Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se zbavit plísně v koupelně? Máme řešení!

Jak se zbavit plísně v koupelně? Máme řešení!

Jak se zbavit plísně v koupelně? Máme řešení!

19. srpna 2022 od Marta Pušová

19. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Vlhkost v koupelně trápí řadu domácností, protože tyto místnosti bývají často nevětrané, a tak se v nich daří plísním. V létě to platí dvojnásob, protože nefunguje topení, které by koupelnu pomohlo vlhkosti zbavit. Jak tedy bojovat s plísněmi, které se zde množí?

1. Zbavte se všech zbytečností

Buďte nemilosrdní. Před samotným úklidem koupelny je třeba vyklidit všechny zbytečnosti, a tak uvolnit i tak stísněný prostor. Všechny lahvičky, které sice pěkně vypadají, ale jsou jen lapači prachu, musejí zmizet. Dost často se za nimi na stěnách schovává nově vznikající plíseň. Při třídění kosmetiky kontrolujte datum spotřeby a při vyřazování starých ručníků nemějte slitování, díry totiž nejsou přitažlivé. A když vám jich je hodně líto, tak si je nechte někde ve skříni. Budou se hodit třeba jako cestička na koberec, když se vrátíte se psem z procházky.

2. Kde všude se skrývají bakterie

Asi pravidelně vytíráte a myjete vanu nebo sprchový kout. Ale teď se zaměřte i na drobnosti, které jindy obcházíte. Poličky vytřete i zrcadlo vyčistíte, ale co takové zubní kartáčky nebo jejich držáky? Ty jsou doslova semeništěm bakterií, které si pak dáváte do pusy. Tak je důkladně opláchněte horkou vodou. Ty staré vyřaďte, ale nevyhazujte. Hodí se na úklid spár mezi dlaždičkami.

3. Vyčistěte spáry

Černé spáry mezi kachlíčky a vlhké stěny v koupelně jasně upozorňují na problém, kterým je plíseň. Zabránit tomu, aby nám v často špatně větratelných prostorách bujela, není vůbec jednoduché. Zvýšená vlhkost a teplota v koupelně poskytují dokonalé podmínky pro její růst. Nejjednodušším způsobem, jak se jí zbavit, je použít některý z čisticích a dezinfekčních přípravků. Například Savo proti plísním (koupit v e-shopu) nebo Bio-Enzym Stop plísním (koupit v e-shopu). Nastříkáte je na postižená místa a necháte působit. Po aplikaci můžete ošetřená místa setřít houbou (koupit v e-shopu) nebo suchým hadrem (koupit v e-shopu). Naprosto nesprávné je místo drhnout kartáčem nasucho. Tím spory plísně pouze rozvíříte a přenesete na další místa nebo se jich nadýcháte.
Tip redakce:
Pravidelnou údržbu koupelny vám pomůže zvládnout také
BactoSTOP Dezinfekční čistič na koupelny (koupit v e-shopu), který slouží k odstraňování usazenin, ničí bakterie, viry a plísně a pomáhá jejich šíření předcházet. Zkusit můžete také Sanytol Dezinfekce čistič koupelny vůně eukalyptu (koupit v e-shopu), který až z 99,9 % garantuje perfektní hygienu, eliminuje mikroorganismy, odstraňuje plak a nanesené stopy mýdla a neobsahuje chlór. Na přírodní bázi zase funguje Bio-Enzym Stop plísním se svěží vůní (koupit v e-shopu), má dlouhodobý účinek, nepoškozuje povrchy a omezuje růst plísní. Je vhodný jak na stěny a omítky, tak na spáry, okolo van, umyvadel a kuchyňských dřezů nebo třeba na okna a jiná postižená místa.

4. Prohlédněte kouty

Koupelna není jen vykachlíkovaná stěna. Ve spoustě koupelen jsou i stěny s klasickou omítkou. Především v rodinných domcích, kde jsou koupelny u obvodových zdí, se právě v takových koutech může schovávat další plíseň. Obzvlášť neviditelná je za pračkami, plnými policemi nebo skříňkami. I taková místa dobře prohlédněte a v případě nutnosti použijte stejné protiplísňové přípravky jako na dlaždičky. V tomhle případě je nechte zaschnout a nijak je neotírejte. Když máte vymalováno bíle, budou pak zdi jako nové. Proti vysoké vlhkosti pomohou napříště jednoduché pohlcovače, které nepotřebují přívod elektřiny. Postavíte je do kouta a čas od času z nich vylejete nasbíranou vodu. Oblíbený je například Ceresit (koupit v e-shopu).

5. Pomohou i babské rady

Zatočit s plísněmi můžete i pomocí babských rad.
  • Nejjednodušší z nich je obyčejný vinný ocet v rozprašovači, kterým stěny snadno postříkáte. Oproti průmyslově vyráběným přípravkům je šetrný, což jistě ocení vyznavači netoxické domácnosti.
  • Poněkud agresivnější je roztok modré skalice, který se natírá ideálně před malováním v několika vrstvách.
  • Obdobně funguje i hašené vápno, které lze považovat za snad nejlevnější dezinfekci proti plísním.
  • Funkčním přírodním prostředkem pro boj s plísněmi je obyčejná jedlá soda (koupit v e-shopu). Můžete ji použít jen tak samostatně nebo v kombinaci s vodou či octem. Po aplikaci ji nechte patnáct minut působit a pak místo vlhkým hadříkem vydrhněte. Jedlá soda je jemná, ale skvěle dezinfikuje, takže je její použití ideální pro téměř všechna místa, opravdu dobře ale funguje na sprchy a vany.
Ceresit
🛒 Ceresit

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít