si pomocníka

Jakmile začne opálení blednout, použijte samoopalovací krém, který barvu zase zvýrazní. Krém nanášejte rovnoměrně po celém těle a nejlépe po provedeném peelingu. Podobného efektu docílíte i bronzujícími pudry. A co solárium? Může pomoci?  Na první pohled by se sice solárium mohlo zdát jako dobrý nápad pro dlouhé udržení bronzové odstínu pokožky, ale je potřeba dodržovat určitá pravidla, abyste nepoškodily zdraví své pokožky.


Noste bílou

Trik na konec je možná úsměvný, ale rozhodně funkční. Bílá barva oblečení dodává mnohem větší iluzi tmavé pleti. Takže stačí jen bílý top a bronzové stíny a dlouhodobé opálení je zajištěno.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Petra Samková
Specialista na klasickou a estetickou dermatologii
76
"Být krásná pro mě znamená cítit se ve své kůži."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít